Σύγκληση Σ.Ο.Π.Π. στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων

.

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Περιστέρι, 26 Σεπτεμβρίου 2023

«Σύγκληση Σ.Ο.Π.Π. στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, ενόψει του δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα διαδικτυακή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. του Δυτικού Τομέα Αθηνών υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ανδρέα Λεωτσάκου,  με θέμα ημερήσιας διάταξης την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, ενόψει και του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας του Δυτικού Τομέα Αθηνών, του ΑΣΔΑ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Τροχαίας, του Στρατού, του Δασαρχείου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, του ΕΚΑΒ, της ΔΕΔΔΗΕ, των εθελοντικών ομάδων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από την Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, ήταν ο σχεδιασμός, ο συντονισμός δράσεων και η ετοιμότητα των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας του Δυτικού Τομέα Αθηνών που εμπλέκονται σε δράσεις πολιτικής προστασίας στο πλαίσιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Επιπρόσθετα, τονίστηκε η αναγκαιότητα ορθής τήρησης των μέτρων πρόληψης, όπως ο καθαρισμός των φρεατίων υδροσυλλογής και των συνδετήριων αγωγών τους, ο καθαρισμός των ρεμάτων και η διενέργεια ενδελεχών ελέγχων και παρεμβάσεων για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην απρόσκοπτη ροή πληροφοριών για τη διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργάνων με καταμερισμό των αρμοδιοτήτων σε έργα συντήρησης αντιπλημμυρικών έργων και στην υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης του  κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Υψηλής προτεραιότητας στόχος του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γ. Πατούλη, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεχή συνεργασία με τους Δήμους και τους συναρμόδιους φορείς και με τη συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων, βρίσκεται σε ετοιμότητα εφαρμόζοντας στρατηγικό σχεδιασμό με συντονισμό όλου του μηχανισμού για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων  και την αποτελεσματικότερη θωράκιση της Αττικής.

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

ΠΕ Δυτικού Τομέα  Αθηνών

ant.dta@patt.gov.gr