Κωνσταντίνος Σαρόπουλος: “Η παράταξη που διοικεί το δήμο έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι”

Οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυτή τη φορά, όπως τα περισσότερα χρόνια, έγιναν με τη λογική της ενισχυμένης αναλογικής. Δηλαδή το ποσοστό εκλογής δεν αντιστοιχεί σε ισοδυναμία ψήφων και ατόμων που εξελέγησαν.

Πράγματι τα εκλογικά συστήματα οφείλουν να επιχειρούν ένα δύσκολο, αντιφατικό έργο. Nα προσπαθούν να συνδυάσουν την αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου που αποτελεί έκφραση της αρχής της ισότητας, με την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας των αιρετών οργάνων.

Στη λογική του συγκεκριμένου νομοθέτη η πολυσυλλεκτικότητα και οι συναινέσεις είναι δύσκολες έναντι της αυτοδυναμίας. Γι΄αυτό και στο 43 + % των εκλογέων αντιστοιχούν τα 3/5 των εδρών του δημοτικού συμβουλίου. Δηλαδή η ανάγκη για «κυβερνησιμότητα» παραχαράσσει πλήρως τη δημοκρατική αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου. Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς και το μεγάλο ποσοστό της αποχής, αντιλαμβάνεται τα λάθη στην αντιπροσωπευτικότητα.

Έτσι κι αυτή τη φορά, ο νόμος έχει δώσει τη δυνατότητα στην παράταξη που διοικεί το δήμο, ώστε στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και της δημοτικής επιτροπής να έχει λόγω αυξημένης πλειοψηφίας και το μαχαίρι και το καρπούζι. Να ψηφίζει και να αποφασίζει δηλαδή μόνη της, ότι προτείνει. Το εκλογικό σύστημα απλά επιτρέπει τη συζήτηση πριν την απόφαση, το αποτέλεσμα της οποίας είναι δεδομένο εκ των προτέρων. Με λίγα λόγια η ψήφος των μελών της αντιπολίτευσης στο θέμα των αποφάσεων είναι απλά διακοσμητική.

Ωστόσο εμείς πιστοί στο έργο μας θα στεκόμαστε ουσιαστικά σε κάθε θέμα. Θα είμαστε παρόντες για να ελέγχουμε τις προτάσεις της διοίκησης και την αποτελεσματικότητα έργων και δράσεων. Δεν θα ανεχτούμε τον ανούσιο ρόλο που μας φορτώνει ο νομοθέτης. Θα είμαστε εκεί με απόψεις και θέσεις. Φτάνει να έχουμε ενημερωθεί έγκαιρα ευελπιστώντας ότι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και οι υπηρεσίες του δήμου θα συνδράμουν σε αυτό.

Ελπίζω και ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης να μας ακούνε με δημοκρατική ευαισθησία, σεβασμό και παρρησία στην άλλη άποψη. Να συμβάλλουν στο διεξοδικό διάλογο. Μόνο έτσι θα κάνουμε ουσιαστικές τις συνεδριάσεις των αιρετών οργάνων του δήμου μας προς όφελος των συμπολιτών μας.

Ευχόμαστε καλή θητεία στο νεοεκλεγέν προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, τους κ.κ. Β. Βόσσο, Στ. Μπαντούνα και Α. Γούναρη, όπως και στα μέλη της δημοτικής επιτροπής, τον πρόεδρό της κ. Δ. Σωτηρόπουλο και τους εκλεγέντες κ.κ. Χρ. Βασιλείου, Ι. Πουλάκη, Π. Περάκη, Θ.-Μ. Μαρσώνη και τα αναπληρωματικά τους μέλη Ο. Τουμαζάτου και Ε. Καββαδία-Βατίστα, όπως και τους κ.κ. Π. Φωτιάδη, Γ. Σαββίδη και τα αναπληρωματικά τους  Α. Γούναρη και Κ. Σαρόπουλο.

Κωνσταντίνος Σαρόπουλος

Επικεφαλής δημοτικής κίνησης Αγίας Βαρβάρας

«Μαζί με τους πολίτες»