Αττικό Μετρό: Αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα στεγανότητας της σήραγγας του Μετρό στον Πειραιά – Παρέμβαση εισαγγελέα για το έργο

Σε δημοσίευμα σχετικά με βλάβες και προβλήματα που αντιμετωπίζει το έργο της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά το οποίο παραδόθηκε στην κυκλοφορία τον περασμένο Οκτώβριο απάντησε η Αττικό Μετρό.

Όπως αναφέρεται, μετά την παράδοση του έργου παρατηρήθηκαν μικρές διαρροές νερού με τη μορφή «στραγγιδίων» σε τμήμα της σήραγγας στην περιοχή του σταθμού του Μετρό στον Πειραιά. Η Αττικό Μετρό με διαδοχικές επιστολές ζήτησε από τον ανάδοχο του έργου να προχωρήσει στις απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες. Ο ανάδοχος αποκατέστησε πλήρως το πρόβλημα και πλέον δεν παρατηρείται κάποια διαρροή νερού, ενώ έχουν αφαιρεθεί και οι οξειδώσεις και διαβρώσεις στις σιδηροτροχιές.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, προ της παράδοσης του έργου δεν είχαν παρατηρηθεί καθόλου διαρροές, ούτε και οξειδώσεις στις σιδηροτροχιές, ενώ η παρουσία υγρασίας περιορισμένης έκτασης βρίσκεται εντός των προδιαγραφών του έργου και ο σταθμός του Πειραιά είναι στεγανός.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, οι βλάβες μετά την παράδοση ενός έργου τέτοιας κλίμακας δεν είναι ασυνήθεις και αντιμετωπίζονται το συντομότερο δυνατό από την ανάδοχο κοινοπραξία στο πλαίσιο τη εγγύησης του έργου υπό την επίβλεψη της Αττικό Μετρό, ενώ δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα ασφαλείας στη λειτουργία του συστήματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του datajournalists.co.uk, τους τελευταίους μήνες, μετά την παράδοση της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά έχουν διαπιστωθεί 391 βλάβες συμπεριλαμβανομένες της διαρροής θαλασσινού νερού (όπως διευκρινίστηκε μετά από ανάλυση της σύστασης του νερού) εντός της σήραγγας ανάμεσα στους σταθμούς Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Η διαρροή αυτή προκάλεσε οξείδωση σε διάφορα μεταλλικά στοιχεία της σιδηροδρομικής επιδομής, σε σιδηροτροχιές, στρωτήρες, αλλαγές τροχιάς κλπ.

Η ΣΤΑΣΥ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ως εταιρεία λειτουργίας του Μετρό ζήτησε από την Αττικό Μετρό να προχωρήσει σε συνεννόηση με την κατασκευάστρια, την κοινοπραξία ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM σε ενέργειες για την αποκατάσταση των προβλημάτων. Όπως αναφέρεται, η κοινοπραξία μέχρι και τον Μάρτιο δεν είχε αποκαταστήσει το πρόβλημα της διαρροής, ενώ η Αττικό Μετρό με νέες επιστολές αμέσως μετά το δυστύχημα στα Τέμπη ζήτησε ενημέρωση από την κοινοπραξία για τα μέτρα που θα λάβει.

Λίγο μετά το δημοσίευμα, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος διέταξε προκαταρκτική εξέταση που παράγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατά παντός υπευθύνου για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συντήρηση του έργου στη γραμμή μετρό του Πειραιά.

Σε ανάρτησή του το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό κ. Νίκος Ταχιάος επισημαίνει πως «πάντοτε όταν ξεκινά ένα μετρό βγαίνουν στην επιφάνεια οι παιδικές ασθένειες του, πολλές φορές και μετά το στάδιο των δοκιμών» και πως «οι προδιαγραφές έργων μετρό προβλέπουν και ανέχονται την εισροή υδάτων και γι’ αυτό ενσωματώνουν εξαρχής συστήματα παροχέτευσης και άντλησής τους».

Σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας ο κ. Ταχιάος υποστηρίζει πως «καμία από τις βλάβες που καταγράφονται στο υπηρεσιακό έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας, ούτε ο συνδυασμός τους αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια του μετρό» και πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη μετακίνηση του επιβατικού κοινού.

Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή του σταθμού του Μετρό στο λιμάνι του Πειραιά υπήρξε ένας από τους βασικότερους λόγους καθυστέρησης του έργου αφού απαιτήθηκε να πραγματοποιηθούν νέες μελέτες για το σταθμό λόγω της γειτνίασής του με τη θάλασσα.

athenstransport.com