Στην πόλη μας υπάρχουν διάφορες γεωτρήσεις εδώ και δεκαετίες τις οποίες εκμεταλλεύεται ο δήμος για διάφορες εργασίες του, όπως ποτίσματα, πλύσιμο δρόμων, πυροσβεστικές ανάγκες κ.ά υπηρεσίες.
Οι τρεις από αυτές υπάρχουν μία στο αμαξοστάσιο του δήμου στην οδό Σιπύλου, η δεύτερη στο άλσος ΜΗΤΕΡΑ και η τρίτη πίσω από την οθόνη του σινέ ΠΑΝΘΕΟΝ.
Το θέμα της ανάρτησής μας έχει να κάνει με την τρίτη, αυτή της φωτογραφίας μας.
Από τη γεώτρηση αυτή παίρνουν νερό τα πυροσβεστικά κανονάκια στο βουνό, αλλά και η υδροφόρα του δήμου.
Συμπολίτης μας ο οποίος σχεδόν καθημερινά βγάζει βόλτα το σκύλο του στην περιοχή αυτή, μας έστειλε φωτογραφίες, στις οποίες υπάρχουν διάφορα πράγματα τα οποία του κίνησαν την περιέργεια, αλλά από την άλλη είναι επικίνδυνα και δυσχεραίνουν τους περιπατητές.
Μία σωλήνα η οποία διασχίζει το βουνό προφανώς για την προμήθεια νερού στα κανονάκια, φτάνει στη γεώτρηση αλλά δεν είναι ενωμένη με αυτήν, δεν είναι πρόσφατη δε η τοποθέτησή της, όπως μας πληροφόρησε, αλλά μετράει αρκετούς μήνες (μέσα σε κύκλο στην φωτογραφία).
Εκτός αυτού ακολουθώντας ένα μονοπάτι που υπάρχει, ο περιπατητής βρίσκεται ξαφνικά μπροστά σε έναν “κρατήρα” βάθους περί τα δύο μέτρα, στoν οποία μπορεί να γλιστρήσει κάποιος με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του, ενώ δεν υπάρχει κάποια πινακίδα που να προειδοποιεί για το χαντάκι αυτό.
Στον πυθμένα πάντως της γούβας, που δεν άνοιξε μόνη της, διακρίνεται μία σωλήνα, ίδια με εκείνη που προφανώς τοποθετήθηκε για να προμηθεύει τους πυροσβεστικούς πύργους με νερό ή για κάποια άλλο σοβαρό λόγο, τελείως ακάλυπτη, εύκολη βορά στα δόντια ή τα νύχια διάφορων ζώων που κυκλοφορούν στο βουνό.
Θυμίζουμε πως έτσι καταστράφηκαν οι προηγούμενες σωλήνες και αντικαταστάθηκαν πέρσι από το δήμο.
Αφού ο φυσιολάτρης περιπατητής παρακάμψει την λακκούβα βρίσκεται μπροστά, σε πεσμένα δένδρα που φράζουν το μονοπάτι, ενώ τα ξερά χόρτα είναι ο καλύτερος φίλος να ξεσπάσει πυρκαγιά.
Τα ερωτήματα που γεννιούνται από τα παραπάνω είναι απλά αλλά σοβαρά συνάμα:
Η σωλήνα που διασχίζει το βουνό γιατί δεν έχει ενωθεί με την γεώτρηση; Ποιος είναι ο ρόλος της; Γιατί τέλος πάντων τοποθετήθηκε, αν όχι για παροχή νερού στους πύργους;
Με την ευκαιρία ρωτάμε εάν τα κανονάκια λειτουργούν, εάν έχει γίνει συντήρηση και λειτουργούν;
Θα τοποθετηθεί κάποια προειδοποιητική πινακίδα στον “κρατήρα”, έως ότου καλυφθεί, για την προφύλαξη των πεζών και των σωλήνων;
Τα πεσμένα δένδρα θα απομακρυνθούν από το μονοπάτι και θα αποψιλωθούν τα αγριόχορτα από το βουνό;
Αν γνωρίζει κάποιος υπεύθυνα από το δήμο ας μας απαντήσει, χωρίς τα τετριμμένα “είναι προγραμματισμένα να γίνουν” και κυρίως χωρίς παρεμβάσεις διαφόρων ανίδεων και την επανάληψη του καινούργιου σλόγκαν, ότι δήθεν μάθαμε το πρόγραμμα του δήμου και γράφουμε σχετικά…