Σκυλιά στο μπαλκόνι ΤΕΛΟΣ – ΔΕΙΤΕ τι υπαγορεύει ο νόμος

Νεες μα κυριως σημαντικες αλλαγες φερνει ο νεος νομος Νομος  που αφορα την προστασια των κατοικιδιων ζωων…Καθε υπευθυνος ιδιοκτητης κατοικιδιου θα πρεπει να γνωριζει τα βασικα σημεια του νομου, τις υποχρεωσεις αλλα και τα δικαιωματα που απορρεουν απο αυτον.

Τα πιο σημαντικα σημεια του νομου ειναι:

-Ο ιδιοκτητης καθε ζωου συντροφιας ειναι υποχρεωμενος να ενημερωνει τον κτηνιατρο για τη μεταβολη των στοιχειων – ειτε αφορουν τον ιδιο ειτε το κατοικιδιο του – που εχουν καταχωρισθει στη βαση δεδομενων.

-Γινεται υποχρεωτικη η σημανση ακομα και για τα τσοπανοσκυλα, με σκοπο την επιβλεψη του πληθυσμου τους και τη διασφαλιση της υγειας τους.

-Απαιτειται αδεια εκτροφεα σε οσους πωλουν ζωα, ακομα και στην περιπτωση κατοχης ενος και μονο θηλυκου ζωου αναπαραγωγης. Άδεια εκτροφης, αναπαραγωγης και εμποριας ζωων συντροφιας απαιτειται και για τους ερασιτεχνες εκτροφεις σκυλων η γατων.

-Απαγορευεται η πωληση σκυλων και γατων σε υπαιθριους δημοσιους χωρους, συμπεριλαμβανομενων των υπαιθριων αγορων, διοτι στους χωρους αυτους δεν ειναι δυνατον να εξασφαλιστουν οι απαραιτητες συνθηκες για την καλη υγεια τους.

–Απαγορευεται η εισαγωγη και εμπορια σκυλων που ειναι ακρωτηριασμενοι.

-Αποσαφηνιζεται η επανενταξη των αδεσποτων. Έτσι, απαγορευεται η επανενταξη τους στις εισοδους και εξοδους των λιμανιων, στους περιφραγμενους αρχαιολογικους χωρους και στις κλειστες αγορες.

-Οι σκυλοι – οδηγοι τυφλων θα μπορουν να μπαινουν χωρις φιμωτρο η κλουβι στα μεσα μαζικης μεταφορας, ανεξαρτητως μεγεθους.

Τα προστιμα για περιστατικα κακοποιησης, παραμελησης και μη τηρησης των κανονων ευζωιας γινονται αυστηροτερα ενω προστιθενται και νεα προστιμα, οπως αυτα που απαγορευουν την εισαγωγη και εμπορια ακρωτηριασμενων σκυλων και επιφερουν χρηματικο προστιμο υψους 1.000 ευρω ανα ζωο.

Ο ιδιοκτητης κατοικιδιου:

1. Θα πρεπει να µεριµνησει για τη σηµανση µε τσιπ και καταγραφη του κατοικιδιου του καθως και την εκδοση βιβλιαριου υγειας µεσα σε διαστηµα ενος µηνα απο την αποκτηση του ζωου.

2. Σε εµφανες σηµειο στο περιλαιµιο του ζωου θα πρεπει να τοποθετηθει η µεταλλικη κονκαρδα που παραλαµβανει ο ιδιοκτητης καθε χρονο απο τον κτηνιατρο κατα τον ετησιο αντιλυσσικο εµβολιασµο του.

3. Ειναι υποχρεωμενος να εξασφαλιζει καταλληλο καταλυμα στο κατοικιδιο του.

4. Καθε ιδιοκτητης σκυλου υποχρεουται να φροντιζει για τον περιπατο του κατοικιδιου του, που πρεπει να γινεται παντα με συνοδο. Παραλληλα, πρεπει να λαμβανονται τα καταλληλα μετρα προκειμενου το ζωο να μην εισερχεται σε κοινοχρηστους χωρους η χωρους αλλων ιδιοκτησιων.

5. Κατα τον περιπατο του κατοικιδιου, ο ιδιοκτητης οφειλει να καθαριζει αμεσα απο το περιβαλλον τα περιττωματα του ζωου. Η μη τηρηση επιφερει προστιμο.

6. Η στειρωση των ζωων ειναι ευθυνη του ιδιοκτητη, ενω για οποιαδηποτε ζημια προκαλεσει το κατοικιδιο ευθυνεται ο ιδιοκτητης.

7. Δεν υπαρχει περιορισμος στον αριθμο κατοικιδιων που μπορει να διατηρει ενας ενοικος πολυκατοικιας. Εφοσον, ομως, βασει καταστατικου της πολυκατοικιας υπαρχει περιορισμος, δεν μπορει να εχει πανω απο δυο ζωα.

Η διατηρηση κατοικιδιων σε διαμερισμα πολυκατοικιας επιτρεπεται υπο τις εξης προϋποθεσεις:

α) Να διαμενουν στο ιδιο διαμερισμα με τον ιδιοκτητη.

β) Να μην παραμενουν μονιμα στους ανοιχτους χωρους του διαμερισματος η τις βεραντες.

γ) Να τηρουνται στο διαμερισμα οι κανονες ευζωιας, οι υγειονομικες και αστυνομικες διαταξεις.

δ) Να φερουν τα ζωα τσιπ και να εχουν βιβλιαριο υγειας.

8. Απαγορευεται η διατηρηση και παραμονη των κατοικιδιων σε κοινοχρηστους χωρους της πολυκατοικιας. Αλλα με τη συμφωνη γνωμη των υπολοιπων ενοικων, επιτρεπεται στον κηπο, τον ακαλυπτο καθως και την πιλοτη της πολυκατοικιας.

9. Στις μονοκατοικιες, η διατηρηση ζωων συντροφιας επιτρεπεται εαν και εφοσον εχουν σημανθει και καταχωρισθει νομιμως και φερουν βιβλιαριο υγειας. Παραλληλα, θα πρεπει να τηρουνται οι κανονες καλης μεταχειρισης και ευζωιας των ζωων, οι ισχυουσες υγειονομικες διαταξεις καθως και οι αστυνομικες διαταξεις περι κοινης ησυχιας.

10. Η μεταφορα των μικρων ζωων συντροφιας σε ολα τα οδικα, σιδηροδρομικα και σταθερης τροχιας μεσα μαζικης μεταφορας, επιβατηγα πλοια και ταξι μπορει να γινει εφοσον τα ζωα ειναι τοποθετημενα σε ασφαλες κλουβι μεταφορας και φυσικα συνοδευονται απο τον ιδιοκτητη η τον κατοχο τους.

Προστιμα:

Απουσια εν ισχυει αντιλυσσικου εμβολιασμοι και μη τοποθετησης της μεταλλικης κονκαρδας η παραλειψη καθαρισμου του περιβαλλοντος απο τα περιττωματα του ζωου 100 ευρω.

Παραλειψη προσκομισης στον οικειο δημο του αντιγραφου πιστοποιητικου ηλεκτρονικης ταυτοποιησης 300 ευρω.

Μη κατοχη ενημερωμενου και θεωρημενου βιβλιαριου υγειας η διαβατηριου 300 ευρω.

Παραλειψη τηρησης κανονων για τον ασφαλη περιπατο του σκυλου η παραλειψη ληψης μετρων προληψης της εξοδου του σκυλου 300 ευρω.

Εγκαταλειψη τραυματισμενου ζωου υστερα απο τροχαιο ατυχημα 300 ευρω.

Παραλειψη τηρησης κανονων ευζωιας του ζωου συντροφιας η της εξετασης απο κτηνιατρο 500 ευρω.

Παραλειψη τηρησης κανονων ευζωιας, υγειονομικων και αστυνομικων διαταξεων και διατηρηση περισσοτερων απο δυο ζωων συντροφιας σε διαμερισμα οπου ο κανονισμος απαγορευει τη διατηρηση ζωων συντροφιας 500 ευρω.

Πωληση ζωου συντροφιας με ηλικια μικροτερη των οκτω εβδομαδων και πωληση σκυλων και γατων σε υπαιθριους χωρους 1.000 ευρω ανα ζωο.

Εκτροφη εστω και ενος θηλυκου σκυλου αναπαραγωγης χωρις αδεια εκτροφης 1.000 ευρω ανα ζωο.

Εκτροφη και αναπαραγωγη ακρωτηριασμενων ζωων μετα την οριζομενη ληξη της μεταβατικης πενταετους περιοδου 1.000 ευρω ανα ζωο.

Εισαγωγη και εμπορια ακρωτηριασμενων σκυλων 1.000 ευρω ανα ζωο.

Ανυπαρξια ειδικων κλουβιων σε επιβατικα πλοια για την μεταφορα μεγαλων ζωων 5.000 ευρω.

Χρησιμοποιηση ζωου σε υπαιθρια δημοσια εκθεση με οικονομικο οφελος 5.000 ευρω για καθε χρησιμοποιουμενο ζωο.

Εκτροφη και εκπαιδευση ζωου για μονομαχια 10.000 ευρω ανα ζωο.

Διατηρηση ζωου σε τσιρκο η θιασο που χρησιμοποιειται με οποιονδηποτε τροπο η σκοπο στο προγραμμα του η πραγματοποιει παρασταση 20.000 ευρω για καθε ζωο που διατηρειται.

Κακοποιηση, βασανισμος, κακη η βαναυση μεταχειριση ζωου, καθως και εμπορια η διακινηση μεσω διαδικτυου 30.000 ευρω για καθε ζωο και καθε περιστατικο.

πηγή:REVELIO