Οι θέσεις των κομμάτων για οικονομία και επιχειρηματικότητα – Γράφει ο Παντελής Πρεντάκης

 

Οι θέσεις των κομμάτων για οικονομία και επιχειρηματικότητα – Debate του Ε.Ε.Α. με «οικοδεσπότη» τον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών διοργάνωσε ένα debate για τον σχεδιασμό των κομμάτων στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, την Κυριακή 9 Απριλίου, στις 12:00, στο ξενοδοχείο Athens Marriott Hotel, που είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω, μετά από πρόσκληση του προέδρου του Ε.Ε.Α. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Ιορδάνης Χασαπόπουλος και προσκεκλημένοι ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός, Κώστας Σκανδαλίδης, οι οποίοι ανέπτυξαν μέσα από θεματικές ενότητες το πρόγραμμα των κομμάτων τους για την ενίσχυση της οικονομίας και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις έκαναν ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς και ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, ενώ ερωτήσεις έθεσαν και εκπρόσωποι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Στο εισαγωγικό του καλωσόρισμα ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε ότι, ενόψει των εκλογών το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θεωρεί αναγκαίο οι ψηφοφόροι να γνωρίζουν τα προγράμματα των πολιτικών δυνάμεων που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού και γι’ αυτό επιλέγει αυτόν τον άμεσο τρόπο επικοινωνίας, προσκαλώντας πολιτικά πρόσωπα από τα 3 μεγαλύτερα κόμματα. ως στόχο έθεσε την όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση ενός ήρεμου πολιτικού κλίματος.

Εξέφρασε την ευχή, μέσα στην προεκλογική περίοδο να αναδειχθούν οι λύσεις που προτείνουν τα πολιτικά κόμματα για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία, διότι οι πολίτες δεν θέλουν μία στείρα πολιτική αντιπαράθεση αλλά ρεαλιστικές προτάσεις. Και κυρίως την ανάδειξη μίας κυβέρνησης, είτε αυτοδύναμης είτε συνεργασίας, χωρίς καθυστερήσεις και συνεχείς προσφυγές στις κάλπες, που θα εργαστεί για την ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας. Η αλήθεια είναι ότι, όταν οι πολιτικοί έχουν ζωντανό κοινό και μάλιστα ανθρώπους σχετικούς με το αντικείμενο της συζήτησης, αναπτύσσεται καλό κλίμα και βγαίνουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

Ειπώθηκαν πολλά και χρήσιμα στην συζήτηση αυτή. Κάποια χαρακτηριστικά σημεία που ακούστηκαν ήταν: Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς είπε ότι για την ανάπτυξη της οικονομίας χρειάζονται όλων των επιπέδων επιχειρήσεις και γι’ αυτό κάθε κυβέρνηση πρέπει διαρκώς να υπάρχουν δράσεις στήριξης, ενώ το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που ελήφθησαν και σε ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ξεκινάει σε ποσοστο 40-60 με τις τράπεζες. Στις διαπιστώσεις που έκανε ανέφερε ότι ανοίγουν συνεχώς νέες επιχειρήσεις, ότι πράγματι βρίσκεται υψηλά το κόστος της βενζίνης, του πετρελαίου και γενικότερα της ενέργειας, όμως από την φορολόγηση των υπερκερδών αυτών, χρήματα επιστρέφονται στον κόσμο με το market pass. Επίσης, ανέφερε ότι το «καλάθι» πέτυχε και ότι η αγοραστική δύναμη του κόσμου ανέβηκε σε σχέση με το 2022 πάρα τον πληθωρισμό.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης ακολούθως ανέφερε ότι η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση του θυμίζει την εποχή πριν την οικονομική κρίση, δηλαδή όπως είπε «Όλα πάνε καλά» και ακολούθησε η 10ετης κρίση. Ανέφερε επίσης ότι μεγαλώνει το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, ότι δανειζόμαστε ξανά και το πρόβλημα παραπέμπεται στο μέλλον. Είπε επίσης ότι δεν χρησιμοποιήθηκε σωστά ούτε το ταμείο ανάκαμψης ούτε το “μαξιλάρι” των 32 δις της προηγούμενης κυβέρνησης, σε συνδυασμό ότι πλέον έχουμε μια τραυματισμένη δημοκρατία. Οι προτάσεις του ήταν η διακομματική επιτροπή παρακολούθησης του ταμείου ανάκαμψης, που δεν έγινε, η μη αξιοποίηση της έλλειψης της δημοσιονομικής πίεσης λόγω πανδημίας και «μαξιλαριού». Έκλεισε λέγοντας ότι απαιτείται ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εστιασμένη μείωση του ΦΠΑ και αυτοματοποιημένοι έλεγχοι αλλά και οριζόντια και συγκεκριμένα μέτρα. Ζούμε είπε, μιαν εποχή πολλαπλών χρήσεων, όμως υπάρχουν ακόμα κάποιοι πόροι και μπορούμε να προλάβουμε το κακό. Ο πρώην Υπουργός, Κώστας Σκανδαλίδης είπε ότι η ανάγνωση της πραγματικότητας έχει πολλές και διαφορετικές πλευρές. Σήμερα έχουμε διπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος. Η κυβέρνηση είχε πόρους στα χέρια της, όμως δεν πέτυχε την σύγκλιση και την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. Επένδυσε στον λαϊκισμό, στους ευνοούμενους και οδήγησε σε ανισότητες. Σήμερα, 750.000 σπίτια ζουν με χαμηλά εισοδήματα. Από τις 18 του μήνα, τέλος τα χρήματα. Βεβαίως και υπήρξε αύξηση του εισοδήματος αλλά απορροφήθηκε από τις αυξήσεις του κόστους ζωής. Κτυπώντας όμως τα νοικοκυριά, χτυπάς κατά βάση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οδηγώντας τον τζίρο από τους μικρούς στους μεγάλους. Λαμβάνονται ημίμετρα. Μόνο από τον ΦΠΑ έχουν εισπραχθεί όπως ανέφερε, 6 εκατομύρια παραπάνω. Πράγματι, έγιναν μειώσεις φόρων αλλά και αύξηση των έμμεσων φόρων. Απαιτούνται περισσότερα κίνητρα, έλεγχοι και κλιμακωτή φορολόγηση.

O Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τόνισε την συνέπεια χρόνων με την οποία το Ε.Ε.Α. αγωνίζεται καθημερινά με υγιείς παρεμβάσεις προς την εκάστοτε κυβέρνηση, για την επίλυση των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που στην Ελλάδα ξεπερνούν το 95%, διευκρίνισε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις εξ αυτών είναι οικογενειακές το πολύ μέχρι 5 άτομα και για να δείξει την σημασία που πρέπει να δείξουν τα συναρμόδια υπουργεία, όχι σε μια ακόμα ειδική κατάσταση που παρουσιάζει η χώρα μας, αλλά αντιθέτως στην ανάγκη ύπαρξης και στήριξής τους, ανέφερε πως ο οικονομικός κολοσσός που καλείται γερμανική οικονομία έχει το 85% των επιχειρήσεών της ως μικρομεσαίες. Εστίασε, όπως συνηθίζει, στο μεγάλο πρόβλημα του ενεργειακού κόστους, το οποίο αποτελεί την αιτία όλων των υπολοίπων και ως λύση πρότεινε την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, για να χτυπηθεί το πρόβλημα στην πηγή του. Η ύπαρξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εν κατακλείδι είπε, είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, της οποίας η ανάπτυξη, πρέπει να γίνει σαφές ότι είναι συνυφασμένη με την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.