“Η κλιματική “κόλαση” απειλεί να μετατρέψει την Αθήνα σε Σαχάρα”. Με αυτόν τον τίτλο το Bloomberg κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής κρίσης στην ελληνική πρωτεύουσα.
Οι πυρκαγιές μαίνονταν την περασμένη εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής που περιβάλλει την Αθήνα, καταστρέφοντας σπίτια και αναγκάζοντας κατοίκους και τουρίστες να αναζητήσουν την ασφάλεια των κοντινών παραλιών, συνεχίζει το δημοσίευμα. Καθώς το κλίμα θερμαίνεται, η υπερβολική ζέστη και οι πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συχνές, στερώντας από τους ελαιώνες και τα πευκοδάση που περικυκλώνουν την πρωτεύουσα τον χρόνο που χρειάζονται για να αναζωογονηθούν.
Tο ειδησεογραφικό πρακτορείο κάνει αναφορά σε αντίστοιχες προβλέψεις του Έλληνα καθηγητή Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιου Λέκκα, ο οποίος πρώτος προειδοποίησε για τον κίνδυνο της ερημοποίησης τονίζοντας ότι: «Αν υπάρξει μια νέα πυρκαγιά φέτος ή του χρόνου, που θα κάψει για παράδειγμα το βουνό της Πάρνηθας, τότε θα οδηγηθούμε σε ερημοποίηση».
Στις υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν τη νότια Ευρώπη που τις οδηγούν σταδιακά στην ερημοποίηση σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μείωση των βροχοπτώσεων και την αύξηση των πυρκαγιών.
Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου που αποτελούν κίνδυνο για την περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος του πλανήτη. Πυρκαγιές είχαν ξεσπάσει το 2021 στην Αττική, στη νότια Πελοπόννησο και την Εύβοια με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 46 βαθμούς Κελσίου. Αυτή την εβδομάδα, ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει ακόμη πιο ψηλά.
Στην ηπειρωτική Ελλάδα οι θερμοκρασίες προβλέπεται να φτάσουν τους 47 Βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία που προσεγγίζει το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 48,8 Βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε στη Σικελία πριν από δύο χρόνια. «Οι δύσκολες στιγμές δεν έχουν τελειώσει ακόμη», προειδοποίησε την Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μακροπρόθεσμα, επιδιώκει την ανακατανομή πόρων για αναδάσωση και τη λήψη προληπτικών μέτρων στην Αττική.
“Πάνω από το ένα τρίτο της ελληνικής επικράτειας υπόκειται σε υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του υπουργείου Γεωργίας για την ερημοποίηση. Ενώ η εντατική γεωργία είναι από τους κύριους συντελεστές, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι χαμηλότερες βροχοπτώσεις επιταχύνουν τη διάβρωση του εδάφους“, σχολιάζει το πρακτορείο.
Βραχυπρόθεσμα, ο καθηγητής πανεπιστημίου Χατζημπίρος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει την αντικατάσταση των πεύκων κοντά στις υπάρχουσες κατοικημένες γειτονιές με λιγότερο εύφλεκτες εναλλακτικές λύσεις. Πιο μακροπρόθεσμα, η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με αιολική και ηλιακή ενέργεια, πρόσθεσε.
“Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η συχνότητα και η ένταση των πυρκαγιών που συνδέονται με μετεωρολογικά φαινόμενα όπως οι καύσωνες”, δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: “Αυτό σημαίνει ότι χρόνο με το χρόνο θα έχουμε όλο και χειρότερα φαινόμενα μέχρι να βιώσουν ερημοποίηση περιοχές όπως η Αττική”.
πηγή: Aftodioikisi.gr