Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου για τη νέα άνοδο του επιτοκίου από την ΕΚΤ

.
Η νέα άνοδος του βασικού επιτοκίου από την ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης, την οποία μοιραία θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν όλες οι ελληνικές τράπεζες, θα σηματοδοτήσει ακόμα μία σοβαρή επιβάρυνση στις υποχρεώσεις όλων ανεξαρτήτως των επιχειρήσεων, αλλά και των νοικοκυριών που έχουν κάποιο επαγγελματικό, στεγαστικό, καταναλωτικό ή άλλο δάνειο.
.
Αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο που όλοι οι πολίτες, επιχειρηματίες, επαγγελματίες ή εργαζόμενοι, «πυροβολούνται» καθημερινά από συνεχείς ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, καύσιμα, λογαριασμούς ενέργειας, ενοίκια και εκατοντάδες άλλα προϊόντα και υπηρεσίες της καθημερινότητας σε έναν κατάλογο δίχως τέλος.
.
Σε ολόκληρη την κοινωνία έχει επικρατήσει μια κατάσταση διαρκούς ανησυχίας και ανασφάλειας για το τι μέλλει γενέσθαι, και μάλιστα βραχυπρόθεσμα, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι σε κάποιες εβδομάδες επίκειται η προκήρυξη εθνικών εκλογών, για τις οποίες κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα καταλήξουν στη συγκρότηση μίας σταθερής κυβέρνησης ή θα μπει η χώρα σε μία διαδικασία αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων.
.
Το ζοφερό αυτό τοπίο που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο χρόνο στην ελληνική οικονομία επιδεινώνεται από τις διεθνείς εξελίξεις και τη νέα τραπεζική κρίση, στην οποία η πτώχευση μίας σχεδόν άγνωστης στην Ευρώπη αμερικανικής τράπεζας, της Silicon Valley Bank, παραλίγο να οδηγήσει σε κατάρρευση μία από τις πιο σημαντικές τράπεζες στον κόσμο, την ελβετική Credit Suisse.
.
Αυτή η εξέλιξη δείχνει πόσο εύθραυστες έχουν γίνει οι ισορροπίες στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ότι, ειδικά σε χώρες όπως η δική μας, που έχει περάσει τόσο πρόσφατα τη μεγάλη περιπέτεια της κρίσης και των μνημονίων, κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος, όσο και αν θέλουν κάποιοι να μας καθησυχάσουν ότι το δικό μας σύστημα είναι «θωρακισμένο» απέναντι στις διεθνείς «επιθέσεις».
.
Για όλους αυτούς τους λόγους η ελληνική οικονομία έχει αυτή τη στιγμή απόλυτη ανάγκη από μία προγραμματική συμφωνία, ακόμα και από σήμερα αν είναι δυνατόν, μεταξύ των κομμάτων εξουσίας για τη λήψη μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους πολίτες, ώστε να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή.
.
Μερικά από τα μέτρα αυτά – και κατά την άποψή μας τα πιο σημαντικά – θα ήταν η ρύθμιση των οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών με επιτόκια χαμηλότερα από τα σημερινά, με ταυτόχρονη διαγραφή των παράλογων προσαυξήσεων που έχουν πάρει τα χρέη στην περίοδο που υπήρχε αδυναμία εξυπηρέτησής τους.
.
Και φυσικά να υπάρξει άμεσα νομοθετική προστασία όσον αφορά την πρώτη κατοικία των πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριών, ώστε να μην «πλουτίσουν» κάποια βουλιμικά funds εις βάρος της κοινωνίας.