Ευθύμιος Χατζηευσταθίου: “Ένα πολιτιστικό διαμάντι δίπλα στα πόδια μας!”

.
Μαζί με τους μαθητές της Πέμπτης και της Έκτης Τάξης (Β Δημοτικό Σχολείο) επισκεφθήκαμε το σημαντικότερο μνημείο του Βυζαντινού – κι όχι μόνο – Πολιτισμού στην Αττική Γη.
.
Οδηγό μας σε αυτό το Ταξίδι είχαμε την περσινή μας καλή Συνάδελφο, τη Ρηγούλα τη Σιαπλαούρα, παθιασμένη με την ξενάγηση σε μικρούς και μεγάλους!
.
Σημεία που εστιάσαμε στην περιήγηση μας στο ιστορικό κάστρο μοναστήρι του Δαφνιού.
.
Τη σύνδεσή του με τον αρχαίο ιερό του Δαφνίου Απόλλωνα (είδαμε τα φύλλα δάφνης που βάζουμε στις φακές). Τη γεωγραφική του θέση με τη νοητή γραμμή Κεραμεικός, Δαφνί, Ελευσίνα. Βάλαμε τα παιδιά στην πρόκληση να βρίσκουν αρχαία δομικά υλικά στον Βυζαντινό ναό. Τους άρεσε πολύ αυτό το “παιχνίδι”… Τους ρίξαμε τον σπόρο γιατί ενώ περνούν οι αιώνες κτίζονται ναοί από διαφορετικές θρησκείες στα ίδια γεωγραφικά σημεία με τα ίδια υλικά και αυτό δεν έχει εξαίρεση στην ιστορία της ανθρωπότητας….
.
Μία πληροφορία που ούτε εμείς γνωρίζαμε. Οι ιωνικοί κίονες που λείπουν είναι κι αυτοί λάφυρο του Έλγιν και μάλιστα βρίσκονται στις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου δίχως να εκτίθενται…
.
.
Μπαίνοντας στο εντυπωσιακό Καθολικό της Μονής ανασηκώσαμε τα βλέμματα και θαυμάσαμε τα περίφημα “χρυσοποίκιλτα” ψηφιδωτά και τις αγιογραφίες.
.
Στα παιδιά προξένησαν ιδαίτερη εντύπωση οι κρύπτες, τα πηγάδια και … οι πολλές φιλικές και παχουλές γάτες!
.
Παρακολουθήσαμε σε real time τη συντήρηση των εντυπωσιακών οχυρωμάτων.
.
Ένα πολιτιστικό διαμάντι δίπλα στα πόδια μας!
.
Ευθύμιος Χατζηευσταθίου