Τελευταία ευκαιρία για να ρυθμίσετε αυθαίρετα με… εκπτώσεις

590_fb1c549a758fa7f74e01f2b59c048641

Μεγάλο φάσμα αλλαγών στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και στους ισχύοντες κανόνες περί δόμησης εισηγείται το υπουργείο Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιο που αναρτήθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση με τίτλο «Για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος».

Μία από τις βασικότερες καινοτομίες είναι η ίδρυση το Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος μέσω του οποίου θα παρακολουθείται όλη η δόμηση και θα έχει τη βασική ευθύνη ελέγχου για τις ανεγέρσεις νέων αυθαιρέτων. Ταυτόχρονα προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας με τίτλο «Ηλεκτρονική Πολεοδομική Ταυτότητα Δήμου».

Στην εν λόγω πλατφόρμα κάθε ΟΤΑ α΄ βαθμού καταγράφει και επικαιροποιεί υποχρεωτικά όλες τις πληροφορίες σχετικά με την πολεοδομική του ταυτότητα, τα χαρακτηριστικά κάθε δομημένης επιφάνειας, ενώ ορίζεται και η λειτουργία Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής.

Μέσα στο πολυσέλιδο νομοσχέδιο καθορίζονται θέματα όπως ο αυξημένος αριθμός δόσεων -από 60 που ισχύει σήμερα σε 80- η μεταφορά συντελεστή δόμησης, η μείωση των προστίμων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η νομιμοποίηση εξ αδιαιρέτου αυθαιρέτων χωρίς τη συμφωνία όλων των συνδικαιούχων, η έκδοση αδειών αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού τρόπου.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο εισηγείται τη νομιμοποίηση με 500 ευρώ όλων των αυθαιρέτων σε οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων, ενώ απαγορεύει τη νομιμοποίηση για κτίσματα που κατασκευάστηκαν μετά τις 28 Ιουλίου 2011 δημιουργώντας έτσι αυθαίρετα δύο ταχυτήτων.

Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τις παραπάνω ιδιότητες, παλιννοστούντες ομογενείς, πολύτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως σαράντα χιλιάδες, τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως εικοσιπέντε χιλιάδες ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως σαράντα χιλιάδες ευρώ, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα τα οποία είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με αρκετές όμως προϋποθέσεις θα επωφεληθούν από τον νέο νόμο με μειώσεις που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν και το 80% του ενιαίου προστίμου με πάγωμα των δόσεων έως και δύο χρόνια.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

avamvaka@e–typos.com