Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος: «Εντυπωσιακός ο παραδοσιακός Ποντιακός γάμος, νέων του Συλλόγου μας»

 

Ευχές πολλές στο νέο μας ζευγάρι!

Ο Σταύρος Σαββίδης, λυράρης του Συλλόγου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ» και η Αλεξάνδρα μέλος του Συλλόγου, ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου το Σάββατο 29 Απρίλη 2023.
Ένας αυθεντικά παραδοσιακός γάμος, «η Χαρά», όπως λέγεται στην ποντιακή διάλεκτο, όπου τηρήθηκαν όλα τα έθιμα της Αλησμόνητης Πατρίδας του Πόντου.
.
.
Μικροί και μεγάλοι, μέλη του Συλλόγου ήταν για τρείς ημέρες όσο κρατά η Χαρά, κοντά στο ζευγάρι με τις παραδοσιακές φορεσιές.
.
Παραμονή γάμου, με την δύση του ήλιου, πραγματοποιήθηκε «το γλέντι του γαμπρού» με πολύ κέφι και καλή διάθεση, έξω από το σπίτι του, με καλεσμένους όλη τη γειτονιά, τα μέλη του Συλλόγου, φίλους και συγγενείς.
.
.
Ανήμερα του γάμου, ο γαμπρός με τη συνοδεία ποντιακών μουσικών οργάνων (λύρα, νταούλια, ακορντεόν, κλαρίνο, αγγείο), με ζιπκαλίδες και ζουπουνοφόρες, κρατώντας λευκά μαντήλια και πλήθος κόσμου να τον ακολουθούν ξεκίνησαν με τα πόδια για το σπίτι της νύφης, «το νυφόπαρμαν». Σ’ όλη την διαδρομή τραγουδούσαν και χόρευαν «…εχπάστεν όλο το αλάϊ τη νύφε για να παίρνε άσα κυρουκά’ τς και ση γαμπρού να φέρνε σα πεθερικά’τς….».
.
Φτάνοντας άρχισε η διαδικασία παράδοσης της νύφης. Αντάλλαξαν τον κόκκορα με την κοσάρα (κότα) όπως απαιτεί το έθιμο και ο κουμπάρος πλήρωσε για να περάσουν και να πάρουν την νύφη, με πειράγματα και κεράσματα.
.
.

Στην είσοδο της εκκλησίας ήρθαν με χορό και τραγούδια και νέοι του Συλλόγου κερνούσαν τους εκατοντάδες καλεσμένους τσίπουρο και μεζέδες.

.

Ο Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ» έδωσε με πολύ αγάπη, μια διαφορετική παραδοσιακή λάμψη στο γάμο και όλοι οι καλεσμένοι συμμετείχαν με το χειροκρότημά τους.

.

.

Φωνές ευθυμίας, χαρά, χαμόγελα, συγκίνηση, τα πιο ωραία συναισθήματα και πολλές ευχές για τους νεόνυμφους.

.

Να ζήσετε παιδιά μας!!

.
.
«…ο είς τον άλλον την εγάπ, να παίρετε και δίτε και άμον τα κουφέτα σουν γλυκύν ζωή να ζείτε»
.
Με εκτίμηση, η Πρόεδρος και αδελφή του γαμπρού
Σοφία Σαββίδου
.