Αν έχετε στην κατοχή σας ένα αυτοκίνητο με κινητήρα diesel και μάλιστα προδιαγραφών Euro 6, τότε γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι το AdBlue και ποια η χρησιμότητά του.
Αυτό που ίσως να μην γνωρίζετε είναι ότι το AdBlue, ένα παράγωγο αμμωνίας το οποίο είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία ενός σύγχρονου κινητήρα diesel, μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό στην περίπτωση που αναμιχθεί με το καύσιμο.
Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ένα λάθος που μπορεί να προκύψει είτε από άγνοια είτε από απροσεξία, καθώς τις περισσότερες φορές το στόμιο της δεξαμενής AdBlue είναι δίπλα σε εκείνη του καυσίμου.
Μολοντι, λοιπόν, η διάμετρος του στομίου είναι διαφορετική, αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πλήρωσης του ρεζερβουάρ με AdBlue.
Αν και εφόσον συμβεί αυτό τότε σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ρισκάρουμε θέτοντας σε λειτουργία τον κινητήρα του αυτοκινήτου μας, σε μια προσπάθεια να περιορίσουμε την έκταση μιας μάλλον αναπόφευκτης ζημιάς.
Οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν
Επί της ουσίας, σύμφωνα με το Car and Motor, θα πρέπει να ακολουθήσουμε όσα προβλέπονται και για τον ανεφοδιασμό με το λάθος καύσιμο, μεταφέροντας δηλαδή το αυτοκίνητο με γερανοφόρο όχημα σε συνεργείο, όπου και θα αφαιρεθεί το περιεχόμενο της δεξαμενής καυσίμου και να αποτραπεί η σχεδόν βέβαιη βλάβη στο σύστημα τροφοδοσίας του κινητήρα diesel.
Αν πάρουμε το ρίσκο να θέσουμε σε λειτουργία τον κινητήρα, τότε οι βλάβες που θα προκληθούν σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τον τύπο του κινητήρα αλλά και με το ποσοστό τις πρόσμιξης στο ρεζερβουάρ καυσίμου.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα απαιτηθεί, πέρα από το άδειασμα του ρεζερβουάρ, το καθάρισμα των μπεκ και τις αντλίας καυσίμου, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο της αντικατάστασής τους.
Το AdBlue μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για τον κινητήρα καθώς διαθέτει διαβρωτική δράση ενώ ευνοεί και τη διαμόρφωση κρυστάλλων, οι οποίοι προκαλούν στη συνέχεια τη δυσλειτουργία των καταλυτικών μετατροπέων.
Να θυμίσουμε ότι το AdBlue επενεργεί στους καταλυτικούς μετατροπείς ώστε να περιορίσει τους εκλυόμενους ρύπους και ειδικότερα τα οξείδια του αζώτου για τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί οι κινητήρες diesel.
Μάλιστα στην περίπτωση που η δεξαμενή του AdBlue αδειάσει, τότε η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του κινητήρα θα διακόψει τη λειτουργία, επιβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο τον ανεφοδιασμό του αυτοκινήτου με το συγκεκριμένο διάλυμα. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται κάθε 2.000 με 3.000 χιλιόμετρα, ανάλογα με τη χωρητικότητα της δεξαμενής του AdBlue.
Πηγή: Aftodioikisi.gr