Κωνσταντίνος Σαρόπουλος: “Κραυγές και ψίθυροι”

Από όταν ήμουν έφηβος γνωρίζαμε ότι γίνεται παράνομη διακίνηση ουσιών σε μερικά αφώτιστα στενά. Τα βλέπαμε γυρίζοντας από το απογευματινό σχολείο ή το φροντιστήριο.

Δύο αυτοκίνητα από διαφορετική κατεύθυνση, σταματούσαν για λίγο δίπλα-δίπλα, όπου στιγμιαία διακρίνονταν τα απλωμένα χέρια.

Κακό στον εαυτό τους λέγαμε μεταξύ μας κάνουν, ας αναλάβει η αστυνομία, δεν μπορεί να μη ξέρει. Πως ήξερε και κυνηγούσε εκείνους που έκαναν αφισοκόλληση για να προβάλλουν τις ιδέες τους. Οι ιδέες όμως τότε ήταν πιο επικίνδυνες για τους νέους από ότι οι ουσίες.

Μεγαλώνοντας άκουγα ολοένα γύρω μου ότι για όλα τα δεινά της πόλης έφταιγαν οι τσιγγάνοι. Εύκολος στόχος η διαφορετικότητα. Σε λίγο ενοχοποιήθηκαν οι «ρωσοπόντιοι» αλλά και οι λιγοστοί αλβανοί που κατέφθασαν αργότερα. Κι όμως εγώ είχα συμμαθητές που δεν ήταν ούτε τσιγγάνοι, ούτε ρωσοπόντιοι, αλλά πέθαναν αργότερα από ναρκωτικά.

Τα τελευταία χρόνια που έμεινα Κορυδαλλό και Νίκαια επίσης γινόταν φασαρία σε ώρες κοινής ησυχίας με μουσική από αυτοκίνητα στη διαπασών ή κομμένες εξατμίσεις στα μηχανάκια. Δεν ήταν τσιγγάνοι!

Στην Αγία Βαρβάρα, όμως, «οι τσιγγάνοι τα κάνουν αυτά». Έστω κάποιοι από αυτούς, θα ομολογήσουν κάποιοι καλοπροαίρετα. Πόσο δύσκολο, άραγε, είναι να γίνουν μερικές νυχτερινές περιπολίες. Άλλωστε είναι μετρημένοι στα δάκτυλα οι φασαριόζοι.

Δεν νομίζω ότι οι νεαροί αυτοί, τσιγγάνοι ή όχι, αντιλαμβάνονται ότι αυτός ο ηχητικός σεισμός κάνει κακό στην ακοή τους, τρομάζει ασθενείς με καρδιολογικά και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, ταράζει την ξεκούραση των ανθρώπων του μόχθου ή αποδιοργανώνει εκείνους που θέλουν να μελετήσουν με την ησυχία τους. Και φυσικά το σπίτι τους δεν το γνωρίζει, ώστε κάποιος από την οικογένεια να τους συνετίσει, γιατί στη γειτονιά τους δεν ενοχλούν, σβήνουν το στερεοφωνικό από την προηγούμενη γωνία.

Είμαι σίγουρος ότι οι θορυβώδεις νεαροί το κάνουν για πλάκα ή για να εντυπωσιάσουν το κορίτσι που έχουν δίπλα τους. Όλοι μας έχουμε κάνει χαζομάρες για εντυπωσιασμό όταν είμαστε νέοι. Δεν θα τους κρεμάσουμε, όμως πρέπει να αντιληφθούν ότι η «διασκέδασή» τους ενοχλεί την πλειοψηφία και πρέπει να παρθούν αποτελεσματικά μέτρα.

Στα ψιθυριστά λοιπόν τα ναρκωτικά, στα φανερά η ηχορύπανση. Κραυγές και ψίθυροι.

Συζητιέται ευρέως ότι σε κάποια διαμερίσματα στις προσφυγικές κατοικίες κρύβονται παρανομίες. Οι περίοικοι αλλάζουν δρόμο για να μη συναπαντηθούν με ύποπτους ή τραμπούκους. Οι άνθρωποι που κατοικούν εκεί νιώθουν απροστάτευτοι. Δεν φτάνει που η περιουσία τους έχει υποτιμηθεί. Αλλά νιώθουν ότι απειλείται και η ζωή τους. Ακούγεται ότι πιθανόν να φτιάχνονται και ναρκωτικά και να διακινούνται όπλα. Ποιος τολμά όμως να παρέμβει και να δει αν όλα αυτά είναι αλήθεια ή μύθος;

Ψιθυρίζεται επίσης ότι με το μετρό όλα έγιναν πιο εύκολα πια για τους διακινητές. Δεν χρειάζεται να διακινδυνεύουν στα σκοτεινά ή να έχουν παράνομες ουσίες στα αυτοκίνητά τους. Σε λίγα λεπτά καταφθάνουν τα βαποράκια από κάθε προορισμό μέχρι την Αγία Βαρβάρα, όπου η ανταλλαγή γίνεται άφοβα, γρήγορα κι ανέξοδα.

Πως γίνεται αυτά να διαφεύγουν από τους ιθύνοντες; Η πόλη να το έχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι;

Τελευταία μέσα στη νύχτα ακούγονται πυροβολισμοί στο κέντρο της πόλης. Αποκορύφωμα οι 20 κάλυκες από σφαίρες που βρέθηκαν σε κατάστημα της κεντρικής λεωφόρου, αλλά και οι πυροβολισμοί σε κατοικία. Ποιος θα ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με την εγκληματικότητα στην πόλη μας. Εγώ ντρέπομαι κάθε τόσο να ακούω ότι η Αγία Βαρβάρα είναι πάλι στην τηλεόραση και στις εφημερίδες. Εσείς;

Δεν είναι δουλειά των υπηρεσιών του δήμου η ασφάλεια στην πόλη. Όμως, είναι τα ουσιαστικά προληπτικά μέτρα για τη μείωση της παραβατικότητας. Ένας Δήμαρχος, επίσης, πρέπει να κάνει ότι περισσότερο μπορεί. Αν μη τι άλλο να ενοχλεί καθημερινά τα γραφεία των υπευθύνων και να τους πιέζει να πάρουν δραστικότερα μέτρα.

Κωνσταντίνος Σαρόπουλος

Επικεφαλής της παράταξης

“Μαζί με τους Πολίτες”