Συντάξεις Μαρτίου: Νωρίτερα η πληρωμή τους – Πώς θα δοθούν τα αναδρομικά Ιανουαρίου

Με την καταβολή συντάξεων Μαρτίου αναμένεται να πληρώσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στους δικαιούχους τα αναδρομικά 2 μηνών για αυξήσεις έως και 7, 75%  που άρχισαν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Σημειώνεται δε πως οι κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Μαρτίου αναμένεται να καταβληθούν νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία  λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας. Δηλαδή η καταβολή τους αναμένεται να γίνει από τις 22 Φεβρουαρίου αντί για Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου που είναι ο κανονικός προγραμματισμός. Αναλυτικά:

  • Την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις των ταμείων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΔΕΗ .
  • Την Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου θα δοθούν οι συντάξεις των ταμείων του ΙΚΑ, των τραπεζών, του ΟΤΕ και του Δημοσίου στους ασφαλισμένους των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1,3,5,7,9. Την ίδια ημέρα αναμένεται να καταβληθούν από τον  ΟΠΕΚΑ και οι  συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων .
  • Και την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου θα λάβουν τις συντάξεις τους οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, των τραπεζών, του ΟΤΕ και του Δημοσίου των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0,2,4,6,8,.

Πώς θα δοθούν τα αναδρομικά Ιανουαρίου

Ο τρόπος που θα δοθούν τα αναδρομικά Ιανουαρίου στους συνταξιούχους είναι ο εξής:

Εάν κάποιος συνταξιούχος:

  • Είδε στα τέλη Ιανουαρίου να του καταβάλλεται σύνταξη αυξημένη κατά 20 ευρώ
  • με τη σύνταξη Μαρτίου θα πάρει επιπλέον 40 ευρώ που αντιστοιχούν στις αυξήσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο,
  • Από τον Απρίλιο και έως το τέλος του έτους η σύνταξη του επανέρχεται στα επίπεδα του Ιανουαρίου δηλαδή αυξημένα κατά 20 ευρώ σε σχέση με όσα λάμβανε πέρυσι.

Εκκαθαριστικά συντάξεων: Πότε θα αναρτηθούν και τι πρέπει να ξέρετε

Στις 15 Φεβρουαρίου θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά συντάξεων προκειμένου να  γνωρίζουν οι πολίτες τον τρόπο που “ροκανίστηκε” η προσωπική διαφορά αλλά και τον τρόπο που υπολογίστηκαν οι αυξήσεις, όπως γνωστοποίησε πρόσφατα ο εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος στο Open.

Για να δουν τα εκκαθαριστικά οι πολίτες θα πρέπει αρχικά να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του www.efka.gov.gr και μετά να επιλέξουν:

  • Την Eνότητα ” Συνταξιούχοι”
  • Kαι την Ενότητα “Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης”.

Mε αυτόν τρόπο θα μπορούν οι  συνταξιούχοι να αλιεύσουν τις πληροφορίες που θέλουν.

πηγή: Enikos.gr