Το ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής του ΑΡΚΑΔΙΟΥ – Ανεπανάληπτη εκδήλωση από την Ένωση Κρητών της πόλης μας “Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ”

 

 

Όταν η Ένωση Κρητών της πόλης μας προγραμματίζει κάποια εκδήλωση, είναι βέβαιο πως θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη, η οποία μας είχε καθηλώσει από την αρτιότητά της, όταν την είχαμε παρακολουθήσει.

Κάτι ανάλογο νοιώσαμε εχθές το βράδυ στην εκδήλωση που πραγματοποίησε στο δημοτικό κινηματοθέατρο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ, με θέμα το ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής του ΑΡΚΑΔΙΟΥ.

H εκδήλωση στη ροή της ήταν ήπια, αλλά στα νοήματά της δυναμική, ιστορική, καταιγιστική.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου της Ένωσης κ. Παντελή Πρεντάκη και ακολούθησε τρισάγιο, μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα.

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός και αναδρομή στα γεγονότα της εποχής, από το δήμαρχο κ. Λάμπρο Μίχο και ακολούθησε η προβολή αποσπασμάτων από ντοκιμαντέρ όπου έγινε παρουσίαση όπλων της εποχής από τον Ευτύχη Τζιρτζιλακη.

Ακολούθησε τραγούδι από τους χορευτές της Ένωσης και στη συνέχεια η προβολή της ταινίας που γυρίστηκε στο Ι. Μετόχιο της Αγίας Μαρίνας της πόλης μας και αναπαριστά τις τελευταίες ώρες στην μονή του Αρκαδίου.

Ταινία με πρωταγωνιστές μέλη της Ένωσης, η οποία δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από κάποια επαγγελματική εργασία και καταχειροκροτήθηκε από τις δεκάδες παραβρισκόμενους.

Στη συνεχεία της εκδήλωσης υπήρξε  ριζίτικο τραγούδι από όλους και παρουσίαση των πορτρέτων των ηρώων και χορός των Ανωγείων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των πρωταγωνιστών της εκδήλωσης και της ταινίας που γυρίστηκε και αποτελεί πλέον ένα ιστορικό ντοκουμέντο των συγκλονιστικών εκείνων τελευταίων στιγμών της Μονής ΑΡΚΑΔΙΟΥ.