Εργαζόμενοι ΚΕΘΕΑ: Η επιχειρούμενη συγχώνευση θα επιφέρει τη διάλυση του πεδίου των εξαρτήσεων

Τον έντονο προβληματισμό τους σχετικά με την εξαγγελία του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), εκφράζει ο  Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ με ανακοίνωσή του.

Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι,“η επιχειρούμενη συγχώνευση πολύ φοβόμαστε ότι θα επιφέρει τη διάλυση του πεδίου των εξαρτήσεων στη χώρα και του επιστημονικού και θεραπευτικού πλουραλισμού με τον οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί, παρά τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει…Η ανυπαρξία οποιουδήποτε διαλόγου για μια τέτοιου είδους και μεγέθους μεταρρύθμιση και η πληροφόρηση των στελεχών του πεδίου των εξαρτήσεων και των πολιτών με δελτία τύπου από το Υπουργείο Υγείας και διαρροές, δεν μπορούν παρά να μας κάνουν ακόμα πιο επιφυλακτικούς για τις προθέσεις και εξαιρετικά απαισιόδοξους για το αποτέλεσμα.”.

Αναλυτικά:

“Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας σχετικά με την εξαγγελία για τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) με δελτίο τύπου από το Υπουργείο Υγείας, η οποία ακολούθησε προηγούμενη περί δημιουργίας Εθνικού Δικτύου για την Αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Από το δίκτυο στον ένα οργανισμό έχει διανυθεί πολύς δρόμος μέσα σε λίγες μέρες.

Ένας εθνικός οργανισμός και μάλιστα με τη μορφή ΝΠΙΔ, σημαίνει κατάργηση του συνόλου των υφιστάμενων Οργανισμών και Μονάδων, και συγχώνευση των ΝΠΙΔ του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ, των προγραμμάτων ΔΔ που λειτουργούν στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία όπως το 18 Άνω, η Αργώ, ο Ιανός και των Κέντρων Πρόληψης που λειτουργούν με τη μορφή ΑΜΚΕ σε ένα φορέα με το προσωπικό τους.

Η επιχειρούμενη συγχώνευση πολύ φοβόμαστε ότι θα επιφέρει τη διάλυση του πεδίου των εξαρτήσεων στη χώρα και του επιστημονικού και θεραπευτικού πλουραλισμού με τον οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί, παρά τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει. Τα, υπαρκτά, ζητήματα εθνικού σχεδιασμού και συντονισμού των δράσεων των φορέων δεν προκύπτουν από τη λειτουργία τους. Αποτελούν κυβερνητική ευθύνη και αρμοδιότητα και δεν μπορούν να λυθούν με την ομογενοποίηση δια της γραφειοκρατίας των επιστημονικών μεθόδων και δράσεων, αντί για την αναγκαία δικτύωση.

Η ανυπαρξία οποιουδήποτε διαλόγου για μια τέτοιου είδους και μεγέθους μεταρρύθμιση και η πληροφόρηση των στελεχών του πεδίου των εξαρτήσεων και των πολιτών με δελτία τύπου από το Υπουργείο Υγείας και διαρροές, δεν μπορούν παρά να μας κάνουν ακόμα πιο επιφυλακτικούς για τις προθέσεις και εξαιρετικά απαισιόδοξους για το αποτέλεσμα. Το μόνο που έχουμε μπροστά μας είναι μια γιγαντιαία διοικητική προσπάθεια επίλυσης ζητημάτων πολιτικής δημόσιας υγείας, αλλά δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι αυτά τα προβλήματα και ποιο είναι το προσδοκώμενο αποτέλεσμα από την επιχειρούμενη διάλυση και ανασύσταση των πάντων.

Στο ΚΕΘΕΑ βιώσαμε τραυματικά τη διάλυση της οργανικής σύνδεσης της διοικητικής δομής με το θεραπευτικό μοντέλο (αυτοδιοίκητο/συμμετοχικότητα/συλλογική λειτουργία) τόσο με την ΠΝΠ του 2019 όσο και με την προσπάθεια εφαρμογής μιας γραφειοκρατικής μετάλλαξης από τη νέα διορισμένη διοίκηση. Φοβούμαστε ότι κάτι τέτοιο επιχειρείται σήμερα για όλους, με έναν διαφαινόμενο υδροκέφαλο και συγκεντρωτικό οργανισμό, σε βάρος της διασύνδεσης με τις τοπικές κοινωνίες και του επιστημονικού και θεραπευτικού πλουραλισμού.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων θα κινηθεί απέναντι σε αυτές τις ενέργειες με βάση τις πάγιες θέσεις του για αυτοδιοίκητο ΚΕΘΕΑ, εντός ενός πλαισίου δημόσιων οργανισμών στελεχωμένων πλήρως και μόνιμα στο πεδίο των εξαρτήσεων, που θα λειτουργεί ως αναπόσπαστο μέρος της δημόσιας υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να δηλώσει τις προθέσεις του και να προχωρήσει σε έναν εθνικό διάλογο με τους φορείς, τα κόμματα, τους εργαζόμενους του πεδίου και τους εξυπηρετούμενους, πριν επιχειρήσει μια διοικητική ανασυγκρότηση τέτοιου μεγέθους.”

δημοσιευτηκε: Aftodioikisi.gr