Συμπολίτης μας: “Η κοινωνία νοσεί!!”

Η εγκληματικότητα ομολογουμένως είναι ένα φαινόμενο που πραγματικά μαστίζει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια την μικρή τοπική κοινωνία της Αγίας Βαρβάρας και ως φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αποτελέσει αφορμή ποικίλων συζητήσεων αλλά και έντονης κοκορομαχίας μεταξύ δημοτικών παρατάξεων που δραστηροποιούνται στον Δήμο μας.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όποια “συζήτηση”, πραγματοποιείται στρυμωγμένη στις μυλόπετρες της μικροκομματικής, μικροπολιτικής, επικοινωνιακής αντιπαράθεσης, είναι ανάξια της σημασίας του προβλήματος και λειτουργεί αποπροσανατολιστικά όσον αφορά για τις πραγματικές αιτίες του εν λόγω προβλήματος.

Εάν η κάθε δημοτική παράταξη πραγματικά επιδίωκε να αναδείξει, έχοντας υψηλό το αίσθημα ευθύνης απέναντι σε κάθε πολίτη της Αγίας Βαρβάρας που αισθάνεται απροστάτευτος, τις αιτίες των συνεχών αυξανόμενων έκνομων πράξεων θα εστίαζε και στις λύσεις αυτών.

Θα τοποθετούνταν γύρω από τις εγκληματογόνες παραμέτρους του προβλήματος αντί της προεκλογικής κοκορομαχίας τους.

Με δεδομένο ότι η εγκληματικότητα είναι σύμφυτη με το ίδιο κοινωνικό και πολιτικό σύστημα που την γεννά, οι λύσεις που αφορούν τους τρόπους αντιμετώπισής της δεν βρίσκονται μακριά από αυτό.

Δηλαδή δε σημαίνει ότι η μερική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ανάγεται ή παραπέμπεται στην οριστική επίλυση των προβλημάτων που τη γεννούν.

Δυνατότητες για μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης υπάρχουν και είναι αναγκαία.

Αναφέρομαι στο κύριο, στις βασικές αιτίες, στο θερμοκήπιο στο οποίο ανθεί η εγκληματικότητα, αν θέλουμε βέβαια να χτυπηθεί στη ρίζα της.

Συγκεκριμένα λοιπόν…

Οι αιτίες είναι κατά βάση κοινωνικές και αυτό μπορεί να το αντιληφθεί και ο κάθε αδαής από το μέγεθος των εγκληματικών ενεργειών που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στον δήμο μας, αφού ο καθένας που διαπράττει τέτοιες ενέργειες κινδυνεύει να έρθει αντιμέτωπος με τις συνέπειες της δικαιοσύνης, για μόνο λίγα ευρώ.

Ο κοινωνικός αποκλεισμός τεράστιων κοινωνικών μαζών και δή συμπολιτών μας, η φτώχεια, η ανεργία (όταν σε μια χώρα πετάγονται στο περιθώριο τουλάχιστον 1 εκατομμύριο νέοι άνεργοι) αναπόφευκτα οι άνθρωποι αυτοί για να επιβιώσουν θα καταφύγουν στην εγκληματικότητα.

Έτσι, κατ’ αυτό τον τρόπο, ενισχύεται περαιτέρω ο κοινωνικός δαρβινισμός, η αλλοτρίωση, ο φιλοτομαρισμός, ο επί πτωμάτων ανταγωνισμός, ο εκφασισμός και το μαύρο χρήμα.

Οι υπηρέτες του συστήματος, όμως, που αναπαράγουν αυτά τα αίτια, επιλέγουν να τα αποσιωπούν εξαντλώντας την αντιδικία τους στον αριθμό των αστυνομικών ή στην αυστηροποίηση των ποινών ή ακόμα και στις μικροπολιτικές τους “διαφορές”.

Εάν η ασφάλεια των πολιτών βρίσκονταν στις προτεραιότητες της εκάστοτε κυβέρνησης τότε τα Σώματα Ασφαλείας αντί να στέλνονται και να χτυπούν τις διαδηλώσεις του “εχθρού” λαού ή να χρησιμοποιούνται ως μηχανισμοί βίας κατά αυτού ή ακόμα και σε πολλές περιπτώσεις να μετατρέπονται σε σωματοφύλακες των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, θα πρότεινα να χρησιμοποιούνταν και να εκπαιδεύονταν στον κύριο ρόλο τους που δεν είναι άλλος από την καταπολέμηση της κοινωνικής εγκληματικότητας.

Τελειώνοντας, αυτό που θα πρέπει να καταλάβουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα (εκτός κι αν δεν θέλουν)είναι πως τα φαινόμενα της εγκληματικότητας θα πολλαπλασιάζονται όσο δυναμώνει η φτώχεια, η εξαθλίωση, το πέταγμα στο δρόμο της ανεργίας, της μερικής απασχόλησης και του περιθωρίου χιλιάδων ανθρώπων, χιλιάδων νέων που συνθλίβουν τα όνειρά τους που φτάνουν ακόμα και στον κόσμο των ναρκωτικών αλλά και στην αυτοχειρία, ως αποτέλεσμα των αδιεξόδων που βιώνουν.

Τόσο η σημερινή διοικούσα δημοτική αρχή, όσο και οι προηγούμενες έχουν τεράστιες ευθύνες για την επικρατούσα και άναρχη κατάσταση.

Ενώ γνωρίζουν τους όρους ανάπτυξης της εγκληματικότητας, την έκταση και τα στοιχεία που τη συνθέτουν, τους τρόπους και τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπισή της, αναρωτιέμαι πραγματικά…. τι κάνουν;;

Υπογραφή:

Ένας προβληματισμένος κάτοικος που ζει και μεγαλώνει τα παιδιά του στον δήμο Αγίας Βαρβάρας.