Ενημέρωση από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, για θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

.

Την καθιερωμένη του ενημέρωση έκανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δ. Παπαστεργίου στο τελευταίο ΔΣ.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε αρχικά στον νόμο που ψηφίστηκε από την Βουλή για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση με τα σημαντικά θέματα μεταφοράς αρμοδιοτήτων μεταξύ επιτροπών και συμβουλίου. Όπως εξήγησε το Υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με την ερμηνεία που έδωσε για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, βασίστηκε στο σκεπτικό της απόφασης που λέει ότι δεν είναι επιτρεπτή η παράλληλη αλλαγή της σύνθεσης των Επιτροπών και η μεταφορά σειράς αρμοδιοτήτων και έτσι επέλεξε την επαναφορά των αρμοδιοτήτων που θεώρησε σημαντικές, χωρίς την αλλαγή της σύνθεσης.

«Να δούμε αν θα δουλέψει» σχολίασε ο κ. Παπαστεργίου.

Για το Βοήθεια στο σπίτι χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών να κατοχυρώσει τα δικαιώματα προϋπηρεσίας των εργαζομένων, σημείωσε όμως ότι παραμένει το πρόβλημα των 164 εργαζομένων που είχαν εξ αρχής προβλήματα τυπικών προσόντων όπως τα πτυχία τους και τους αφήνει απ’ έξω. Ενημέρωσε ότι υπάρχει δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών και αυτοί οι εργαζόμενοι να κατοχυρωθούν και διερευνάται το θέμα καθώς αυτοί έχουν 15 τουλάχιστον χρόνια υπηρεσίας ήδη στους δήμους.

Για το ατύχημα στο Ξυλόκαστρο της εργαζόμενης στην καθαριότητα για την οποία προηγήθηκε και ενός λεπτού σιγή από το Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, είπε ότι οι αρχές εξετάζουν τις καταγγελίες για το αν ήταν ή όχι ασφαλισμένη και θα υπάρξει πόρισμα, αλλά το ατύχημα δεν έγινε επειδή ήταν ανασφάλιστη. Το ατύχημα έγινε είπε, διότι είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά και κάλεσε τους προϊστάμενους των υπηρεσιών και τους δημάρχων να είναι προσεκτικοί και να πιέζουν στη τήρηση των κανόνων ασφαλείας και στον εξοπλισμό ΜΑΠ.

Υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι σε πολλές περιπτώσεις ανέφερε, που δεν φορούν τα ΜΑΠ όπως υπάρχουν και πολλές καθυστερήσεις στην προμήθειά τους, όμως πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από τους προϊστάμενους.

Όπως ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται είπε και για τον υπόλοιπο εξοπλισμό και για την κατάσταση των οχημάτων.

Για την Δημοτική Αστυνομία αναφέρθηκε σε παράπονα δημάρχων καθώς δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για να συμμετάσχουν στη έγκριση των προσλήψεων των πρώτων 1.264 θέσεων. Υπενθύμισε ότι απαιτείται οργανόγραμμα και πρόβλεψη στον Εσωτερικό Οργανισμό Υπηρεσίας.

Καθησύχασε όμως τους δημάρχους καθώς όπως είπε υπάρχει δέσμευση του Υπουργείου για νέο πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος. Το Υπουργείο είπε αναγνωρίζει ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι απαραίτητο εργαλείο για έναν δήμο και έτσι όταν και η επόμενη γενιά δήμων θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες που μπορεί να πάρουν αρκετούς μήνες, θα βγει νέα προκήρυξη προσλήψεων.

Ανακοίνωσε ότι δίνεται μικρή παράταση για την υποβολή γνωμοδοτικών προτάσεων των δήμων σε σχέση με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Όπως υπενθύμισε ότι ανακοινώθηκε η παράταση 4 μηνών για την Κοινωφελή Εργασία, τόνισε όμως ότι δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση η οποία αναμένεται. Εδώ ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διευκρίνισε ότι η αρχική πρόβλεψη ήταν για 2 μήνες καθώς δεν είχαν εξευρεθεί κονδύλια ελεύθερα για την συνέχιση του προγράμματος. Τώρα όμως όπως φαίνεται βρέθηκαν για άλλους 2 μήνες.

Για την αποχή των μηχανικών ΥΔΟΜ ενημέρωσε ότι δρομολογείται νόμος για την δημιουργία κεντρικών ΥΔΟΜ πρωτευουσών νομών. Οι μικροί δήμοι θα μπορούν να συνεισφέρουν και σε μηχανικούς (από την θέση τους χωρίς να μετακινηθούν) και θα καταβάλουν και οικονομική συνεισφορά. Για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη θα υπάρξει διοικητική υποστήριξη με κεντρική ΥΔΟΜ. Ετοιμάζεται νομοθετική πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες 150 θέσεις μηχανικών που υπολείπονται για να νομοθετηθεί η συνέχιση της διοικητικής υποστήριξης.

Εξέφρασε όμως τις αντιρρήσεις του για την απεργία των μηχανικών την οποία χαρακτήρισε «καταχρηστική άσκηση».

Για τις ΔΕΥΑ είπε ότι το πρώτο άρθρο στον νόμο για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση δίνει την δυνατότητα χρηματοδότησης. Μένει όμως να δούμε κατά πόσα θα δοθούν τα υπεσχημένα 20 εκ τα οποία όμως όπως είπε «δεν φτάνουν ούτε για ζήτω». Ο κ. Παπαστεργίου εκτίμησε ότι το αυξημένο κόστος ενέργειας για τις ΔΕΥΑ ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια και πρέπει άμεσα να γίνει συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών.

Αμεσα θα πρέπει είπε να κλειστεί ραντεβού και για την επιπλέον χρηματοδότηση για το 2023 καθώς είναι προεκλογική περίοδος, σε λίγο ο κρατικός μηχανισμός θα μπει σε αδράνεια και πρέπει εγκαίρως να εξασφαλιστεί μια δόση ΚΑΠ ακόμη.

Η ίδια ανάγκη σημείωσε υπάρχει και στα ταμεία των σχολικών επιτροπών. Εκεί ο προσανατολισμός θα είναι να βγει άμεσα μια επιπλέον χρηματοδότηση καθώς το Υπ. Οικονομικών θα χρειαστεί πολύ χρόνο να μετρήσει τα τιμολόγια απολογιστικά.

Ένα ακόμη αίτημα που μπαίνει στο τραπέζι σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ είναι το ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών των πολιτών απέναντι στους δήμους. Και οι οφειλές αυτές αφορούν και τις κλήσεις που εκκρεμούν εδώ και 15 χρόνια και το 0,5% που δεν έχει αποδοθεί και τους λογαριασμούς νερού. Ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση όπως είπε, παραγραφής των προστίμων και ρύθμισης οφειλών για να βγει τον Φεβρουάριο με νομοσχέδιο σκούπα.

Στο νομοσχέδιο σκούπα θα περιλαμβάνονται και η απαλοιφή των προστίμων για τους ναυαγοσώστες υπάρχει όμως ένα πρόβλημα καθώς ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε παραγραφή για βεβαιώσεις μέχρι 31/10 όμως πολλά λιμεναρχεία όπως είπε βεβαίωσαν μετά την καταληκτική ημερομηνία.

πηγή: My OTA.gr