«Αγία Βαρβάρα – Πόλη του 21ου αιώνα», της Ιωάννας Δρεμπέλα – Γεωπόνου

.

Μετά την Μεταπολίτευση βασικό «προσόν» ενός υποψηφίου Δημάρχου ήταν η αντιχουντική του στάση στην 7ετή δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967. Από τις αρχές τις δεκαετίας του 1980 «προτιμούνταν» για Δήμαρχοι οι ισχυριζόμενοι πως είναι «παιδιά της Αλλαγής».

Από τα μέσα αυτής της δεκαετίας, που το πολιτικό κλίμα παίρνει φωτιά ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η κομματικοποίηση των δημοτικών εκλογών είναι έντονη και στον δημοτικό στίβο κατεβαίνουν ως υποψήφιοι Δήμαρχοι με έντονο κομματικό προφίλ και στις μεγάλες πόλεις κομματικά στελέχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Με την αλλαγή του αιώνα οι πολίτες άρχισαν σιγά-σιγά να απομακρύνονται από την λογική της υποστήριξης κομματικών στελεχών και να προσπαθούν να εκλέξουν ως Δημάρχους ανθρώπους, οι οποίοι είτε δεν ανήκαν σε κόμματα είτε ήσαν αποδεκτοί από ευρύτερο κομματικό κοινό λόγω των ιδιαίτερων ικανοτήτων τους.

Ο 21ος αιώνας λοιπόν μας δείχνει πως οι τοπικές κοινωνίες στις δημοτικές εκλογές κινούνται αντίθετα από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Το ίδιο είναι καιρός να κάνει και η Αγία Βαρβάρα.

Μετά από περίπου 30 χρόνια ήρθε η ώρα να κλείσει το βιβλίο του 20ου αιώνα που διαβάζει μέχρι σήμερα, με τα καλά και με τα κακά του κεφάλαια, και να ανοίξει το καινούριο βιβλίο με τίτλο «Αγία Βαρβάρα – Πόλη του 21ου αιώνα».

Τι Δήμαρχο όμως θέλουμε για να τού εμπιστευθούμε την είσοδο της πόλης μας στον 21ο αιώνα έστω και με καθυστέρηση δύο δεκαετιών;

Θέλουμε Δήμαρχο, που να είναι καλλιεργημένος και μορφωμένος άνθρωπος, δηλαδή ένας άνθρωπος που να διαβάζει πολύ. Γιατί ο Δήμαρχος, για να κάνει σωστές επιλογές στον δημόσιο βίο του, πρέπει κατ΄ αυτόν τον τρόπο να έχει διαπλάσει τα κριτήριά του.

Θέλουμε Δήμαρχο, που να έχει ευγένεια λόγου, που να πηγάζει από την ευρύτητα της γνώσης του.

Θέλουμε Δήμαρχο, που να έχει κύρος χωρίς να είναι βαρύγδουπος.

Θέλουμε Δήμαρχο, που να μεταδίδει στους πολίτες το αίσθημα της φιλίας, ώστε να τούς κάνει να νιώθουν φίλοι κι όχι απλοί γνώριμοι. Να διοικεί με την ανιδιοτέλεια του φίλου.

Θέλουμε Δήμαρχο, που να «περπατάει» δίπλα μας, να συμπαραστέκεται αθόρυβα και διακριτικά, χωρίς να μας κάνει να νιώθουμε υποχρεωμένοι, να ενισχύει και να ενθαρρύνει, να είναι γενναιόδωρος και φιλόξενος, καλός και ειλικρινής συζητητής, χωρίς μισόλογα και κρυψίνοιες.

Θέλουμε Δήμαρχο, που να κυκλοφορεί στην πόλη όλη την ημέρα και να μην κλείνεται στο γραφείο του, να είναι προσιτός στους πολίτες και να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους. Ταυτόχρονα να διαθέτει μια κουλτούρα εξωστρέφειας, ώστε να μπορεί να δει και να ακούει πώς λειτουργούν όλα στην πόλη.

Θέλουμε Δήμαρχο, που να μην χρησιμοποιεί καθόλου τον σύνδεσμο «θα». Να μην δίνει υποσχέσεις χωρίς να γνωρίζει επαρκώς τα θέματα και τις οικονομικές τους συνέπειες.

Θέλουμε Δήμαρχο, που να μπορεί να ιεραρχεί τα προβλήματα της καθημερινότητας και να αξιοποιεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την επίλυσή τους.

Θέλουμε Δήμαρχο, να δουλεύει αυτός και οι συνεργάτες του με «Ανοιχτές Πόρτες». Να μετατρέψει το Δημαρχείο σε έναν ζωντανό οργανισμό στο κέντρο της πόλης. Να έχει την πόρτα του πάντα ανοιχτή στους πολίτες, να δέχεται και να απαντά στον δημότη. Κάθε e-mail που θα αποστέλλεται στο γραφείο του ή και απευθείας στον ίδιο να παίρνει αιτιολογημένη απάντηση.

Θέλουμε Δήμαρχο, που να οργανώσει κατά τέτοιο τρόπο τις υπηρεσίες του Δήμου, ώστε όλα τα αιτήματα να καταγράφονται ψηφιακά σε πλατφόρμα κι έτσι να παρακολουθείται η εξέλιξή τους.

Θέλουμε Δήμαρχο, που να έχει την εποπτεία, ώστε όλα να γίνονται χωρίς ψεγάδι και γρήγορα. Να λειτουργεί παρεμβατικά σε όλα τα επίπεδα και να μην αφήνει τα προβλήματα να καρκινοβατούν.

Θέλουμε τέλος Δήμαρχο, που να συνδυάζει ικανότητα και αποτελεσματικότητα, πνευματική καλλιέργεια και πρακτικό πνεύμα, οραματισμό και ρεαλισμό, ευφυΐα και καλοσύνη, κύρος και προσήνεια.

Ελπίζω πως στις φετινές Δημοτικές Εκλογές οι συμπολίτες μου θα δώσουν την ευκαιρία στην πόλη μας, στην πόλη τους, στην Αγία Βαρβάρα, να μπει επιτέλους σε μια νέα εποχή με έναν νέο Δήμαρχο. 

Ιωάννα Δρεμπέλα – Γεωπόνος