Σταυρούλα Μπαντούνα: “Κοινωνική Πολιτική και  Οικογένεια στη Σύγχρονη Κοινωνία”

.

Βασικός άξονας του προγράμματος της «ΔΥΝΑΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»  αποτελεί η ολοκληρωμένη άσκηση Κοινωνικής Πολιτικής.

Ο πρώτος σημαντικός κοινωνικός θεσμός στη ζωή του ανθρώπου είναι η οικογένεια  γιατί  διαμορφώνει τον τρόπο συμπεριφοράς, την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του ατόμου. Παρέχει Αίσθημα Ασφάλειας. Διδάσκει Αξίες.  Αγαπάει Άνευ Όρων.  Αναπτύσσει Προσωπικότητες. Προσφέρει Συναισθηματική Στήριξη.  Μαθαίνει Στα Παιδιά να Είναι Ανεξάρτητα κα.

Ωστόσο η οικογένεια σήμερα δοκιμάζεται. Αλλάζει. Με τον τρόπο  που αλλάζει  κάθε κοινωνικός θεσμός, όταν καλείται να προσαρμοστεί αλλά και να εξυπηρετήσει νέες κοινωνικές λειτουργίες, να εκφράσει νέες κοινωνικές ανάγκες.

Οι παράγοντες που κυρίως  συμβάλλουν  στις αλλαγές- σε παγκόσμιο επίπεδο- η κοινωνία της πληροφορίας, η διεθνοποίηση της οικονομίας, η ταχύτατη ανάπτυξη και εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, κάνουν δύσκολο, απαιτητικό και σύνθετο το ρόλο των γονέων.

Συχνά οι γονείς βρίσκονται απέναντι σε δυσεπίλυτα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε σχέση με τα παιδιά τους.

Αυτό το δεδομένο κάνει  απαραίτητη την ανάπτυξη πολιτικών στους δήμους για τη στήριξη της οικογένειας.

Η ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ στοχεύει στη  δημιουργία σταθερού, υποστηρικτικού  δικτύου για γονείς και οικογένειες ώστε  να αντιμετωπιστεί τόσο το οικονομικό κόστος όσο και το συναισθηματικό βάρος. Ένα δίκτυο υπηρεσιών με  στόχο να ενδυναμώσει το ρόλο κάθε γονέα παρέχοντάς του :

  • Βοήθεια ως προς τη συνεργασία και τη σχέση των γονέων με το παιδί τους.
  • Καθοδήγηση και κατευθύνσεις ως προς τη διαχείριση διαφόρων δυσκολιών.
  • Συμβουλές οι οποίες να είναι εξατομικευμένες και προσαρμοσμένες για το κάθε παιδί και τη δυσκολία την οποία αντιμετωπίζει.
  • Εκπαίδευση σε δεξιότητες και τρόπους ώστε να κατανοήσουν και αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες του παιδιού τους.
  • Υποστήριξη και ενδυνάμωση του πολύπλευρου και απαιτητικού ρόλου που κατέχουν ως «γονείς».

Ο Δήμος οφείλει να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών. Ο γονιός δεν πρέπει να νιώθει μόνος και αβοήθητος. Εύκολα, απλά, άμεσα  χωρίς διακρίσεις, να έχει πρόσβαση    στην επιστημονική, εξειδικευμένη  βοήθεια που χρειάζεται.

Η αξία της οικογένειας είναι ανεκτίμητη. Είναι το κύτταρο του πολιτισμού.   Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το ρόλο της γιατί μέσα σ αυτή μεγαλώνουν οι αυριανοί πολίτες της κοινωνίας μας. Αν εκείνοι είναι ικανοί κι ευτυχισμένοι έτσι θα είναι και η κοινωνία μας!

Μπαντούνα  Σταυρούλα

Ψυχολόγος

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος

με τον υπ. Δήμαρχο Νίκο Πιερακέα και το συνδυασμό

Αγία Βαρβάρα ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ