Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Ποιοι δανειολήπτες θα μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» τραπεζών και servicers

Υπό κατάρτιση η σχετική λίστα από τους χρηματοδοτικούς φορείς – Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που τους επιτρέπουν να απορρίψουν τη ρύθμιση

Τη λίστα με τους λόγους που θα τους επιτρέπουν να αρνηθούν τη ρύθμιση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, γεγονός που θα αναγκάσει τους δανειολήπτες να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους διευθέτησης των οφειλών τους, καταρτίζουν αυτή την περίοδο τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης.

Όπως εξηγούν στο newmoney πηγές με συμμετοχή στις διεργασίες, στόχος είναι η επίμαχη λίστα να παραδοθεί εντός διορίας, με τους εμπλεκόμενους να έχουν ήδη καταλήξει σε κάποιους βασικούς λόγους που επιβάλλουν τη μη συναίνεσή τους στην πρόταση ρύθµισης που παράγει η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει νόμου, «η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, εντός 15 ηµερών από την έναρξη ισχύος της τροπολογίας, υποχρεούνται να αποστείλουν στην Ειδική Γραµµατεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) επιστολή, µε την οποία προσδιορίζουν τους λόγους µη συναίνεσης σε πρόταση ρύθµισης, οι οποίοι αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρµα από την ΕΓΔΙΧ. Οι χρηµατοδοτικοί φορείς µπορούν να µεταβάλλουν τους λόγους µη συναίνεσης, όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Οι εκάστοτε νέοι λόγοι µη συναίνεσης γνωστοποιούνται στην ΕΓΔΙΧ µε επιστολή των ανωτέρω, αναρτώνται από αυτή στην ηλεκτρονική πλατφόρµα και ισχύουν µετά την παρέλευση πέντε ηµερών από την ως άνω γνωστοποίηση».

πηγή: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ