31 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων (από την Ελευθερία Βασιλακοπούλου)

.

Η 31η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων και για το έτος που διανύουμε, το 2023, είναι αφιερωμένη στο θέμα “Χρηματοδοτώντας ένα βιώσιμο μέλλον για όλους” (Financing sustainable urban future for all).

Ο Αστικός Οκτώβρης(Urban October) επικεντρώνεται στην αστική κρίση και την ανθεκτικότητα των πόλεων στην κλιματική αλλαγή, στην φτώχεια , στη διασφάλιση βασικών υπηρεσιών βιοπορισμού και παροχής στέγης , καθώς επίσης και στην καλλιέργεια καλών πρακτικών διακυβέρνησης, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Η νέα πραγματικότητα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πλημμύρες, οι καταιγίδες, οι ακραίες θερμοκρασίες, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, οι πυρκαγιές, αποτελούν πρόκληση για την πολιτεία και ειδικότερα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Πολιτική Προστασία.

Η πρόληψη και η διαχείρηση καταστάσεων κρίσεων αλλάζουν στο επίπεδο οργάνωσης και επιβάλλουν τη χρήση της τεχνολογίας για την έγκαιρη προειδοποίηση εκκένωσης χώρων (μήνυμα από το 112), κ.α.

Η δημιουργία σχεδίου πόλης με ενταγμένα κτίρια είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόβλεψη και αντιμετώπιση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και καταστροφών και την ασφαλή μεταφορά πληθυσμών.

Η ψηφιακή μεταρρύθμιση επέβαλλε την εφαρμογή καινοτόμων πράσινων λύσεων, μετατρέποντας τις σύγχρονες αστικές κοινωνίες σε βιώσιμα κέντρα, συμβάλλοντας έτσι στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας στο μέλλον, δημιουργώντας τα πράσινα κτίρια για την εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση ηλιακών πάνελ κλπ.

Οι πόλεις αποτελούν κέντρα για την κοινωνική ανάπτυξη, το εμπόριο, την παραγωγικότητα, τον πολιτισμό, την επιστήμη, την δημόσια υγεία.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας, η επάρκεια στέγασης για όλους τους πολίτες, η εύρεση κονδυλίων για την κάλυψη των αναγκών δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών για την αναβάθμιση των υπηρεσιών, η αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης με συστήματα ελέγχου κυκλοφορίας, η χρήση αυτόνομων οχημάτων και γενικότερα η μετατροπή των πόλεων σε έξυπνες σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα μεταρρύθμισης.

Η μείωση και εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και η φροντίδα των αναγκών ατόμων με ειδικές ικανότητες και ατόμων της τρίτης ηλικίας με τη δημιουργία ειδικών κατασκευών που διευκολύνουν την μετακίνηση, ο ψηφιακός εγγραμματισμός των πολιτών και η ένταξή τους στο νέο σύστημα εξυπηρέτησης από υπηρεσίες του δημοσίου με την βοήθεια αυτόματων μηχανημάτων, αποτελούν άλλη μία πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εργαζόμαστε όλοι μαζί για πόλεις ασφαλείς ,προσαρμοστικές, βιώσιμες και οικισμούς με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, όπου η Υγεία, η Παιδεία, οι Υπηρεσίες, οι Υποδομές, η προστασία του Περιβάλλοντος συνεχώς αναβαθμίζονται.

Η εξέλιξη είναι υπόθεση όλων μας.

 

Βασιλακοπούλου Ελευθερία

Εισηγήτρια Πληροφορικής

Τεχνικός Εφαρμογών-Multimedia