Κτηματολόγιο: Παράταση για τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα

 

Παράταση έως τις 30 Νοεμβρίου 2024 για διορθώσεις των αρχικών εγγραφών για 15.000 ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη τα οποία έχουν περιέλθει από το 2018 στην κυριότητα του Δημοσίου προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται δίνεται παράταση «ανάσα» 13 μηνών ήτοι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2024 στη προθεσμία για δικαστική διόρθωση των λανθασμένων εγγραφών που λήγει στο τέλος του 2023.

Παράλληλα από τις αρχές του 2024 θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα εξωδικαστικής επίλυσης μεταξύ ιδιοκτητών που τα ακίνητά τους χαρακτηρίστηκαν «αγνώστου ιδιοκτήτη» και του Δημοσίου στο οποίο κινδυνεύουν να περιέλθουν ή περιήλθαν τα τελευταία χρόνια. Τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στο Δημόσιο βρίσκονται διασκορπισμένα σε 35 περιοχές της χώρας στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά δήμοι της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Αργολίδας, της Λακωνίας, της Καστοριάς, αλλά και νησιά των Κυκλάδων.

Τέλος, προωθείται και η ατομική κτηματογράφηση με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Βάσει αυτού του σχεδιασμού προωθείται η δημιουργία ενός διαδραστικού χάρτη κτηματογράφησης στον οποίο θα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για κάθε ακίνητο σε όλη τη χώρα, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος με ένα «κλικ» θα βλέπει τι ενέργειες απαιτούνται για την κατοχύρωση του περιουσιακού του στοιχείου. Με αυτή την καινοτομία ο ιδιοκτήτης θα γνωρίζει άμεσα αν κάποιο ακίνητο δεν έχει δηλωθεί, εάν θεωρείται αγνώστου ιδιοκτήτη, αν έχουν υποβληθεί ενστάσεις ΄ή αν είναι ελλιπής ο φάκελος του ακινήτου.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την ενεργοποίηση των χρηματικών ποινών έληξε στα τέλη Ιουλίου αλλά δόθηκε παράταση μέχρι το τέλος του έτους.

πηγή: Aftodioikisi.gr