ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ – ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ, της Ιωάννας Δρεμπέλα – Γεωπόνου

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ – ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ

της Ιωάννας Δρεμπέλα – Γεωπόνου

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και τελείωσα το σχολείο σε μια πόλη στην οποία η γενιά μου δεν «έζησε» με την ποιότητα την οποία άξιζε. Και που πάντοτε κατέφευγε, όπως εξάλλου και τώρα, στους γειτονικούς δήμους για να καλύψει ανάγκες διασκέδασης, περιπάτων αναψυχής, αγορών και άλλων αναγκών. Και πέρα από αυτά, πάντα είχαμε την ανασφάλεια μιας βόλτας βραδινής μέσα στην πόλη για λόγους ασφαλείας, ενώ και την ημέρα η ύπαρξη αταξίας στην κεντρική οδό της πόλης δυσκολεύει υπέρμετρα την κίνησή μας με αυτοκίνητο λόγω της ανέλεγκτης παράνομης στάθμευσης οχημάτων.

Μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα; Φυσικά καi μπορούν αρκεί να βρεθεί μια νέα δημοτική αρχή, η οποία να μην λειτουργεί διαχειριστικά της παρούσας άθλιας κατάστασης αλλά να έχει όραμα να δώσει ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας. Και μπορούν να γίνουν πολλά.

Μερικές τέτοιες προτάσεις καταθέτω προς συζήτηση:

  • Φωτισμός του συνόλου της πόλης: στύλοι φωτισμού παντού, ακόμη και στο πιο μικρό στενό, με λαμπτήρες που μαζεύουν ενέργεια από τον ήλιο το πρωί και ανάβουν την νύχτα.
  • Πάρκα μικρά λόγω έλλειψης μεγάλων χώρων: μικροί πράσινοι χώροι για την αναψυχή των πολιτών με παγκάκια, διαδρόμους για περπάτημα, ποδήλατο. Επίσης η φύτευση δένδρων σε αυτά να επιτρέπει την διέλευση ανάμεσά τους παιδικών καροτσιών και mini φυτώρια με ταμπέλες στα φυτά για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
  • Πάρκο σκύλων: ειδικός ασφαλής χώρος για τα σκυλιά με περίφραξη ώστε να παίζουν με άλλα σκυλιά και να κοινωνικοποιούνται, ξεχωριστός χώρος για μικρόσωμες φυλές, κουτάβια και σκυλιά με αναπηρία με στόχο την extra ασφάλεια τους, χώρο για τάισμα, πότισμα και «τουαλέτα» τους, κατασκευές για agility (ασκήσεις ευκινησίας) των σκύλων με σκοπό την εκτόνωσή τους και bonding time (χρόνου ψυχικής πρόσδεσης) με τον ιδιοκτήτη τους.
  • Προσβασιμότητα: δημιουργία όλων των απαραίτητων έργων για την ελεύθερη πρόσβαση των ΑΜΕΑ με τα αμαξίδιά τους σε όλη τη πόλη.
  • Καταστήματα και εστίαση: επειδή είναι λυπηρό η πόλη, ιδίως η Ελευθερίου Βενιζέλου, να ερημώνει από τις 8 το βράδυ, όταν και κλείνουν τα υπάρχοντα εμπορικά και μόνο καταστήματα και οι συμπολίτες μας οδεύουν στους γειτονικούς δήμους για ένα καφέ, ένα ποτό ή ένα φαγητό, η δημοτική αρχή θα πρέπει να βρει τρόπους ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της λειτουργίας καταστημάτων εστίασης, ώστε η πόλη να είναι ζώσα άρα και ασφαλής περισσότερες ώρες.
  • Δημοτικό κολυμβητήριο: Επανεκκίνηση των ενεργειών για την ανέγερση του Κολυμβητηρίου. Μέχρι τότε να έρθει σε συνεννόηση με τον Δήμο Αιγάλεω να δέχεται και τους πολίτες της Αγίας Βαρβάρας όπως ακριβώς και ο Δήμος Χαϊδαρίου. Το Κολυμβητήριο δεν είναι μόνο χώρος άθλησης αλλά και εκγύμνασης για προβλήματα υγείας.
  • Παιδικές χαρές: δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων παιδικών χαρών, σύγχρονων, ασφαλών, περιφραγμένων και φυλασσόμενων.
  • Δημιουργία κέντρων δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας.
  • Ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα: για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτίρια που θα μειώσουν το κόστος της ενέργειας που αυτά καταναλώνουν.
  • Ανακύκλωση και κομποστοποίση: ενίσχυση των προγραμμάτων αυτών με περισσότερους μπλε, καφέ και ειδικούς κάδους.
  • Υπογειοποίηση δικτύου ΔΕΗ: και το πιο σημαντικό από όλα για την υγεία των πολιτών και την αισθητική βελτίωση της πόλης, η κινητοποίηση από μεριάς δήμου του συνόλου των πολιτών της για την διεκδίκηση, μαζί του, της απομάκρυνσης των πυλώνων υψηλής τάσης και υπογειοποίησης του όλου δικτύου της ΔΕΗ.

Όλα αυτά όχι μόνο θα αλλάξουν την ζωή των πολιτών της Αγίας Βαρβάρας προς το καλύτερο αλλά θα προσθέσουν και προστιθέμενη αξία στην περιουσία τους, καθώς θα μπορεί, σε συνδυασμό και με την ύπαρξη των 2 Σταθμών Μετρό να προσελκύσει νέους κατοίκους και επιχειρηματίες.