Τέλη κυκλοφορίας 2023 με το μήνα – Ερχεται και η ρύθμιση των 120 δόσεων

Στη Βουλή θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τα τέλη κυκλοφορίας και την αναβίωση των 120 δόσεων για ρύθμιση οφειλών σε Εφορία και Ταμεία. Σε ό,τι αφορά στα τέλη, αρχικός στόχος ήταν να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου από την 1η Απριλίου, δηλαδή νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ από την πρώτη του ερχόμενου μήνα και σε κάθε περίπτωση πριν από το Πάσχα.

Το μέτρο που δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες φορολογούμενους να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήματός τους πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με το μήνα ανάλογα με το διάστημα που θέλουν να το κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Εξάλλου, το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να καταργήσει και το πρόστιμο των 100 ευρώ, για την εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Το μέτρο αυτό θα αφορά φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και αυτές είναι μηδενικές, πιστωτικές, αλλά και χρεωστικές υπό την προϋπόθεση ότι ο φόρος που θα βεβαιωθεί δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Τέλος, θα αναβιώσουν οι δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο (72 και 120 δόσεις), ενώ παράλληλα θεσπίζεται ένα νέο σχήμα 36 – 72 δόσεων για τους φορολογούμενους οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν την κρίση που προκάλεσε η έκρηξη τιμών στην ενέργεια. Η νέα έκτακτη ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.

πηγή: reader