Το 2021 αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική ένα γιγαντιαίο πλωτό κομμάτι πάγου μεγέθους 4,320 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το παγόβουνο είχε σπάσει στη δυτική πλευρά του Ronne Ice Shelf στη Θάλασσα Weddell της Ανταρκτικής. Το παγόβουνο είχε σχήμα σαν γιγαντιαία σιδερώστρα, μήκους περίπου 170 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων. Οι επιστήμονες δεν αποδίδουν αυτό το συγκεκριμένο ρήγμα στην κλιματική αλλαγή, ενώ αντίθετα πιστεύουν ότι είναι μέρος του φυσικού κύκλου της γένεσης παγόβουνων στην περιοχή.
Το παγόβουνο έσπασε κάποια στιγμή σε δύο κομμάτια και με το μεγαλύτερο από αυτά τα κομμάτια που έλαβε την κωδικη ονομασία A-76A με μήκος 135 χλμ. και πλάτος 26 έλαβε το «χρίσμα» του μεγαλύτερου παγόβουνου στον κόσμο και συνέχισε να πλέει στα νερά του Νότιου Ωκεανού με πορεία προς το Πέρασμα Ντρέικ, μια θαλάσσια περιοχή που αποτελεί κόμβο ρευμάτων από τρεις ωκεανούς (Ειρηνικό,Ατλαντικό, Νότιο). Τα περισσότερα μεγάλα παγόβουνα καταλήγουν στο Πέρασμα Ντρέικ όπου οι τοπικές συνθήκες (θερμοκρασία υδάτων και ρεύματα) προκαλούν την διάλυση τους για αυτό και οι ειδικοί έχουν χαρκτηρίσει το Πέρασμα Ντρέικ ως «νεκροταφείο παγόβουνων».
Το A-76A είχε εισέλθει στο Πέρασμα Ντρέικ και δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι έσπασε πλέον σε πολλά κομμάτια και φυσικά χάνει τον τίτλο του μεγαλύτερου παγόβουνου στον κόσμο. Ο δορυφόρος Terra της NASA κατέγραψε πριν από λίγες μέρες μια νέα εικόνα η οποία δείχνει το A-76A να έχει σπάσει σε τουλάχιστον έξι κομμάτια τα οποία απομακρύνονται το ένα από το άλλο κοντά στο νησί της Νότιας Γεωργίας στη Θάλασσα της Σκωτίας δυτικά από το Πέρασμα Ντρέικ.
Παρά το γεγονός ότι το γιγάντιο παγόβουνο διαλύθηκε εξακολουθούν να υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι τα κομμάτια αυτά εξακολουθούν να απειλούν τα τοπικά οικοσυστήματα με διαφόρους τρόπους ενώ επίσης η συνεχιζόμενη διάλυση τους απειλεί τα πλοία που κινούνται στη περιοχή.
πηγή: Aftodioikisi.gr