Κτηματολόγιο: Άνοιξαν οι ψηφιακές μεταβιβάσεις, μετ΄ εμποδίων τα συμβόλαια

.

Σε λειτουργία τέθηκαν ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου και παράλληλα η πλατφόρμα για αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων στο Κτηματολόγιο. Στο μεταξύ όμως συνεχίζεται ο Γολγοθάς χιλιάδων πολιτών στις αγοραπωλησίες και γονικές παροχές ακινήτων από γραφειοκρατικά εμπόδια και καθυστερήσεις αλλά και την αποχή διαρκείας των συμβολαιογράφων.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη λειτουργίας του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτου και κάλεσε τους συμβολαιογράφους να μπουν στην πλατφόρμα υποσχόμενος ότι οι μεταβιβάσεις θα γίνονται σε μία ημέρα.

Συνεχίζεται η αποχή των συμβολαιογράφων

Στο μεταξύ οι συμβολαιογράφοι βρίσκονταν σε αποχή έως τις 8 Ιανουαρίου 2024, ημερομηνία σύγκλισης νέας γενικής συνέλευσης των μελών του συλλόγου, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Οι όροι προκήρυξης του διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το έργο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων», που τέθηκε από την Πρωτοχρονιά σε λειτουργία,  χωρίς τροποποίηση της προκήρυξης με απαλοιφή από αυτήν του τμήματος εκείνου που αναφέρεται στο «ψηφιακό συμβόλαιο» είναι το κεντρικό θέμα που πυροδοτεί τις κινητοποιήσεις των συμβολαιογράφων.

Με τη λειτουργία της νέας πλατφόρμα και της ψηφιακής εφαρμογής που ήδη χρησιμοποιούν για καταχωρήσεις έγχαρτων πράξεων  οι συμβολαιογράφοι έχουν δύο επιλογές να ακολουθήσουν για τα συμβόλαια.

Μεταγραφές σε μία ημέρα 

Ο υφυπουργός Διοικητικής Διακυβέρνησης Κων/νος Κυρανάκης έκανε γνωστό ότι η εφαρμογή για τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου παρουσιάστηκε στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών και στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι:

-« Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τους πολίτες και να μειώσει τη γραφειοκρατία».

Με αφορμή την λειτουργίας του Ψηφιακού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτου που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου στο www.akinita.gov.gr επίσης ο κος Κυρανάκης τόνισε ότι: «καλούμε τους συμβολαιογράφους της χώρας να μπουν στην πλατφόρμα και δεσμευόμαστε ότι οι πράξεις που θα υποβάλλονται ψηφιακά, θα μεταγράφονται μέσα σε 1 εργάσιμη ημέρα αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων που βιώνουν οι πολίτες».

Σχετικά σημειώνεται ότι οι μεταγραφές πράξεων σε μία ημέρα  θα μπορούν να γίνονται υπό προϋποθέσεις, όπως να αφορούν σε περιοχές στο περίπου 45% της χώρας που είναι σε λειτουργία το Κτηματολόγιο και να αφορούν σε δικαιοπραξίες οι οποίες δεν έχουν λάθη στην κτηματογράφηση, ιδιοκτησιακές, φορολογικές και άλλες εκκρεμότητες και εμπλοκές.

Ψηφιακά η αίτηση διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων

Στο μεταξύ ψηφιακά, όμως μόνον κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες των κτηματολογικών γραφείων γίνονται  οι αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων στο Κτηματολόγιο. Κοινή υπουργική απόφαση καθορίζει τα δικαιολογητικά και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές και ιδιοκτήτες για την ψηφιακή υποβολή.

Task force μηχανικών για διορθώσεις χωρικών μεταβολών των ακινήτων

Παράλληλα ενεργοποιείται task force μηχανικών από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για τις διορθώσεις χωρικών μεταβολών των ακινήτων στο Κτηματολόγιο, ώστε από το 2024, χρονιά που σε όλη τη χώρα περνάμε σε καθεστώς Λειτουργούν Κτηματολογίου, να γίνονται έγκυρα και γρήγορα οι μεταβιβάσεις και να ξεμπλοκαριστούν χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις.

Τα  βήματα και τα δικαιολογητικά

Στον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου απαιτείται  η πρόσβαση στην πλατφόρμα από τον συμβολαιογράφο και τους αντισυμβαλλόμενους και η πρόσκληση του συμβολαιογράφου προς τους αντισυμβαλλόμενους να προχωρήσουν τη διαδικασία και η αποδοχή της πρόσκλησης από αυτούς.

Ο συμβολαιογράφος εισέρχεται στην πλατφόρμα και στο ολοκληρωθέν αίτημα μεταβίβασης για να αιτηθεί την έκδοση των αναγκαίων δικαιολογητικών για τη σύνταξη της συμβολαιογραφικής πράξης ή/και να τα συλλέξει, κατά περίπτωση. Τα δικαιολογητικά εμφαίνονται σε κατάλογο μέσα στον ηλεκτρονικό φάκελο της μεταβίβασης ως εξής:

* Τίτλος κτήσης: Μεταφορτώνεται το συμβολαιογραφικό έγγραφο στον ηλεκτρονικό φάκελο από τον συμβολαιογράφο, εφόσον δεν το μεταφόρτωσε ο μεταβιβάζων. Εάν ο τίτλος κτήσης δεν είναι συμβολαιογραφικό έγγραφο, μεταφορτώνεται το αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου.

* Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ: Η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα- Περιουσιολόγιο Ακινήτων της ΑΑΔΕ τα αναγκαία δεδομένα για το πιστοποιητικό του άρθρου 54Α του ν. 4987/2022. Ο συμβολαιογράφος μπορεί να δει τα δεδομένα που αντλούνται και που αποθηκεύονται στον ηλεκτρονικό φάκελο της μεταβίβασης.

* Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας: Η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας από το πληροφοριακό σύστημα φορολογικού μητρώου της ΑΑΔΕ τα αναγκαία δεδομένα για το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας του άρθρου 12 του ν. 4987/2022, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτού. Ο συμβολαιογράφος μπορεί να δει τα δεδομένα που αντλούνται και που αποθηκεύονται στον ηλεκτρονικό φάκελο της μεταβίβασης.

* Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας: Η πλατφόρμα αντλεί μέσω διαλειτουργικότητας από το πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ τα αναγκαία δεδομένα για το αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας του άρθρου 25 του ν. 4611/2019. Ο συμβολαιογράφος μπορεί να δει τα δεδομένα που αντλούνται και που αποθηκεύονται στον ηλεκτρονικό φάκελο της μεταβίβασης.

* Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας: Αντλείται υποχρεωτικά από την πλατφόρμα μέσω διαλειτουργικότητας με το πληροφοριακό σύστημα «Ταυτότητα Κτιρίου» του ΤΕΕ.

* Τυχόν δήλωση υπαγωγής στο ν. 4178/2013 ή στο ν. 4495/2017 και βεβαίωση εξόφλησης του οικείου προστίμου κατά τα οριζόμενα στους ανωτέρω νόμους.

* Σχέδια (κατόψεις) του μηχανικού όπου αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση.

* Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.

* Τοπογραφικό διάγραμμα και στοιχεία/σχέδια οικοδομικής άδειας (στέλεχος, διάγραμμα κάλυψης, κατόψεις, τοπογραφικό).

* Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος: Αντλείται μέσω διαλειτουργικότητας από τη βάση δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Πηγή: ecopress