Γ. Χατζηθεοδοσίου στο real.gr: «Απαιτούνται ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις»


Μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον Πρωθυπουργό βρισκόμαστε και επίσημα σε προεκλογική περίοδο.

Είναι θετικό που το τοπίο ξεκαθάρισε και υπάρχει πλέον ξεκάθαρος ορίζοντας έως τις κάλπες, ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραδοσιακά στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η αγορά «παγώνει» λόγω της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που επικρατεί για την επόμενη μέρα.

Ιδιαίτερα, δε, σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι μία, και ο εκλογικός πυρετός θα συνεχιστεί εν μέσω της καλοκαιρινής – τουριστικής περιόδου, που όλοι γνωρίζουμε πόσο κρίσιμη είναι για τα έσοδα της χώρας μας.

Με την οικονομία και την επιχειρηματικότητα να αντιμετωπίζουν μία σειρά από σοβαρές προκλήσεις, με πρώτιστη την ακρίβεια, τα κόμματα οφείλουν, σε αυτό το διάστημα των επτά περίπου εβδομάδων, μέχρι την 21η Μαΐου, αλλά και μετέπειτα αν χρειαστεί, να παρουσιάσουν αναλυτικά τις προτάσεις τους για την ανάταξη της οικονομίας και τη στήριξη του επιχειρείν.

Απαιτείται εδώ και τώρα να ξεκαθαριστούν οι θέσεις όλων των κομμάτων και να γίνει ένας εξαντλητικός διάλογος για τον σχεδιασμό των πολιτικών δυνάμεων που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού τόσο για την αντιμετώπιση των πολλαπλών κινδύνων όσο και για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Γιατί δεν είναι μόνο η παρατεταμένη ακρίβεια, που συνεχίζει να κατατρώει το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να εκτοξεύει το κόστος διαβίωσης και λειτουργίας, αντίστοιχα. Βρισκόμαστε, παράλληλα, αντιμέτωποι με νέους τραπεζικούς κινδύνους, αλλά και την υπέρμετρη επιβάρυνση των δανειοληπτών από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων, που δημιουργούν νέα αδιέξοδα και πιθανόν μια νέα γενιά «κόκκινων δανείων».

Την ίδια στιγμή, παραμένει η «βόμβα» της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους και των συσσωρευμένων οφειλών, αλλά και το σοβαρό ζήτημα του αποκλεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τραπεζικό δανεισμό και κρίσιμα εργαλεία χρηματοδότησης, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Για όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα οι πολίτες-ψηφοφόροι χρειάζεται να ενημερωθούν για τις θέσεις και τις λύσεις που προτείνουν τα κόμματα.

Με αυτόν τον γνώμονα ως Ε.Ε.Α. διοργανώνουμε, την Κυριακή 9 Απριλίου, ένα άτυπο debate στο οποίο θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός, Κώστας Σκανδαλίδης, και στη διάρκεια του οποίου θα αναπτυχθούν τα προγράμματα που έχουν η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση της οικονομίας και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Οι πολίτες δεν θέλουν μία στείρα πολιτική αντιπαράθεση αλλά ρεαλιστικές προτάσεις και αυτές περιμένουμε να ακούσουμε.

Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο είναι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις κάλπες, είτε αυτοδύναμη είτε συνεργασίας, να εργαστεί για την ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας.