Παραγράφονται οφειλές πολιτών προς τους δήμους για κλήσεις… προ αμνημονεύτων χρόνων. Διάταξη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αναρτήθηκε χθες προς δημόσια διαβούλευση (opengov.gr) προβλέπει ότι οι δήμοι μπορούν να βεβαιώνουν και να εξασφαλίζουν την είσπραξη χρημάτων που οφείλουν σε αυτούς οι πολίτες εντός αποσβεστικής προθεσμίας πέντε ετών, κάτι που σημαίνει αφ’ ενός μεν ότι μπαίνει τέλος στο «φαινόμενο» που ήθελε να στέλνονται «ραβασάκια» για παραβάσεις του ΚΟΚ που φέρονται να έγιναν 10, 15, 20 χρόνια –ή και περισσότερα– πίσω, αφ’ ετέρου δε ότι παραγράφονται οφειλές από κλήσεις που έγιναν σε βάθος χρόνου μεγαλύτερο της πενταετίας.
Με την προωθούμενη διάταξη (άρθρο 26 του νομοσχεδίου) μπαίνει για τους δήμους μια ενιαία προθεσμία είσπραξης οφειλών. Η προθεσμία ορίζεται στα πέντε έτη και ξεκινά να μετρά από «το επόμενο έτος από τη γένεση της οφειλής, εκτός αν με ειδικές διατάξεις ορίζονται μικρότερες προθεσμίες». Η διάταξη αναφέρεται σε «κάθε είδους οφειλόμενα ποσά, από οποιαδήποτε πηγή». Στην πράξη, επέρχεται παραγραφή για οφειλές με χρονικό βάθος μεγαλύτερο των πέντε ετών, κάτι που σύμφωνα με αυτοδιοικητικές πηγές στην πράξη αφορά κυρίως «μικροποσά» από κλήσεις του ΚΟΚ.
Παρελθόντα χρέη
Μέχρι σήμερα ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των δήμων φτάνει τα 20 έτη. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί δήμοι «ξεσκόνιζαν» παρελθόντα χρέη που δεν είχαν εισπραχθεί και έστελναν τον «λογαριασμό» στους πολίτες με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση – «ακόμα και 23 χρόνια μετά», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο. Το «φαινόμενο» αυτό αφορούσε κατά κύριο λόγο –αν όχι αποκλειστικά– κλήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν οι πολίτες-κάτοχοι Ι.Χ. να καλούνται αιφνιδίως να πληρώσουν ένα πρόστιμο για το οποίο δεν ήταν σε θέση να αμφισβητήσουν –ή να επιβεβαιώσουν– εάν όντως έκαναν την παράβαση που τους καταλογίστηκε. Χαρακτηριστικό ήταν το «σαφάρι» στο οποίο προέβη ο Δήμος Αθηναίων στα τέλη του 2020. Η «Εφ.Συν.» είχε δεχθεί καταγγελίες από πολίτες που ανέφεραν ότι έλαβαν κλήσεις και για παραβάσεις που φέρονταν να είχαν γίνει σε χρονικό βάθος μεγαλύτερο της πενταετίας, έως και 20ετίας. Αντίστοιχα φαινόμενα έχουν καταγραφεί και σε υπόλοιπους δήμους της ελληνικής επικράτειας.
Η προτεινόμενη διάταξη συναντά τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων. «Πρέπει να μπει μια τάξη στο τι ζητάμε. Πολλοί δήμοι και πολλοί δήμαρχοι στο παρελθόν δεν κινήθηκαν να εισπράξουν τα οφειλόμενα εντός προθεσμιών. Για τα μικροποσά, εάν δεν κινηθείς εγκαίρως να τα εισπράξεις, δεν θα τα εισπράξεις ποτέ. Και δεν μπορεί να ζητάς οφειλές προ δεκαετίας», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι δήμαρχοι της χώρας έχουν ζητήσει παράλληλα να επανέλθει μια ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών πολιτών προς τους δήμους, στα πρότυπα πρόσφατων ρυθμίσεων με εξόφληση χρεών με δόσεις και διαγραφή προσαυξήσεων.
Αίτημα
Μια τέτοια νεότερη ρύθμιση θα αφορά προφανώς τα χρέη που βεβαιώθηκαν εντός πενταετίας. «Πρέπει και για αυτά τα χρέη να βγουν τώρα ευνοϊκές ρυθμίσεις ώστε να μπορούν να έρθουν οι άνθρωποι να τα αποπληρώσουν», επισημαίνει ο κ. Παπαστεργίου, ενημερώνοντας ότι έχει επανέλθει στο συγκεκριμένο αίτημά της η ΚΕΔΕ μέσω επιστολής προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εσωτερικών.
Το «ερανιστικό» νομοσχέδιο (νομοσχέδιο-σκούπα) περιλαμβάνει ένα σύνολο 55 άρθρων που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται:
Αυστηρότερες ποινές σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που χρησιμοποιούν αυθαίρετα και καθ’ υποτροπήν κοινόχρηστο χώρο για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Εάν σε ένα κατάστημα έχει επιβληθεί ήδη μία φορά πρόστιμο και ο παραβάτης δεν έχει συμμορφωθεί, ο δήμος θα μπορεί να του αφαιρεί τα τραπεζοκαθίσματα και να επιβάλλει ειδικό πρόστιμο για τα έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης. Εάν δεν αποπληρωθεί από τον καταστηματάρχη το ειδικό πρόστιμο, ο δήμος θα κατάσχει τα τραπεζοκαθίσματα. Αν διαπιστωθεί νεότερη παράβαση, ο δήμος θα μπορεί είτε να αφαιρεί την άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για διάστημα έως 6 μηνών και να επιβάλλει διπλάσιο πρόστιμο είτε να σφραγίζει το κατάστημα από μία έως πέντε ημέρες (άρθρο 38). Υπενθυμίζεται ότι η –με επίκληση της πανδημίας– ρύθμιση για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε έκταση έως και διπλάσια από αυτήν την αρχικής παραχώρησης έχει λήξει από τις 15 Ιανουαρίου.
Επιχορήγηση έως 40 εκατ. ευρώ σε Δημοτικές Εταιρείες Υδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) για την εξόφληση δικαστικών υποχρεώσεων που έχουν καταστεί τελεσίδικες. Τα χρήματα θα προέλθουν από τον «Λογαριασμό Οικονομικής Ενίσχυσης των ΟΤΑ», δηλαδή χρήματα της Αυτοδιοίκησης (άρθρο 37).
Προσθήκη άλλης μίας αρμοδιότητας στις Οικονομικές Επιτροπές των δήμων και συγκεκριμένα της «αποδοχής των πάσης φύσεως μελετών που συντάσσονται από την τεχνική υπηρεσία του δήμου». Παρά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που επανέφερε πίσω στα δημοτικά συμβούλια κρίσιμες αρμοδιότητες, ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης διατήρησε στις Οικονομικές Επιτροπές την αρμοδιότητα της αναθέτουσας αρχής για συμβάσεις έργων, προμηθειών κ.ά. σε προσυμβατικό στάδιο. Επομένως, μια μελέτη που έχει «παραγγελθεί» από έναν δήμαρχο προς την υπηρεσία του –ή ακόμα και από έναν ιδιώτη, η οποία ακολούθως έχει «υιοθετηθεί» από την τεχνική υπηρεσία– θα είναι πιο εύκολο να περάσει από ένα όργανο στο οποίο η δημοτική αρχή διατηρεί την (πλασματική) πλειοψηφία, παρά την αντίθετη απόφαση του ΣτΕ.
Το νομοσχέδιο θα παραμείνει προς διαβούλευση έως και τις 14 Φεβρουαρίου.
πηγή: Efsyn.gr – Στέργιος Ζιαμπάκας