Μαρία Κυραρίνη – Έφυγε μαθήτρια από το 2ο Λύκειο και επέστρεψε διακεκριμένη καθηγήτρια στην Ρομποτική

.
Το 2ο Λύκειο της πόλης μας εχθές 8 Μαρτίου έζησε ξεχωριστές στιγμές, αφού μία παλαιά μαθήτριά του επέστρεψε σε αυτόν τον χώρο, είκοσι χρόνια αργότερα (αποφοίτησε το 2003), σαν διακεκριμένη καθηγήτρια πλέον, στο τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Κλάρας (Santa Clara University) στη Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
.
.
Πρόκειται για την Μαρία Κυραρίνη, γέννημα θρέμμα της πόλης μας, η οποία έκανε τα πρώτα της σχολικά βήματα στο 6ο Δημοτικό Σχολείο και σε μία παράκαμψη ταξιδιού της, προς την Σουηδία τις επόμενες ημέρες για συμμετοχή της σε επιστημονικό συνέδριο, πέρασε από την πόλη μας εκφράζοντας την επιθυμία να  μιλήσει στους μαθητές του σχολείου που αποφοίτησε, πριν περάσει στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
.
Άτομο χαμογελαστό, μετρημένο, ευγενικό, με άποψη και επιστημονική γνώση και με απλό τρόπο να εξηγεί δύσκολες θεωρίες σε ένα απαιτητικό τομέα, όπως αυτός της Ρομποτικής.
.
Η είδηση της επίσκεψης της στο 2ο Λύκειο χαροποίησε το εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο αποφάσισε να την βραβεύσει κατά την επίσκεψή της σε αυτό.
.
.
Στο Αμφιθέατρο του  2ου Λυκείου σε στιγμές συγκίνησης, δύο μαθητές παρέδωσαν στην Μαρία Κυραρίνη αναμνηστική πλακέτα, ενώ στην είδηση της παρουσίας της στο σχολείο έφτασαν παλαιοί καθηγητές της, ακόμα και δάσκαλός της από το 6ο Δημοτικό Σχολείο.
.
.
Η αντιδήμαρχος κ. Αλεξάνδρα Φέγγη παραβρέθηκε έστω για λίγη ώρα, ανακοινώνοντας την βράβευση της Μαρίας και από το δήμο, λίγες ώρες αργότερα, σε εκδήλωση στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΗΤΡΟΣ ΣΟΥΛΙΜΙΩΤΗΣ.
.
.
Η παλαιά μαθήτρια του σχολείου σε ομιλία της προς τους μαθητές του 2ου Λυκείου ανέπτυξε τις απόψεις της για τον τρόπο που μπορούν και οι σημερινοί μαθητές να προοδεύσουν και να πετύχουν μία Ακαδημαϊκή Καριέρα.
.
Αμέσως μετά η Μαρία Κυραρίνη απευθυνόμενη σε ιδιαίτερη ομάδα μαθητών ανέπτυξε  το αντικείμενο στο οποίο εργάζεται και αφορά τη Ρομποτική στην υπηρεσία ατόμων με ιδιαίτερες ανάγκες.
.
.
Η Μαρία είναι η ιδρύτρια και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Human-Machine Interaction & Innovation (HMI2), η οποία έχει υποστηριχθεί από ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις. Ο στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι η ανάπτυξη ευφυών ρομποτικών συστημάτων που μπορούν να βοηθήσουν άτομα με αναπηρία και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.
.
Πριν την ένταξή της στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Κλάρας, η Μαρία ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα της Πληροφορικής και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Άρλινγκτον. Το 2019 έλαβε το διδακτορικό της με τίτλο “Ρομποτική Μάθηση για την Συνέργεια Ανθρώπων και Ρομπότ” από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Axel Gräser. Η Μαρία έλαβε το πτυχίο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών και το μεταπτυχιακό στα Συστημάτα Αυτοματισμού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) το 2012 και το 2014, αντίστοιχα.