Για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, με αφορμή και τη δολοφονία της 43χρονης στη Σαλαμίνα

.
Γράφει η Ελευθερία Βασιλακοπούλου
.
Σοκ και δέος προκαλεί σε όλους η ομολογία του δολοφόνου της 43χρονης στη Σαλαμίνα, για την οποία είπε ότι η γυναίκα αυτή δεν άξιζε να ζει, διότι δεν ήθελε να είναι μαζί του.
.
Το θύμα ενώ απευθύνθηκε στις αρχές για να ζητήσει προστασία από τον κακοποιητή της, δεν κατάφερε να ξεφύγει από το μένος του.
.
Η εφαρμογή panic button, την οποία συνέστησαν από την αστυνομία να εγκαταστήσει στο κινητό της και να χρησιμοποιήσει όταν αισθανθεί κίνδυνο, δεν κατάφερε να την σώσει. Η συγκεκριμένη εφαρμογή και κάθε εφαρμογή δεν είναι πανάκεια σε κάθε εγκληματική κατάσταση, προλαμβάνει αλλά δεν σταματά.
.
Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται.
.
Τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν σε βαθύτερους κοινωνικοοικονομικούς αλλά και θεσμικούς παράγοντες. Η κοινωνία μας και οι ανθρώπινες αξίες και συμπεριφορές αλλάζουν, παρασύρονται και επηρεάζονται από τις αλλαγές που η εποχή μας επιφέρει. Οι νόμοι τιμωρούν το έγκλημα αλλά δεν το σταματούν.
.
Έχετε αναρωτηθεί γιατί;
.
“Η κοινωνία σιωπά” ενώ γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις, έχετε αναρωτηθεί γιατί;
.
Το BRIGHT SKY, μια ακόμη εφαρμογή που δημιουργήθηκε από γνωστή εταιρεία τηλεφωνίας, έρχεται να συμπληρώσει και να καλύψει κενά που το panic button δεν διαθέτει.
.
Το BRIGHT SKY θέτει για μια ακόμη φορά την τεχνολογία στην υπηρεσία της κοινωνίας και δίνει σημαντικές πληροφορίες σε άτομα που υφίστανται ή αντιλαμβάνονται καταστάσεις ενδοοικογενειακής ή έκφυλης βίας, παρέχοντας τηλέφωνα με υπηρεσίες υποστήριξης, καθώς επίσης και ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση του κινδύνου που βρίσκεται ένα άτομο.
.
Διαθέτει ρύθμιση κρυφής λειτουργίας έτσι ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η χρήση της εφαρμογής.
.
Η ελληνική πολιτεία στηρίζει τις γυναίκες με το Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών, παρέχοντας Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, με δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής συμβουλευτικής και νομικής στήριξης. Ξενώνες Φιλοξενίας, για γυναίκες θύματα βίας και τα παιδιά τους.
.
Η εθνική τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 καθώς επίσης το e-mail: sos15900@isotita.gr στα οποία μπορούν να απευθυνθούν για συμβουλές θύματα και πρόσωπα από το κοντινό περιβάλλον που θέλουν να βοηθήσουν.
.
Από την ελληνική πολιτεία δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα metoogreece.gr, με πληροφορίες καθώς και δράσεις καταπολέμησης φαινομένων βίας.
.
Η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας είναι υπόθεση όλων μας. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει αλλά δεν αρκεί. Η κοινωνία δεν πρέπει να αδιαφορεί. Όλοι μας πρέπει να γίνουμε μια ασπίδα προστασίας για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν.
.
ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ, ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΠΑΣΤΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ
.
ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
.
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ