Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φιλοζωικών Σωματείων με ανοιχτή επιστολή τους προς όλους τους Δήμους της χώρας, κάνουν έκκληση για περιορισμό των βεγγαλικών, κατά την εορταστική περίοδο.
Όπως αναφέρουν, τα πυροτεχνήματα έχουν συχνά ολέθριες συνέπειες για τα ζώα.
Αναλυτικά η επιστολή:
Τα τελευταία χρόνια, η ρίψη των πυροτεχνημάτων έχει πάρει μεγάλες και καταχρηστικές διαστάσεις, αφού εκτός από την περίοδο του Πάσχα που η κατάσταση είναι κυριολεκτικά εκτός ελέγχου. Πυροτεχνήματα ρίχνονται τόσο από Δήμους, όσο και από ιδιώτες σε πολλές άλλες περιστάσεις (τοπικές γιορτές, γάμους, βαφτίσεις, γήπεδα, εγκαίνια, παραλιακά club κλπ).
Ως αποτέλεσμα χιλιάδες ζώα και πουλιά τρομοκρατούνται, εκατοντάδες ζώα συντροφιάς χάνονται ιδιαίτερα τα βράδια της Πρωτοχρονιάς και της Ανάστασης ενώ αρκετές φορές ο τρόμος που βιώνουν τα ζώα και τα πουλιά είναι μοιραίος για τη ζωή τους.
Με βάση μελέτες και έρευνες τόσο τα σκυλιά όσο και οι γάτες υποφέρουν με διάφορους τρόπους από την ρίψη πυροτεχνημάτων.
Η ακοή πολλών ζώων είναι πολύ πιο ευαίσθητη από ό,τι στους ανθρώπους, οπότε οι εκρήξεις πυροτεχνημάτων μπορούν να βλάψουν την ακοή τους σοβαρά. Τα σκυλιά είναι γνωστό ότι υποφέρουν μη αναστρέψιμη απώλεια ακοής που προκαλείται από την εγγύτητα με τον θόρυβο των πυροβολισμών. Τα σκυλιά μπορούν να ακούσουν έως και 60.000hz, ενώ οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούσουν τίποτα πάνω από 20.000hz, το οποίο είναι μόνο το ένα τρίτο της χωρητικότητας των σκύλων. Αυτή η ακουστική οξύτητα των σκύλων είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ήχος των πυροτεχνημάτων μπορεί να είναι τόσο επιβλαβής για αυτά. Δείχνουν σημάδια τρόμου καθώς δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον ήχο.
Τα σκυλιά, όπως και πολλά άλλα ζώα, υποφέρουν επίσης από άλλα φαινόμενα που παράγουν δυνατούς ήχους, όπως καταιγίδες. Ωστόσο, σε περίπτωση καταιγίδων, οι θόρυβοι συνοδεύονται από προηγούμενα προειδοποιητικά σημάδια, έτσι ώστε τα ζώα να μπορούν να τα αντιλαμβάνονται εκ των προτέρων. Αυτό μπορεί να τους προκαλέσει αγωνία εν αναμονή, αλλά δεν τους προκαλεί τον απροσδόκητο φόβο που προκαλείται από τα πυροτεχνήματα, τα οποία είναι ξαφνικά και μη αναγνωρίσιμα.
Ο φόβος στο θόρυβο είναι πιο συνηθισμένος στα μεγαλύτερα σκυλιά. Πολλά σκυλιά υποφέρουν από αρνητικά συμπτώματα από τις εκρήξεις και από τις κροτίδες. Συχνές αντιδράσεις είναι η ακινητοποίηση (κοκαλώνουν), η παράλυση, οι ανεξέλεγκτες προσπάθειες διαφυγής και απόκρυψης και ο τρόμος. Μπορεί επίσης να υπάρχουν και άλλα πιο έντονα σημάδια, όπως σιελόρροια, ταχυκαρδία, έντονο γάβγισμα, ούρηση ή αφόδευση, αυξημένη δραστηριότητα, υπερκινητικότητα και γαστρεντερικές διαταραχές.
Έχει επισημανθεί ότι η αντίδραση των σκύλων στον ήχο των πυροτεχνημάτων είναι παρόμοια με το μετατραυματικό στρες στους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επιβλαβές στα σκυλιά, επειδή δεν έχουν την ικανότητα να εξορθολογίσουν το άγχος τους ή την πιθανότητα άμεσης γνωστικής απόκρισης που τους επιτρέπει να ανταποκριθούν στον φόβο τους.
Εκτός από τις επιπτώσεις στα ζώα συντροφιάς, πολύ σοβαρές είναι και οι επιπτώσεις στα πουλιά και την άγρια πανίδα, στη ρύπανση του περιβάλλοντος, στην καταστροφή οικοσυστημάτων και στην πρόκληση πυρκαγιών και στην επιβάρυνση των πιο ευάλωτων (βρέφη, ηλικιωμένοι, ασθενείς, ΑΜΕΑ), συχνούς τραυματισμούς, ακρωτηριασμούς, θανάτους κλπ.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, το 2021 & το 2023 η ΠΦΠΟ είχε αποστείλει επιστολή προς τους αρμόδιους για την ολική κατάργηση ρίψης πυροτεχνημάτων, κροτίδων και άλλων εκρηκτικών υλικών κατά τις εορταστικές περιόδους αλλά και σε κάθε άλλη περίπτωση
Με ικανοποίηση σημειώσαμε πέρυσι ότι δύο τουλάχιστον Δήμοι, ο Δήμος Παπάγου- Χολαργού και ο Δήμος Κηφισιάς αποφάσισαν να χρησιμοποιούν αθόρυβα πυροτεχνήματα, ενώ φέτος προστέθηκαν και τουλάχιστον άλλοι δύο Δήμοι η Καλαμάτα και η Κέρκυρα.
Σας καλούμε λοιπόν να περιορίσετε την κατάχρηση πυροτεχνημάτων και σε κάθε περίπτωση να καθιερώσετε τη ρίψη αθόρυβων έτσι ώστε να ελεγχθεί αυτή η τόσο βλαβερή και επικίνδυνη δραστηριότητα που κοστίζει κάθε χρόνο αθώα θύματα, ζώα και ανθρώπους.
πηγή: Aftodioikisi.gr