Η Μαρούσα Στρογγυόγλου, ερωτευμένη με το θέατρο, μας μιλάει για όλα, σε συνέντευξή της στην “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ”

.
Με ευκαιρία το ανέβασμα στο δημοτικό κινηματοθέατρο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ του θεατρικού “ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ” του Neil Simon, σε σκηνοθεσία της Μαρούσας Στρογγυόγλου, ζητήσαμε από τη συμπολίτισσα μας συνέντευξη γενικού περιεχομένου.
.
Κάναμε αναφορά στα περασμένα, τα τωρινά και τα μελλούμενα, χρησιμοποιώντας και φωτογραφίες από παλαιότερες παραστάσεις, αλλά και νεότερες.
.
Όταν μιλάς με την Μαρούσα για το θέατρο τα μάτια της λάμπουν και ένα συνεχές χαμόγελο διαγράφεται στο πρόσωπό της και ο έρωτάς της για αυτό δεν κρύβεται…
.
Μερικές φορές κατσουφιάζει, άλλες ενθουσιάζεται, αλλά ο λόγος της χείμαρρος. Απλός, καθημερινός, κατανοητός.
.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
.
“Π”: Μαρούσα πως αισθάνεσαι που “επιστρέφεις” ξανά στο “ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ”;
.
Αισθάνομαι υπέροχα !!! Είμαι πολύ χαρούμενη που ξαναμπαίνω στο θέατρο, στο καμαρίνι μας, στη σκηνή μας!!! Δεν το είχα καταλάβει αλλά αναπνέω διαφορετικά εκεί μέσα και διαπιστώνω ότι τελικά μου είχε λείψει πολύ όλα αυτά τα χρόνια της καραντίνας, δύσκολη περίοδος για όλους μας. Ήταν αδύνατον να κάνεις θέατρο με αποστάσεις.
.
Τώρα αγκαλιαζόμαστε ξανά κι αυτό από μόνο του είναι ανάσα!
.
Το “Γιάννης Ρίτσος” όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό είναι το δεύτερο σπίτι μου, έτσι το νιώθω! Όταν μπαίνω ξεχνάω να βγω!
.
Το αγαπάω αυτό το θέατρο!
.
Έχω πολλές αναμνήσεις από κει μέσα, πολλές καλές και δυνατές αναμνήσεις!
.
Το λέω και συγκινούμαι γιατί τώρα συνειδητοποιώ ότι είχα πείσει τον εαυτό μου ότι μια χαρά είμαι και χωρίς αυτό, μια χαρά είμαι να περπατάω μόνη μου στο βουνό μας, μια χαρά είμαι που αγκαλιάζω τα δέντρα, που δεν συναναστρέφομαι με κόσμο, που δεν ακούω μουσική, που δεν κάνω κάτι δημιουργικό.
.
“Ε και τι έγινε;”  Είμαι πιο ήρεμη!
.
Κι όμως έγινε.
.
Ο πολιτισμός μας, η τέχνη μας, η κάθε μορφή τέχνης, σε κάνει να βγάζεις την Αλήθεια σου, να εκθέτεις τον εαυτό σου, να συνδέεσαι, να επικοινωνείς, να προχωράς, να εξελίσσεσαι και να λειτουργείς στη Σκηνή κι όχι στο “παρασκήνιο”
.
Θέλει πολύ δουλειά και δεν έχουμε όλοι την ίδια απόσταση  να διανύσουμε αλλά προχωράμε…και κάτι γίνεται!
.
Σκοπός μας είναι, ακόμα κι αν τα πράγματα σκοτεινιάζουν παρά πολύ γύρω μας, να βρίσκουμε αυτό το αντίδοτο, μέσα απ’ το θέατρο, που μας φωτίζει, να μπορέσουμε βγάλουμε αυτό το φρικτό φίμωτρο που έχει μπει στους ανθρώπους και να μιλήσουμε….να πούμε ό,τι έχουμε να πούμε και να αναπνεύσουμε σωστά, να ζήσουμε έτσι, ώστε στο τέλος το θετικό μας αποτύπωμα να είναι ισχυρότερο απ’ το αρνητικό.
.
Γι’ αυτό συνεχίζω… Κι έτσι βρίσκω περισσότερους από  έναν λόγους για  ν’ αντέχω όλο αυτό το στρες που περνάω κάθε φορά που ετοιμάζουμε μια παράσταση!!!
.
Και πάμε λοιπόν να ανεβάσουμε φέτος με τη Θεατρική ομάδα του Δήμου μας τους Ηλίθιους του Neil Simon.
.
Πρεμιέρα 11/3 και ώρα 20.00
.
Εύχομαι να το καταφέρουμε και να το απολαύσουμε κι εμείς κι εσείς!
.
“Π”: Έχεις συνδέσει το όνομά σου με τις μεγαλύτερες σκηνοθετικές δουλειές που έχουν παρουσιαστεί στην πόλη μας, με θεατρικές παραστάσεις που άφησαν ιστορία. Θύμισέ μας ποιες ήταν αυτές οι παραστάσεις;
.
Τα τελευταία δύο μεγάλα και απαιτητικά έργα που επιχειρήσαμε με τη θεατρική ομάδα “Ουδείς Αναμ.art.ητος” ήταν:
.
“Η ΌΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ” του Bertolt Brecht,  μουσική Kurt Weill και
.
“ΤΟ ΜΕΓΆΛΟ ΜΑΣ ΤΣΊΡΚΟ ” του Ιάκωβου Καμπανέλλη, μουσική Σταύρος Ξαρχάκος
.
Έργα που τα φοβήθηκα πολύ αλλά που τα αγάπησα ακόμα πιο πολύ για να πάρω αυτή τη μεγάλη απόφαση να τα ανεβάσω!
.
Νομίζω όμως ότι σαν ομάδα σταθήκαμε με σεβασμό κι αξιοπρέπεια απέναντι σ’ αυτά τα έργα, απέναντι σ’ αυτούς τους δύο τεράστιους συγγραφείς!!
.
Η Ανταπόκριση του κοινού η επιβράβευση μας!!! Γέμιζε το θέατρο σε κάθε παράσταση με όρθιους θεατές επί τρεις ώρες χωρίς να πέφτει καρφίτσα!
.
Τρίωρα έργα και τα δύο !
.
Ευχαριστώ για άλλη μια φορά  μέσα την καρδιά μου την ομάδα, τους μουσικούς, τους τεχνικούς, όλους όσους ήταν δίπλα μας και μας στήριξαν!
.
Ευχαριστώ γι’ αυτήν την εμπειρία!!!
..
Φέτος η επιλογή του έργου ήταν λίγο πιο δύσκολη, απ’ τη μια  μετά το Τσίρκο όλα μας φαίνονταν  “λίγα” απ’ την άλλη μετά την καραντίνα, μετά απ’ αυτό το εσωτερικό βάρος που κουβαλούσαμε όλοι μας, θέλαμε και “κάτι ανάλαφρο”, “κάτι να γελάσουμε”, να περάσουμε όμορφα κι  εμείς και οι θεατές “να μη βαρύνουμε κι άλλο”
.
Αυτά ήταν  τα λόγια των παιδιών της ομάδας. Διαβάσαμε άπειρα έργα την χρονιά που πέρασε, κάποια μας άρεσαν αλλά δεν μας χωρούσαν, είμαστε πολλοί και θέλαμε να παίξουμε όλοι,  κάποια άλλα είπαμε να τα αφήσουμε για αργότερα….
.
Αυτό για μένα είναι το πιο δύσκολο κομμάτι να βρεις ένα  έργο που και να σ’ αρέσει και  να χωράνε όλοι αλλά και να μπορέσει να ταιριάξει σε όλους.
.
Μπήκαμε στην διαδικασία να χωριστούμε σε δύο ομάδες και να ανεβάσουμε δύο έργα, μέσα σ’ αυτά  ένα ακόμη έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ένα έργο αφιέρωμα για τη χρονιά Καμπανέλλη που πέρασε, επιθυμία του Δημάρχου Λάμπρου Μίχου που δυστυχώς χρονικά και λόγω των συνθηκών που προέκυψαν δεν μπορέσαμε να φέρουμε εις πέρας  κι έτσι καταλήξαμε σε ένα απ’ τα δύο έργα που είχαμε επιλέξει με διπλή διανομή και θα ανεβάσουμε αυτή την κωμωδία του Neil Simon “Οι Ηλίθιοι”
.
Θα κάνουμε επιπλέον  4 πρωινές παραστάσεις για τα σχολεία της πόλης μας.
.
Πιστεύω ότι είναι ένα έργο που μπορούν να το χαρούν μικροί και μεγάλοι!
.
ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΆΣΕΩΝ
.
ΠΡΕΜΙΈΡΑ
Σάββατο 11/3 ώρα 20.00
Κυριακή  12/3 ώρα 18.30
.
Σάββατο 18/3 ώρα 20.00
Κυριακή  19/3 ώρα 18.30
.
         ~•~•~•~•~•~•~
.
Πρωινές κλειστές παραστάσεις για τα σχολεία μας
.
Τρίτη 14/3 ώρα 11.00
Τετάρτη 15/3 ώρα 11.00
.
Τρίτη 21/3 ώρα 11.00
Τετάρτη 22/3 ώρα 11.00
.
“Π”: Τα άτομα που αποτελούν την θεατρική ομάδα είναι έμπειρα και ταλαντούχα, ποια είναι αυτά;
.
Τα άτομα που αποτελούν την ομάδα είναι άτομα που αγαπούν να βρίσκονται σ’ αυτήν την ομάδα, που θέλουν να δουλεύουμε παρέα, να τους “βγάζω το λάδι”, να μου το βγάζουν κι αυτοί και να περνάμε κι όμορφα.
.
Για μένα το ταλέντο δεν έχει τόσο μεγάλη  σημασία, θέλει αγάπη και αφοσίωση κάποιοι έχουν μια άνεση στο να εκθέτουν τον εαυτό τους και κάποιοι άλλοι όχι και τόσο ακόμα, δουλεύουμε πολύ και θέλω να τους αντιμετωπίζω σαν επαγγελματίες! “ξέρεις αυτούς με το διπλό απολυτήριο λυκείου 😚” κι έτσι αντιμετωπίζουν στο τέλος και τα παιδιά τη δουλειά που κάνουμε.
.
Όσο για την εμπειρία που είπες ναι είναι κάποια παιδιά που είναι δίπλα μου απ’ το 2016 τότε που πρωτοξεκίνησε όλο  αυτό το εγχείρημα  “να φτιάξουμε μια θεατρική ομάδα” είμαστε δύο τρεις άνθρωποι με λίγη τρέλα, που την ίδια στιγμή γίναν δέκα, την επόμενη χρονιά 20- 25 φτάνοντας στο μεγάλο μας τσίρκο με 40 άτομα πάνω και κάτω απ’ τη σκηνή.
.
Κάθε φορά η εμπειρία είναι διαφορετική και πρωτόγνωρη για τους “παλιούς” και κάθε φορά σε κάθε παράσταση οι περισσότεροι απ’ τους μισούς παίζουν για πρώτη φορά! Άρα λοιπόν ούτε η εμπειρία ούτε το ταλέντο μας χαρακτηρίζει.
.
Φέτος ήρθαν και πάλι καινούργια παιδιά είμαστε σύνολο 2Ο άτομα, κάποιοι απ’ τους παλιούς αλλά και απ’ τα καινούργια παιδιά που γράφτηκαν πέρσι στο θεατρικό εργαστήρι του Δήμου και που τώρα λόγω υποχρεώσεων δεν μπορούν να συμμετέχουν, εξακολουθούν  να είναι μέλη της θεατρικής μας οικογένειας και ξέρουμε ότι είναι πάντα δίπλα μας έτοιμοι να μας βοηθήσουν σ’ ό,τι χρειαστεί… (Ξέρουν αυτοί 😘)
.
Τα μέλη της ομάδα λοιπόν, για να μην ζοριστώ να τους βάλω αλφαβητικά ή ποιος σκάει μύτη πρώτος πάνω στη σκηνή στο συγκεκριμένο έργο, γιατί έχουμε και διπλή διανομή και δεν γίνεται, θα ξεκινήσω με σειρά παλαιότητας:
.
Νίκος Φαϊτάκης
Κώστας Παπούλης
Ελευθερία Χατζηαναστασίου
Στέλλα Μακρή
Μιχάλης Μελιανός
Σταύρος Κοσμάς
Ευγενία Κλουβάτου
Ρούλα Καμμένου
Γιάννης Μελιανός
Αρετή Κοκκινιώτου
Κατερίνα Κωστούλα
Μαίρη Αγγελοπούλου
Δήμητρα Φιλιούση
Βασίλης Οικονομάκος
Αγγελική Σακελλαρίου
Κώστας Τσαγκάς
Ελένη Μπούζα
Νίκος Ρέτσος
Βασίλης Χαλικιάς
Γιάννης Λυκούδης
.
“Π”: Πες μας λίγα λόγια για το έργο που θα ανεβάσετε φέτος….
.
Η ιστορία μας ξεκινάει σ’ ένα όμορφο και ήσυχο χωριό, λίγο μακριά από δω…
.
Ο δάσκαλος Λέων Τολτσίνσκυ μένει άφωνος, όταν διορίζεται σ’ αυτό το χωριό και διαπιστώνει πως όλοι οι κάτοικοί του είναι ηλίθιοι.
.
Το χωριό βαραίνει επί διακόσια χρόνια η κατάρα της απόλυτης ηλιθιότητας, και καθήκον του δασκάλου είναι να σπάσει  αυτή την κατάρα!
.
Εάν μέσα σε 24 ώρες δεν το καταφέρει, θα γίνει και αυτός ηλίθιος.
.
Το έργο αυτό του Νηλ Σάιμον που επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε έρχεται μέσα από κωμικές καταστάσεις να μας δείξει πως η εξουσία με μια “Κατάρα” χειραγωγεί τη γνώση και τη μόρφωση και μας καθηλώνει ανήμπορους και συναισθηματικά αγράμματους και πως η αγάπη κι ο Έρωτας, η κινητήριος δύναμη των πάντων, το πάθος, η αφοσίωση κι ο ενθουσιασμός έρχονται μέσα απ’ το πρόσωπο του Δασκάλου για να παρακάμψουν όλα τα εμπόδια και να λύσουν την κατάρα!!!
.
“Π”: Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια για το 2023 ή και αργότερα;
.
Τα σχέδιά μου αυτή τη στιγμή είναι μόνο για το άμεσο μέλλον, να μπορέσει να βγει με αξιοπρέπεια και αυτή η παράσταση κι οτιδήποτε άλλο στο μέλλον επιλέξουμε να κάνουμε να έχει λόγο ύπαρξης και κάθε φορά να είμαστε όλοι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας!
.
Είμαι άνθρωπος που με καθοδηγεί κάθε φορά το συναίσθημα οπότε για να κάνω το οτιδήποτε χρειάζεται να το θέλω πολύ και να έχει κάτι να πει και σε μένα και στον κόσμο! Είναι ύψιστη τιμή να βρίσκεσαι πάνω στη σκηνή γιατί η πράξη αυτή κατευθύνει με τον τρόπο της την ψυχή και το νου των ανθρώπων και η εποχή μας προστάζει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις επιλογές μας!
.
Ο κόσμος έχει ανάγκη απ’  το θέατρο και μας το έδειξε !!! Εμείς απ’ την πλευρά μας οφείλουμε να τον σεβαστούμε και να μην υποτιμάμε με τις επιλογές μας την νοημοσύνη του και την αντίληψη του.
.
Αυτό το μάθημα το πήρα όταν κάνοντας πολιτικό θέατρο, με την “Όπερα της πεντάρας” του Μπρεχτ και οι αμφιβολίες καθημερινά διαδέχονταν η μία την άλλη για αυτή μας την επιλογή, ήρθε το κοινό της πόλης μας να μου δείξει ότι πέρα απ’ τη γνώση, τα ακούσματα και τις συνήθειες του καθενός, υπάρχουν πράγματα που τα αντιλαμβάνεσαι με την ψυχή σου!
.
Το συναίσθημα που δημιουργείται και μεταδίδεται μέσα σ’ ένα θέατρο γεμάτο  κόσμο είναι λυτρωτικό και σε βάζει από μόνο του  να κάνεις ένα βήμα μπροστά! Μπορεί ο νους κάποια κείμενα να μην τα χωράει, αλλά δεν είμαστε μόνο νους. Δεν έχω να ανακοινώσω λοιπόν κανένα σχέδιο μου, θα με καθοδηγήσει το συναίσθημα και θα τα πούμε στο μέλλον….
.
Όταν αυτό το μέλλον θα γίνει παρόν!
.
Κλείνοντας, σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο Λάμπρο Μίχο για την στήριξη και την  εμπιστοσύνη που μου έδειξε  στο  να αναλάβω τη θεατρική ομάδα του Δήμου μας πια κι έτσι σήμερα να εργάζομαι πάνω σ’ αυτό που αγαπάω!
.
Γιατί όπως κι εσύ θα γνωρίζεις όλα τα προηγούμενα χρόνια η εργασία μου σ’ αυτό το χώρο ήταν εθελοντική. Είχαμε μια αυτοδιαχειριζόμενη θεατρική ομάδα κι όλα τα έξοδα της κάθε παράστασης τα κάλυπταν τα μέλη της ομάδας και φίλοι εθελοντές που μας βοηθούσαν σ’ ό,τι χρειαζόμασταν.
.
Τώρα λειτουργούμε σε ένα άλλο πλαίσιο και μας φροντίζει ο Δήμος της Αγίας Βαρβάρας!!! Άλλαξε η διεύθυνση παραγωγής λοιπόν  και συνεχίζουμε να προχωράμε μαζί ξανά με τον ίδιο σκοπό!!!
.
Η Ομάδα του Δήμου μας είναι ανοιχτή να δεχτεί ξανά νέα μέλη από αρχές Απριλίου που θα έχουμε ολοκληρώσει αυτή την παράσταση!
.
Θα ήθελα να προσθέσω και να ευχαριστήσω μέσα απ’ την καρδιά μου τον Νίκο Φαϊτάκη για την κατασκευή των σκηνικών ο οποίος είναι απ’ τα πιο χρήσιμα μέλη της ομάδας, χωρίς να θέλω να υποβιβάσω τους υπόλοιπους. Είναι ένας άνθρωπος που είναι δίπλα μου απ’ την πρώτη στιγμή που εργάζεται απ’ τις 6 το πρωί, φτιάχνει τα σκηνικά και είναι πάντα ο τελευταίος που θα φύγει απ’ το θέατρο φροντίζοντας να το αφήσουμε στην εντέλεια! Συν του ότι έχει το βάρος ενός εκ των βασικών ρόλων της φετινής παράστασης! Σ’ ευχαριστώ Νίκο μου χωρίς εσένα θα τα χα παίξει ακόμη περισσότερο.
.
Σας περιμένουμε …
.
Θεατρική Ομάδα Δήμου Αγίας Βαρβάρας