Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στα φαρμακεία

Σε νέα τάση εξελίσσονται τα self tests που μπήκαν απότομα στη ζωή όλων με την πανδημία και σήμερα έχουν φτάσει να προσφέρουν 3 διαγνώσεις ταυτόχρονα (Covid-19, γρίπη και RSV). Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ δεν αφορούν όμως πλέον μόνο λοιμώξεις, αλλά μπορούν να συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση πολύ πιο σοβαρών καταστάσεων, όπως είναι ο καρκίνος.

Είναι ενδεικτικό ότι το Κεντάκι των ΗΠΑ (πριν από περίπου ένα χρόνο) ήταν η πρώτη πολιτεία που ξεκίνησε πρόγραμμα μέσω των φαρμακείων για την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα φαρμακεία αποστέλλουν κατ’ οίκον τα τεστ και οι πολίτες στη συνέχεια παραδίδουν τα αποτελέσματα στους φαρμακοποιούς και λαμβάνουν τις απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες.

Μερικούς μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2023, η αλυσίδα CVS Pharmacy ανακοίνωσε ότι διαθέτει τέτοια τεστ από 7 χιλιάδες καταστήματά της σε όλη τη χώρα. Την ίδια στιγμή, στον Καναδά, γίνεται η προσπάθεια προώθησης αυτοδιαγνωστικών τεστ για τον HPV, με το Σύλλογο Γυναικολόγων της χώρας να καλεί για τη διάθεσή τους από τα φαρμακεία ώστε οι γυναίκες να μην περιμένουν πολύ χρόνο για την πολύτιμη διάγνωση.

Το φαρμακείο αναδεικνύεται ως «το νέο hot spot στην πρόληψη»

Η τάση αυτή φαίνεται πως παίρνει «σάρκα και οστά» και στη χώρα μας, με την εταιρεία Dyon Med να έχει ξεκινήσει το «Πρόγραμμα Πρόληψης Point of Care» με μια σειρά εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ self tests που συμβάλλουν στην έγκαιρη αυτοδιάγνωση και πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και του στομάχου, των διαταραχών της νεφρικής λειτουργίας αλλά ένα τεστ «διάγνωσης» της εμμηνόπαυσης.

«Τα αυτοδιαγνωστικά self tests δεν θα μπορούσαν να είναι πραγματικά χρήσιμα εργαλεία εάν δεν εμπλέκονταν σε αυτήν τη διαδικασία τα φαρμακεία. […] Λαμβάνοντας υπόψη τα εκτεταμένα δίκτυα κάλυψης των φαρμακείων σε όλη τη χώρα, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της, θα έλεγε κανείς ότι η δομή είναι έτοιμη και αποδεκτή και χρειάζεται απλά να της δοθεί το όνομα που θα τη χαρακτηρίσει ως σημαντικό σταθμό πρόληψης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Και το όνομα αυτό είναι “Φαρμακείο – Point of Care”», αναφέρει η εταιρεία Dyon Med.

Όπως εξηγεί, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα, το φαρμακείο αναγνωρίζεται ως φυσικός χώρος πρόληψης καλής υγείας και αυτοφροντίδας, ο ρόλος του φαρμακοποιού αναβαθμίζεται και περιλαμβάνει το σημαντικό έργο της ενημέρωσης για τη σημασία της έγκαιρης πρόληψης του καρκίνου μέσα από μη επεμβατικές self testing εξετάσεις, εκπαιδεύοντας και επιλέγοντας τους πελάτες με το σωστό προφίλ (φύλο, ηλικία), ώστε να τους προτείνει την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη σημαντικών νοσημάτων. Η εταιρεία επιπλέον επισημαίνει ότι σύμφωνα με προτροπή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «ο έλεγχος θα πρέπει αφορά όλους τους πολίτες μεταξύ 50 και 74 ετών και το πρώτο βήμα για την υλοποίησή του είναι η αυτοεξέταση ανίχνευσης μικρό-αιμορραγίας στα κόπρανα ή άλλες νεότερες εξετάσεις εάν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικότερες».

Πηγή: farmakeutikoskosmos.gr