Σκέψεις για την θεραπεία της κρίσης και την ανάπτυξη (της συμπολίτισσάς μας Βαρβάρας Ψυχούλα-Κοντογιάννη)*

%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%b1-%cf%88%cf%85%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%b7Είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια ευρίσκεται εν μέσω αρνητικών εξελίξεων που θέτουν εν αμφιβόλω την ταυτότητα της, αν όχι και την ίδια της την ύπαρξη: η παγκόσμια και κατ’ επέκταση η ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση, η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, η μαζική έλευση προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές και βεβαίως, η τρομοκρατική απειλή, συνταράσσουν ένα οικοδόμημα που άλλοτε φάνταζε ως ακατάρριπτο.

Οι παραπάνω κίνδυνοι και προκλήσεις μπορούν κατ’ ουσίαν να αντιμετωπισθούν με την εδραίωση των ευρωπαϊκών θεσμών και τον σταθερό προσανατολισμό προς την οικονομική ένωση.

Στην συγκυρία αυτή η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά δύσκολο σταυροδρόμι: η κοινωνία έχει εξαντληθεί από την οικονομική της αφαίμαξη στον βωμό της κάλυψης των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ενώ τα ποσοστά της ανεργίας αυξάνονται με απογοητευτικό τρόπο, με αποτέλεσμα το πλέον ζωντανό και παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας, η νεολαία, να αναγκάζεται να μεταναστεύσει.

Πλέον, αποτελεί αδίρρητη ανάγκη η ανάσχεση της αρνητικής αν όχι ολέθριας πορείας.

Και εφόσον μιλάμε για μεταρρυθμίσεις:

Απαιτείται, πλέον, η ύπαρξη ενός «υγιούς» τραπεζικού συστήματος που θα ενθαρρύνει την αποταμίευση, την εξομάλυνση των συνθηκών ρευστότητας της αγοράς και αφ’ ετέρου, η πολιτική σταθερότητα, η οποία θα ενισχύσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών για επενδύσεις σ’ ένα σταθερό, απλό και ισορροπημένο φορολογικό σύστημα.

Απέναντι μας βρίσκεται μια κυβέρνηση εγκλωβισμένη σε έναν απαρχαιωμένο λαϊκισμό.

Η Νέα Δημοκρατία ανήκει στην μεγάλη Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά παράταξη. Διαθέτει όλα τα πολιτικά και ιδεολογικά εχέγγυα για να απεγκλωβίσει την χώρα μας από την παρούσα κατάσταση που φαντάζει αδιέξοδη και κυρίως διαθέτει το όραμα για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Με πυξίδα, λοιπόν, τις δικές μας αρχές θα χαράξουμε την πορεία της εξόδου της χώρας από την κρίση αλλάζοντας ριζικά την εικόνα της Ελλάδας τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς.

*Βαρβάρα Ψυχούλα-Κοντογιάννη, MSc Διεθνολόγος – Πολιτικός Επιστήμων – Βιβλιοθηκονόμος, Πολιτεύτρια της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Αθηνών.

πηγή: PRONEWS