Ποντικάκη Δέσποινα: “Για μια συμπεριληπτική κοινωνία”

.
“Για μια συμπεριληπτική κοινωνία” Δανειζόμενη μια φράση του Γκάντι, του μεγάλου ειρηνοποιού ηγέτη, που είπε «ο πολιτισμός ενός λαού φαίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα ζώα» θα ήθελα να αδράξω την ευκαιρία να εκφράσω την ανάγκη που έχουμε όλοι μας για σεβασμό και φροντίδα.
.
Εργαζόμενη επί σειρά δεκαετιών στον τομέα της υγείας, βλέποντας κάθε μέρα δίπλα μου άτομα ανήμπορα, άτομα με νοητική υστέρηση, με ψυχιατρικά προβλήματα, άτομα που ζουν στο όριο της φτώχιας, και ταυτόχρονα ως κάτοικος μιας χώρας με εκατομμύρια αδέσποτα, ας μου επιτραπεί να παραφράσω την παραπάνω σοφή φράση και να πω ότι ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους αδύναμους και τα ζώα. Σε αυτόν τον κόσμο είμαστε όλοι αλληλένδετοι.
.
Η σωματική μας υγεία εξαρτάται από την ψυχική και το αντίστροφο. Επίσης εξαρτάται από την υγεία του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Άνθρωποι και ζώα, αξίζουμε τον απόλυτο σεβασμό. Ας μην ξεχνάμε ότι λίγο καιρό πριν, η πανδημία μας επηρέασε όλους. Δεν μπορούσα εγώ να είμαι καλά εάν ο διπλανός μου πάσχει. Ο εγκλεισμός από τον φόβο μη χάσουμε τη σωματική μας υγεία μας στέρησε σε πολλές περιπτώσεις την ψυχική μας ισορροπία.
.
Από την άλλη, δεν είναι δυνατόν να ερχόμαστε αντιμέτωποι, σχεδόν καθημερινά με το πρόβλημα των αδέσποτων και να μην μας επηρεάζει ψυχικά αλλά σε πολλές περιπτώσεις και οικονομικά, αφού πολλοί εθελοντές αναγκάζονται να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να ταΐσουν, να στειρώσουν και πολλές φορές να νοσηλεύσουν δύστυχα πλάσματα που έπεσαν θύματα της ανθρώπινης βαρβαρότητας και ανευθυνότητας.
.
Θα επιμείνω λοιπόν ότι η συμπεριφορά μας απέναντι στους αδύναμους είναι αυτή που επηρεάζει απόλυτα την ευζωία μας την ευημερία μας ως κοινωνία. Ένα αξιοπρεπές σύστημα υγείας, που πρωτίστως προλαμβάνει και στην συνέχεια θεραπεύει, δεν είναι πολυτέλεια αλλά θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ατόμου που ζει μέσα σε μια οργανωμένη κοινωνία.
.
Μια μονάδα υγείας, που θα μεριμνά για την ψυχική και σωματική υγεία των κατοίκων της περιοχής που βρίσκεται δεν είναι όνειρο αλλά ανάγκη. Δρόμοι, πεζοδρόμια και μέσα μεταφοράς με πρόσβαση για τα ΑΜΕΑ δεν είναι ευρωπαϊκή οδηγία αλλά υπεύθυνη στάση ζωής και σεβασμός απέναντι σε κάθε έναν μας, διαφορετικό αλλά ίσο! Διαφορετικά αλλά με ίδιες ανάγκες είναι όλα τα ζωντανά πλάσματα σε αυτόν τον πλανήτη.
.
Όλοι πονάμε, πεινάμε, διψάμε, έχουμε ανάγκη στέγης-φωλιάς, υγείας και φυσικά αγάπης. Άλλωστε η αγάπη μας έχει αποδείξει πολλές φορές ότι κάνει θαύματα, μετατρέποντας θεριά ολόκληρα σε τρυφερά μωρά. Η υγεία και η ευημερία όλων μας είναι αλληλένδετη, και δεν υπάρχουν περιθώρια για διαχωρισμούς.
.
Η φροντίδα των ζώων και η αξιοπρεπής διαβίωση τους, μέσα από προγράμματα στειρώσεων, σίτισης και φυσικά δημοτικού κτηνιατρείου είναι και θα έπρεπε να είναι κάτι που μας απασχολεί όλους. Δεν έχει σημασία αν κάποιοι άνθρωποι ανοίγουν τα σπίτια τους και υιοθετούν ένα ζώο αλλά κάποιοι άλλοι παίρνουν την απόφαση ότι κάτι τέτοιο δεν θα τους έκανε χαρούμενους.
.
Η υπεύθυνη, αξιοπρεπής στάση μας απέναντι τους είναι υποχρέωσή μας, κάτι που θα έπρεπε να μαθαίνουμε στα σχολεία από την πρώτη ημέρα. Υπεύθυνη στάση προς τους διαφορετικούς, υπεύθυνη προς τους αδύναμους και αξιοπρέπεια προς τον ίδιο μας τον εαυτό.
.
Για όλους τους παραπάνω λόγους αποφάσισα ότι θέλω να συμμετάσχω ενεργά στο συνδυασμό του Κου Σαρόπουλου Κωνσταντίνου «Μαζί με τους πολίτες» , με τη δέσμευση να εργαστώ για τα πιστεύω μου και για μια συμπεριληπτική κοινωνία, με μέριμνα και χωρίς διακρίσεις
.