Χαλκιδική: Στα νερά της έφθασε η λάσπη από τον Πηνειό – Ξεκινούν δειγματοληψίες

Ερωτήματα εγείρονται για την ασφάλεια των νερών στις ακτές της Χαλκιδικής μετά τη δορυφορική εικόνα που δείχνει λάσπη -και ενδεχομένως φερτά υλικά- από την πλημμυρισμένη Θεσσαλία να φτάνει μέχρι τη δυτική πλευρά της χερσονήσου της Κασσάνδρας. Ο χειμμαρώδης, λόγω της κακοκαιρίας Daniel, ποταμός έχυσε τόνους λάσπη στις εκβολές του στην περιοχή της Νέας Μεσάγκαλας στην περιοχή της Λάρισας.

Ήδη πολίτες σε παραλίες της δυτικής Κασσάνδρας αναφέρουν υψηλή θολότητα στο νερό της θάλασσας, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Φούρκας. Όπως αναφέρει στη Voria.gr η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, «εντοπίσαμε κάποια θολούρα στα νερά και για αυτό καλέσαμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Χαλκιδικής (ΚΕΠΑΜΑΧ) που προχώρησε σε δειγματοληψίες. Παράλληλα, ενημερώθηκε και η αντιπεριφέρεια και η υπηρεσία υδάτων του Λιμεναρχείου. Τα αποτελέσματα των δειγμάτων αναμένονται σε δύο με τρεις μέρες». Η δήμαρχος αναφέρει ότι «είναι λογικό ο κόσμος να ανησυχεί μετά από όσα έγιναν στη Θεσσαλία, για αυτό κινητοποίησα και όλες τις υπηρεσίες», ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν φαίνεται να προκύπτει ιδιαίτερη ανησυχία για την ποιότητα του νερού.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr o διευθυντής του ΚΕΠΑΜΑΧ, Δημήτρης Βλαχάκης, τα δείγματα ελήφθησαν με τη μορφή του κατεπείγοντος χθες το μεσημέρι από τις δυτικές ακτές της χερσονήσου, που βρέχεται από τον Θερμαϊκό Κόλπο, από βάθη 20-30 πόντων και σε απόσταση μέχρι και 5-6 μέτρα από τις ακτές. «Αφορά κυρίως σημεία όπου βρίσκονται οι λουόμενοι, και ιδίως μικρής ηλικίας, καθώς στα 15-20 μέτρα, και ειδικά σε θάλασσες όπως ο Θερμαϊκός, υπάρχουν ρεύματα και ξεκινάει η διαδικασία του αυτοκαθαρισμού από το θαλάσσιο οικοσύστημα», λέει ο κ. Βλαχάκης.

Τα αποτελέσματα των δειγμάτων αναμένονται μέσα στο Σαββατοκύριακο και, σύμφωνα με τον κ. Βλαχάκη, είναι πιθανόν να διεξαχθούν επιπλέον δειγματοληψίες για να είναι πιο αξιόπιστα τα αποτελέσματα.

Τα βακτήρια κολυμπούν σαν σωσίβια

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γεωλογίας, Κωνσταντίνος Αλμπανάκης, εξηγεί στη Voria.gr πως είναι δυνατόν να ταξιδεύουν γενικά τα βακτήρια μέσω του νερού. Ο καθηγητής αναφέρει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση με τη Θεσσαλία πρόκειται για γλυκά νερά και ουσιαστικά τα βακτήρια κολυμπούν σαν σωσίβια. «Είναι κατά κάποιον τρόπο σαν υδατοκηλίδες γλυκού νερού που κολυμπάνε. Πρέπει να υπάρχει έντονος κυματισμός για να γίνει ανάμειξη και σιγά σιγά να αποδομηθούν από τα βακτήρια της θάλασσας», τονίζει. Προσθέτει, δε, ότι αυτό το διάστημα υπάρχει θαλάσσιο ρεύμα που περνάει τη λάσπη και τα φερτά υλικά απέναντι, δηλαδή στη Χαλκιδική, όπως επιβεβαιώνει και η δορυφορική εικόνα. Ωστόσο, τα νερά είναι αρκετά αραιωμένα.

Όσον αφορά τη κολύμβηση στα νερά της δυτικής Χαλκιδικής, η δήμαρχος Κασσάνδρας διευκρινίζει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια απαγόρευση και η επιλογή βρίσκεται στη κρίση του καθενός για το αν θα επιλέξει να μπει στη θάλασσα.

πηγή: Aftodioikisi.gr