Μιχάλης Καρχιμάκης: “Η ασφάλεια ως προοδευτική Αξία”!

Η ασφάλεια ως προοδευτική Αξία !

Γράφει ο Μιχάλης Καρχιμάκης
πρ. Υπουργός, Μέλος Κ.Π.Ε. ΠΑΣΟΚ
Υποψήφιος Βουλευτής Β΄ Αθήνας – Δυτικός Τομέας

Χθες, όπως και κάθε μέρα τα τελευταία χρόνια, επισκέφτηκα τις γειτονιές, τις πλατείες και τις αγορές της Δυτικής Αθήνας. Αυτή η άμεση επικοινωνία είναι προτεραιότητα μου, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να μάθεις τί πραγματικά απασχολεί τον κόσμο.

Μετά τους προχθεσινούς πυροβολισμούς με καλάσνικοφ στην Αγία Βαρβάρα, ένα ήταν το βασικό θέμα συζήτησης: η ασφάλεια. Πολλοί άνθρωποι δε, φαίνονταν προβληματισμένοι από την έξαρση της εγκληματικότητας και το γενικευμένο συναίσθημα ανασφάλειας στην περιοχή, με δεδομένο ότι έχουμε μια συντηρητική κυβέρνηση.

Αναμενόμενη ίσως αντίληψη, αφού η ΝΔ, για πολλά χρόνια, χρησιμοποιεί χειρίστου είδους προπαγάνδα για να πείσει ότι η ασφάλεια είναι κάποιο προνόμιο της δεξιάς. Κι όμως αν εξετάσουμε προσεκτικά τις πολιτικές και τις προτεραιότητές της, βλέπουμε ότι η συντήρηση είναι συνώνυμο της ανασφάλειας.

Πυρήνας της ασφάλειας, θεωρείται η σωματική και περιουσιακή ακεραιότητα και η
σταθερότητα της δικαιωματικής σχέσης με αυτά τα αγαθά. Δίχως αυτόν τον βασικό πυρήνα, ο άνθρωπος δεν μπορεί να έχει άλλες επιδιώξεις, να εξελιχθεί και να προοδεύσει. Κάθε του βήμα θα εμποδίζεται από τον φόβο. Αυτόν τον πυρήνα καλείται να υπερασπιστεί η Αστυνομία.

Τί δείγμα γραφής έδωσε η ΝΔ για την εμπέδωση της ασφάλειας; Αφαίρεσε από τις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας 180 αστυνομικούς! Μπορεί αυτή η αποψίλωση να καλυφθεί από τις – πολλές φορές – υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών της αστυνομίας;

Δυστυχώς όχι.

Αποστολή της αστυνομίας, είναι να προστατεύει τους πολίτες και τις περιουσίες τους στις γειτονιές. Αντί αυτού, η κυβέρνηση προσφέρει άφθονη καταστολή. Στέλνει την αστυνομία να «μαζεύει» τους γιατρούς, που διαμαρτύρονται για την κατάρρευση του ΕΣΥ ή τους πυροσβέστες, που ζητούσαν ενίσχυση μετά τις τραγικές φωτιές.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, διεκδικούμε ασφάλεια για κάθε πολίτη και την ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων στις γειτονιές!

Όμως, ασφάλεια σημαίνει και να έχεις βεβαιότητα σε σχέση με το παρόν σου, για να μπορείς να σχεδιάσεις το μέλλον σου. Αυτό σημαίνει να ξέρεις ότι δεν θα χάσεις το σπίτι, την δουλειά ή την υγεία σου, από την μια μέρα στην άλλη. Τί έκανε η κυβέρνηση; Απελευθέρωσε τους πλειστηριασμούς, διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις με τον νομοσχέδιο Χατζηδάκη και προχωράει στην διάλυση του ΕΣΥ, με την σταδιακή ιδιωτικοποίηση του. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης, μετέτρεψε την ανασφάλεια σε ρουτίνα.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, θέλουμε οι άνθρωποι να μην φοβούνται την καθημερινότητά τους.

Αγωνιζόμαστε και έχουμε καταθέσει προτάσεις για την επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και την ενίσχυση της εργασιακής νομοθεσίας. Έχουμε σχέδιο για την αναγέννηση ενός δυνατού, δημόσιου και δωρεάν ΕΣΥ.

Επίσης, ασφάλεια σημαίνει πως ακόμα και αν το μέλλον είναι απρόβλεπτο και αβέβαιο, η πολιτεία θα μεριμνήσει, ώστε οι μεγάλες αρνητικές ανατροπές να μην ανατινάξουν τον οικονομικό σχεδιασμό του πολίτη. Η ΝΔ απέτυχε παταγωδώς και σε αυτό τον τομέα. Οι πολίτες ατενίζουν το μέλλον με απαισιοδοξία και αβεβαιότητα. Καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την κυβέρνηση να καλεί τον κόσμο να βάλει καυστήρες φυσικού αερίου και λίγους μήνες μετά, να νίπτει τας χείρας της με τις αυξήσεις;

Ποιος μπορεί να παραβλέψει την ανικανότητά της να φρενάρει το κύμα ακρίβειας που μας μαστίζει ή να προετοιμάσει την κοινωνία για αυτό;,

Ποιος μπορεί να συγχωρήσει την αδράνεια της κυβέρνησης, μπροστά στις αυξήσεις των τραπεζικών επιτοκίων που θα οδηγήσουν σε αυξήσεις στις δόσεις των δανείων και θα καταστήσουν κόκκινα ακόμα και ενήμερα δάνεια;

Κανείς, είναι η απάντηση.

Είναι πλέον ξεκάθαρο: η ΝΔ δεν μπορεί να προστατεύσει το δικαίωμα του πολίτη στην ασφάλεια. Προσφέρει μόνο ανασφάλεια για την καθημερινότητα, το παρόν και το μέλλον του.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ήδη δώσει δείγματα γραφής:

Εμείς βγάλαμε την αστυνομία στις γειτονιές, εμείς δημιουργήσαμε το ΕΣΥ, εμείς θεσπίσαμε την εργασιακή νομοθεσία, εμείς θεσπίσαμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Θα το κάνουμε και πάλι.

Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προσφέρει ασφάλεια στον πολίτη !