.
Μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της αποκατάστασης του επικίνδυνου ΧΑΔΑ Σχιστού, με απόβλητα με αυξημένη ραδιενέργεια, ο ΠΕΣΥΔΑΠ με βαριά περίφραξη ασφάλισε τα 125 στρέμματα του χώρου στο όρος Αιγάλεω, ώστε η πρόσβαση να είναι απολύτως ελεγχόμενη και να αποφευχθούν ατυχήματα σαν αυτά που είχαν συμβεί παλαιότερα, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα.
.
Το έργο της περίφραξης απαίτησε σκληρή και δύσκολη δουλειά εβδομάδων από τους εργαζόμενους του ΠΕΣΥΔΑΠ, καθώς η περιοχή είναι χωρίς δρόμους, βρισκεται σε υψόμετρο περίπου 300 μ με απότομες κλίσεις και πετρώδες έδαφος, κάτι που έκανε ιδιαίτερα δύσκολη την τοποθέτηση των πασσάλων και απαίτησε μεταφορά ολων των υλικών με τα χέρια.
.
Ιδιαίτερα κίνδυνος υπήρξε στο χείλος του μεγάλου τεχνητού γκρεμού (στον “καθρεπτη” όπως λέγεται) του παλιού λατομείου που είχε δημιουργηθεί από παλαιότερη ανεξέλεγκτη λατομική δράση.
.
Ηταν κάτι που έπρεπε να είχε γίνει 40 χρόνια νωρίτερα από αυτούς που λεηλάτησαν το βουνό.
.
Για την ασφάλιση της περιμέτρου του γκρεμού χρησιμοποιήσαμε περίπου 1.000 μέτρα περίφραξης.
.
Ιδιαίτερη μέριμνα υπήρξε για τα σημεία όπου οι υψομετρικές διαφορές και οι κλίσεις ήταν έντονες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος από κατολισθήσεις βράχων ή πτώσης στο γκρεμό.
.
Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εργαζόμενους του ΠΕΣΥΔΑΠ για τον κόπο και την επιμονή τους στην ολοκλήρωση του έργου.
.
.
Κάναμε πολύ ασφαλέστερο το όρος Αιγάλεω για όλους τους ανυποψίαστους επισκεπτες, περιπατητές, ποδηλάτες κλπ.
.
Όπως και για τα άγρια ζώα, που πολλές φορές έπεσαν στον μέχρι χθες αφύλακτο γκρεμό ή σκοτώθηκαν από κατολίσθηση.
.
Γρηγόρης Γουρδομιχάλης