Το KarditsaLive.Net είχε φροντίσει να ενημερωθεί από την αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΗ για τη στάθμη της λίμνης την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, πριν αρχίσει η θεομηνία.Την δεδομένη χρονική στιγμή η στάθμη από το επίπεδο της θάλασσας ανέρχονταν σε 784,40 μέτρα.
Με την μέτρηση που έγινε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, έχοντας πλέον χτυπήσει και ολοκληρώσει το πέρασμα της η κακοκαιρία, η στάθμη της λίμνης βρέθηκε στα 787 μέτρα ακριβώς. Είχαμε δηλαδή μέσα σε μία εβδομάδα άνοδο της σταθμης 2,6 μέτρων. Και για πρώτη φορά η στάθμη της βρέθηκε πάνω και από τα περσινά επίπεδα, που στις 10 Σεπτεμβρίου ήταν 785,73 μέτρα.
Ένας απόλυτα ακριβής υπολογισμός των ποσοτήτων σε κυβικά μέτρα νερού δεν μπορεί να γίνει γιατί η λίμνη όσο ανεβαίνει γίνεται και πιο πλατιά, καθώς έχει σχήμα ανάποδου κώνου.
Όμως, όπως είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Μαρκινός ένας μέσος τρόπος μέτρησης είναι να υπολογίζετε ότι κάθε εκατοστό αντιστοιχεί σε 200.000 κυβικά. Αυτό σημαίνει ότι τα 2,5 περίπου μέτρα ανόδου μεταφράζονται σε εισροή 50 εκατ. κυβικών μέτρων νερού.
Η ποσότητα αυτή είναι περισσότερη από την μισή που έφυγε από τη λίμνη την φετινή αρδευτική περίοδο και μεγαλύτερη από αυτή που απαιτήθηκε για τις εντός δικτύου Ταυρωπού αρδεύσεις.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον κ. Μαρκινό, συνήθως απαιτούνται 100 με 120 εκατ. κυβικά. Φέτος, με ένα πνεύμα οικονομίας, έφυγαν για άρδευση 90 εκατ. κυβικά. Από τα οποία τα μισά ήταν για τις εντός δικτύου ανάγκες.
Επιπλέον για να βάλουμε και λίγο στο …τραπέζι τη σύγκριση με τον “Ιανό” επειδή από κάποιους αναφέρεται ότι το φαινόμενο ήταν τριπλάσιο σε σχέση με το 2020 (το οποίο ισχύει για τα πεδινά του νομού από πλευράς ύψους βροχής) θα θυμίσουμε ότι όπως είχε αναφέρει ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Παν. Νάνος τότε στη λίμνη (σε λιγότερες ενδεχομένως ώρες) είχαν εισρεύσει 60 εκατ. κυβικά.
Πηγή: Aftodioikisi.gr