30/1/2023
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το χρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια πρόγραμμα στήριξης ελεύθερων επαγγελματιών Ρομά, 1.5 εκ. ευρώ, στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης του Περιφερειάρχη με Δημάρχους, εκπροσώπους της ΔΥΠΑ και των Ρομά
Γ. Πατούλης: «Στόχος μας η ενσωμάτωση των Ρομά στην κοινωνία και η άρση κάθε αποκλεισμού. Η στήριξή μας θα είναι διαρκής»
Την ανάγκη να επικοινωνηθεί στο μέγιστο βαθμό το πρόγραμμα στήριξης νέων ελεύθερων επαγγελματιών Ρομά το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής με ποσό 1,5 εκ. ευρώ, προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής όσο το δυνατόν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης κατά τη σχετική ενημερωτική τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα με Δημάρχους της Αττικής, εκπροσώπους της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και των Ρομά.
Ειδικότερα στη σύσκεψη μετείχαν η Αν. Διοικήτρια της ΔΥΠΑ Γ. Χορμόβα, η αρμόδια Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Μ. Ζέρβα, ο Πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ Β. Πάντζος και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής Δ. Δρόσης.
Υπενθυμίζεται πως η δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος έχει εκδοθεί ήδη από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά (https://www.ependyseis.gr). Πρόκειται για το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 20 έως 44 ετών, που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά». Η δράση που υλοποιεί πρώτη η Περιφέρεια Αττικής είναι διάρκειας 12 μηνών και το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στις 14.800 το οποίο θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις.
Κατά την αρχική του εισήγηση ο κ. Πατούλης και αφού ενημέρωσε τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των αρμόδιων υπηρεσιών των Δήμων σχετικά με τους στόχους του προγράμματος, επισήμανε πως προτεραιότητα για τη Διοίκηση της Περιφέρειας είναι η κοινωνική ενσωμάτωση, η άρση των ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού.
«Η Περιφέρεια Αττικής είναι η πρώτη που υλοποιεί το σχετικό πρόγραμμα και ευχόμαστε πραγματικά να βρει ανταπόκριση. Δεν σταματάμε όμως εδώ, θα συνεχίσουμε και με άλλες δράσεις στήριξης των Ρομά» ανέφερε και πρόσθεσε: «Στόχος της σημερινής μας συνάντησης είναι να απαντήσουμε σε τυχόν ερωτήματα, να δούμε από κοινού που πιθανά χρειάζονται βελτιώσεις αλλά κυρίως να ενημερώσουμε από κοινού την κοινωνία για τη συγκεκριμένη δράση, προκειμένου να προσελκύσει όσο περισσότερους ενδιαφερόμενους γίνεται. Θέλω να ευχαριστήσω τη ΔΥΠΑ για την εποικοδομητική συνεργασία και να ευχηθώ καλή επιτυχία. Εμείς θα είμαστε παρόντες σε ό,τι χρειαστεί».
Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι συνεχάρησαν τον Περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία και συμφώνησαν στη σημασία να ενημερωθούν όσοι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι σχετικά με το πρόγραμμα.
Το Πρόγραμμα
Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ 2014-2020. Της ενεργοποίησης της δράσης προηγήθηκε απόφαση εκχώρησης από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, σύμφωνα με την οποία η ΔΥΠΑ αναλαμβάνει την ευθύνη για όλες τις διαδικασίες επιλογής. Οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2023 και οι ωφελούμενοι της πρώτης φάσης αναμένεται να είναι περίπου 100.
Διαδικασία αιτήσεων
Ο στόχος της δράσης διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 101 ανέργων Ρομά, ηλικίας 20 έως 44 ετών, μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Αττικής. Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:
- 1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ
• 2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη
• 3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη
Δικαιούχοι της δράσης είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι Ρομά στο μητρώο της ΔΥΠΑ, ηλικίας 20-44 ετών. Η αίτηση χρηματοδότησης και η πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου υποβάλλεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση https://www.ependyseis.gr .
Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι άνεργοι, να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ΔΥΠΑ και να λάβουν βεβαίωση από κέντρο κοινότητας ή/και κοινωνική υπηρεσία δήμων ότι κατοικούν σε οικισμό/ καταυλισμό Ρομά. Από τις επιλέξιμες δραστηριότητες εξαιρούνται οι καντίνες, τα κυλικεία, τα περίπτερα, εκμετάλλευση φορτηγού Δ.Χ., τυχερά παιχνίδια κ.λ.π.
Συνολικά η διαδικασία, η μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων περιγράφονται αναλυτικά στη Δημόσια Πρόσκληση. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-anoikhta.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ