Κυριακή 5/2: Ξεκίνησαν οι τροποποιήσεις δρομολογίων ΜΜΜ λόγω της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα

Τελευταία ενημέρωση: 5 Φεβρουαρίου ώρα 12:00 

Προαστιακός: Σε μονή γραμμή κινούνται οι αμαξοστοιχίες στο τμήμα ΣΚΑ – Αφίδνες, λόγω πτώσης δέντρου, σύμφωνα με την Hellenic Train. Αναμένονται καθυστερήσεις στα δρομολόγια, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη γραμμή Αθήνα – Χαλκίδα του Προαστιακού.

Λεωφορεία: Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΟΑΣΑ, ισχύουν οι εξής τροποποιήσεις δρομολογίων:

 • 301: Έως 2η Ανθούσας
 • 324: Από 2η Ανθούσας
 • 410: Έως Νοσοκομείο Φλέμινγκ – Παπαδημητρίου, εκτός Βίγλας
 • 410: Έως Νοσοκομείο Φλέμινγκ – Παπαδημητρίου, εκτός Αγ. Σύλλα
 • 447, 450, 451, 460, 461: Έως Αναπαύσεως λόγω χιονόπτωσης
 • 503: Έως Πλ. Βαρυμπόμπης
 • 509: Ως στάση 8η Κρυονερίου
 • 535: Εκτός Λεωφ. Πιπεροπούλου λόγω χιονόπτωσης
 • 535Α: Εκτελείται ως 535 λόγω χιονόπτωσης
 • 536: Εκτός λεωφ. Αιολίδος, έως 11 Λατομεία
 • 537: Έως Αεροπορική Βάση Δεκέλειας
 • 727: Έως Πλατεία Θρακομακεδόνων
 • 861: Εκτός λειτουργίας λόγω χιονόπτωσης

Κλειστοί δρόμοι: 

Πέραν όσων αναφέρονται παρακάτω, έκλεισαν δρόμοι και σε Παπάγου και Καισαριανή:

11:55 ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ 1. ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ, ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ΠΡΟΣ ΥΜΗΤΤΟ 2. ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ Λ. ΚΑΤΕΧΑΚΗ ΠΡΟΣ ΥΜΗΤΤΟ.


Ενημέρωση 11:05:

Λεωφορεία: Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΟΑΣΑ, ισχύουν τα εξής:

 • 446, 460, 461: Έως Πλ. Αγίας Τριάδας, εκτός Νοσοκομείου Παίδων λόγω χιονόπτωσης

ΚΤΕΛ Αττικής: Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στους τομείς ΩΡΩΠΟΥ- ΑΓ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ & ΒΙΛΛΙΩΝ – ΕΡΥΘΡΩΝ διακόπτονται όλα τα δρομολόγια μέχρι νεωτέρας στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με ανακοίνωση των ΚΤΕΛ Αττικής.

Κλειστοί δρόμοι:

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. ισχύουν τα εξής

10:42 Ν.Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ-ΛΑΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΕΞΟΔΟ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΕΩΣ ΕΞΟΔΟ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ: ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ

10:03 ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε.Ο. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ – ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ  ΑΠΟ ΤΗ Χ/Θ 5,000 (ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ REVOIL – ΠΡΩΗΝ CYCLON) ΕΩΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ Ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ (Χ/Θ 30,000)

09:28  ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ 1. ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟ ΤΑΤΟΪΟΥ – ΑΓ. ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟ ΧΛΟΗΣ (ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΚΤΗΜΑΤΑ) ΣΤΗΝ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ, ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΓ. ΜΕΡΚΟΥΡΙΟ 2. ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ – ΑΓ. ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟ ΤΥΡΤΑΙΟΥ ΣΤΙΣ ΑΦΙΔΝΕΣ, ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΓ. ΜΕΡΚΟΥΡΙΟ.

09:20 ΛΟΓΩ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ – Ν. ΜΑΚΡΗΣ (Λ. ΔΙΟΝΥΣΟΥ) ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ Γ.Σ.Ν.Α. 414 ΕΩΣ ΤΗ ΘΕΣΗ ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ.


Ενημέρωση ώρα 10:20:

Καθυστερήσεις στον Προαστιακό σιδηρόδρομο προκλήθηκαν με την έναρξη της χιονόπτωσης σε Αττική και Βοιωτία.

Σύμφωνα με την Hellenic Train, καθυστέρηση 20 λεπτών παρουσιάζουν οι αμαξοστοιχίες 1538-1539 στη γραμμή της Χαλκίδας.

Επισημαίνεται ότι και με νέες ανακοινώσεις η Hellenic Train προειδοποιεί για το ενδεχόμενο προβλημάτων στα δρομολόγια από σήμερα με πιθανές τροποποιήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων.

Και ο ΟΣΕ με ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία και σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών έκτακτων καταστάσεων. Τα φαινόμενα και οι επιπτώσεις τους είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε τροποποίηση  δρομολογίων για τις οποίες θα υπάρχει άμεση ενημέρωση του επιβατικού κοινού σε συνεννόηση με την Hellenic Train, αναφέρει ο οργανισμός.


Αρχικό άρθρο, 4/2:

Εν αναμονή της ισχυρής χιονόπτωσης που αναμένεται στη Αττική από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 βρίσκονται οι συγκοινωνίες της Αθήνας.

Το άρθρο αυτό θα ενημερώνεται με επιπλέον πληροφορίες κατά τη διάρκεια της Κυριακής 5/2

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις;

Ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας κάνουν οι αρχές μετά και την τελευταία σύσκεψη των αρμόδιων φορέων Πολιτικής Προαστίας το απόγευμα του Σαββάτου 4/2.

Στις 7 το απόγευμα το 112 απέστειλε και προειδοποίηση για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες, λόγω επικίνδυνων χιονοπτώσεων από τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής 5/2 στην Βόρεια, Βορειοανατολική και Βορειοδυτική Αττική.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

Σε ανακοίνωσή του το απόγευμα του Σαββάτου, ο ΟΑΣΑ αναφέρει πως σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα  για την ασφαλή μετακίνηση των επιβατών, ενόψει των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επικρατήσουν τα επόμενα 24ωρα, ενώ για οτιδήποτε νεότερο θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση.

Καθώς τα μέτρα που θα ληφθούν φαίνεται ότι θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των φαινομένων, το Athens Transport συνοψίζει τι έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμή και υπενθυμίζει πώς έχουν επηρεαστεί τα ΜΜΜ κατά τη διάρκεια ανάλογων κακοκαιριών στο παρελθόν:

Γραμμή 3 Μετρό: Όπως ενημέρωσε το πρωί του Σαββάτου η Hellenic Train, ο διαχειριστής της υποδομής ΟΣΕ έχει λάβει απόφαση να διακοπεί η κίνηση στη γραμμή 3 του Μετρό μεταξύ των σταθμών Δουκ. Πλακεντίας και Αεροδρόμιο σε περίπτωση χιονόπτωσης. Αν συμβεί αυτό, οι επιβάτες θα μετακινούνται από και προς το Αεροδρόμιο και τους ενδιάμεσους σταθμούς, μέσω μετεπιβίβασης σε συρμούς του Προαστιακού στο σταθμό Δουκ. Πλακεντίας.

Προαστιακός: Όπως ενημέρωσε η Hellenic Train από την Παρασκευή, υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστούν τα δρομολόγια στην Αττική αλλά και την κεντρική Ελλάδα. Όπως κάθε χρόνο, θα υπάρξει προσπάθεια να μη γίνει διακοπή των δρομολογίων ακόμα και αν υπάρχουν καθυστερήσεις.

Λεωφορεία και Τρόλεϊ: Τα κυριότερα προβλήματα είναι ο αποκλεισμός δρόμων εξαιτίας του χιονιού και ο παγετός που συνήθως εμφανίζεται τις βραδινές ώρες και νωρίς το πρωί. Περιοχές που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επηρεαστούν είναι όσες βρίσκονται βόρεια της Αττικής Οδού. Κατά τη διάρκεια της περυσινής κακοκαιρίας, ο ΟΑΣΑ επέλεξε όμως να αποσύρει για προληπτικούς λόγους το σύνολο των λεωφορείων, ακόμα και όσων κινούνται σε περιοχές χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Γραμμή 1 Μετρό (ΗΣΑΠ): Το τμήμα της γραμμής που επηρεάζεται συχνότερα εξαιτίας του παγετού και του χιονιού είναι το τμήμα Ειρήνη – Κηφισιά. Καθώς όμως το μεγαλύτερο τμήμα της γραμμής είναι επίγειο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος πτώσης δέντρων ή άλλων προβλημάτων και σε άλλα τμήματα του δικτύου.

Τραμ: Το Τραμ σπάνια αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς κινείται κυρίως στις νότιες περιοχές της Αθήνας και τον Πειραιά. Πέρυσι βέβαια επηρεάστηκε η κυκλοφορία όταν εκχιονιστικά μηχανήματα έριχναν χιόνι από το δρόμο στις γραμμές του Τραμ, ενώ η κυκλοφορία είχε διακοπεί και για προληπτικούς λόγους.

Τι ισχύει για τους οδηγούς:

Με Απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής από τις 18.00 σήμερα Σάββατο 4/2, τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Οχήματα άνω των 3,5 τόνων απαγορεύεται επίσης να κινούνται (ανεξαρτήτως αλυσίδων) στις Εθνικές Οδούς και την Αττική Οδό. Από την Κυριακή 5/2 και ώρα 6:00 κλείνει επίσης για όλους τους οδηγούς η Λεωφ. Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ.

Πώς μπορώ να ενημερώνομαι;

Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της κακοκαιρίας Barbara, το athenstransport.com θα ενημερώνει καθημερινά για την εξέλιξη της κακοκαιρίας, ενώ θα υπάρχουν και συνεχείς ενημερώσεις μέσω Viber καθώς και σε twitter και facebook.

athenstransport.com