Άδεια περιόδου / Εγκρίθηκε ο νόμος στην Ισπανία για πρώτη φορά στην Ευρώπη

Είναι ένα από τα μέτρα ενός πολύ ευρύτερου σχεδίου νόμου που αποσκοπεί να ενισχύσει την πρόσβαση στην άμβλωση στα δημόσια νοσοκομεία

Το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε (16/2) νόμο που προβλέπει «άδεια εμμήνου ρύσεως» για τις εργαζόμενες, κάτι που την καθιστά την πρώτη χώρα στην Ευρώπη, η οποία θεσπίζει μια τέτοια νομοθεσία.

Η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο – μέλος του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos συμμάχου των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση – έγραψε στο Twitter ότι «είναι μια ιστορική μέρα για την πρόοδο του φεμινισμού».

Το κείμενο εγκρίθηκε με 185 ψήφους υπέρ, 154 κατά και τρεις αποχές, καθιστώντας την Ισπανία, την πρώτη χώρα στην Ευρώπη και μία από τις λίγες στον κόσμο – όπως η Ιαπωνία, η Ινδονησία ή η Ζάμπια – που ενσωματώνει αυτό το μέτρο στη νομοθεσία της.

Ο συγκεκριμένος νόμος δίνει το δικαίωμα στις γυναίκες να πάρουν άδεια για «λόγους εμμηνορρυσίας» που συνδέονται για παράδειγμα, «με παθολογίες όπως η ενδομητρίωση» και η «διακοπή της εργασίας» θα «αναγνωριστεί ως μια ειδική κατάσταση προσωρινής ανικανότητας» να δουλέψει.

«Δίνεται σε αυτή την παθολογική κατάσταση μια ρύθμιση που θα προσαρμοστεί ώστε να εξαλειφθεί οποιαδήποτε αρνητική προκατάληψη” για τις γυναίκες “στον κόσμο της εργασίας» προστίθεται στο κείμενο, σύμφωνα με το AFP.

Στον νόμο βέβαια δεν δίνεται καμία διευκρίνιση για τη διάρκεια αυτής της άδειας ασθενείας, η οποία πρέπει να δίνεται από γιατρό που αμείβεται από την υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης.

«Η περίοδος δεν θα είναι πλέον ταμπού. Δεν θα χρειάζεται πια να δουλεύουμε με πόνο, ούτε να παίρνουμε χάπια πριν φτάσουμε στη δουλειά και να πρέπει να κρύψουμε το γεγονός ότι πονάμε τόσο που δεν μπορούμε να δουλέψουμε» είχε πει η Μοντέρο, μετά την έγκριση του νόμου από το υπουργικό συμβούλιο, τον Μάιο του 2022.

Αυτό το μέτρο προκάλεσε ωστόσο διχασμό, τόσο μεταξύ των πολιτικών όσο και των συνδικάτων.

Όπως αναφέρει το France 24 επικαλούμενο το γαλλικό πρακτορείο, το CCOO, ένα από τα μεγάλα συνδικάτα της Ισπανίας, χαιρέτισε την κίνηση ως μια σημαντική «νομοθετική πρόοδο» για την αναγνώριση ενός προβλήματος που «αγνοήθηκε» μέχρι τώρα.

Όμως το UGT, ένα από τα μεγαλύτερα επίσης συνδικάτα της χώρας – το οποίο που πρόσκειται στους Σοσιαλιστές – προειδοποίησε ότι ο νόμος θα μπορούσε να στιγματίσει τις γυναίκες στον εργασιακό χώρο και να εμποδίσει έμμεσα την «πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας».

Ο νόμος που εγκρίθηκε σήμερα προβλέπει επίσης την ενίσχυση της σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία, καθώς και τη δωρεάν διανομή αντισυλληπτικών μέσων ή προϊόντων υγιεινής περιόδου στα λύκεια.

Η «άδεια εμμήνου ρύσεως» είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα ενός πολύ ευρύτερου σχεδίου νόμου που αποσκοπεί να ενισχύσει την πρόσβαση στην άμβλωση στα δημόσια νοσοκομεία.

Σημειώνεται ότι λιγότερο από το 15% των αμβλώσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα, γίνονται σε δημόσια νοσοκομεία, κυρίως λόγω της μαζικής εναντίωσης των γιατρών για λόγους συνείδησης.

Αυτός ο νόμος θα επιτρέψει επίσης στις ανήλικες να υποβάλλονται σε άμβλωση χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους στην ηλικία των 16 και των 17 ετών καταργώντας μια υποχρέωση που είχε εγκαθιδρύσει το 2015 η συντηρητική κυβέρνηση.

Η άμβλωση αποποινικοποιήθηκε στην Ισπανία το 1985 και στη συνέχεια νομιμοποιήθηκε το 2010. Βέβαια η εθελοντική διακοπή της κύησης παραμένει ένα δικαίωμα με πολλούς σκοπέλους.

Το 2014 εγκρίθηκε στην χώρα – που θεωρείται σημείο αναφοράς στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ευρώπη – νόμος για τη βία κατά των γυναικών.

πηγή: ΑΥΓΗ