Σύλλογος Γονέων 1ου ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας: «ΦΤΑΣΑΜΕ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ»

.
«ΦΤΑΣΑΜΕ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ»
Εκδήλωση – Παρουσίαση
Νίκος Καζαντζάκης
«Ο Ανήφορος»
22.01.2023
.
Δεν ξέρω πως να ξεκινήσω κι από που..
.
Άλλη επιλογή δεν έχω παρά να ξεδιπλώσω τα συναισθήματα που πλημμυρίζουν την καρδιά μου και ξεχύνουνται ορμητικά στα χείλη ζητώντας να χωρέσουν σε λέξεις και να εκφράσουν το ανείπωτο.
.
Περηφάνια και απέραντη συγκίνηση για τους μαθητές μας, τα παιδιά μας, τούτες τις γενναίες ψυχές που μέσα από την δική τους φωνή ζωντάνεψε και θέριεψε ο λόγος και ο στοχασμός του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, Νίκου Καζαντζάκη.
.
.
Ωσάν μικροί κήρυκες διαλάλησαν βροντερά τα ιδανικά και τις αξίες του μεγάλου κρητικού διανοητή, προκαλώντας ρίγη υψηλής συναισθηματικής συγκίνησης σε όλους όσοι βρίσκονταν στο αμφιθέατρο του σχολείου μας χθες, Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023 σε μια εκδήλωση ιδιαίτερης σημασίας και σπουδαιότητας η οποία ήταν εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα, Νίκο Καζαντζάκη.
.
Μια εκδήλωση την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου μας με πολλή αγάπη, μεράκι και ενθουσιασμό, με σκοπό να δώσουμε στα παιδιά μας την ευκαιρία να εμπνευστούν, να οραματιστούν και να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Παρά τις πολλές υποχρεώσεις όλων μας, γονείς και μαθητές θέσαμε έναν υψηλό στόχο, αφοσιωθήκαμε σε αυτόν με πίστη μα και πείσμα, δουλέψαμε ακούραστα και τελικά τα καταφέραμε.
.
.
Όχι. Δεν τα καταφέραμε επειδή γέμισε το αμφιθέατρο και πλημμύρισε το σχολειό μας με κόσμο. Αυτό χαρακτηρίζεται ως μια εφήμερη επιτυχία.
.
Μα τα καταφέραμε επειδή νιώσαμε ολάκερη την αίθουσα να ξεχειλίζει από συναίσθημα και συγκίνηση, είδαμε τα μάτια όλων να στραφταλίζουν από χαρά και περηφάνια, εισπράξαμε χαμόγελα ζεστά και αληθινά, λάβαμε αγκαλιές σφιχτές, δυνατές.
.
Τα καταφέραμε γιατί δημιουργήσαμε με τα παιδιά μας κοινές μνήμες και μοιραστήκαμε έντονα συναισθήματα. Και αυτό είναι που μένει τελικά. Το συναίσθημα, γιατί τούτο φωλιάζει στην ψυχή κι ο χρόνος δύσκολα τ ‘αγγίζει…
.
Μα πάνω απ’ όλα, τα καταφέραμε γιατί οι μαθητές μας έχουν ήδη ξεκινήσει να θέτουν νέο στόχο, ν’ αναζητούν τον επόμενο πνευματικό συνομιλητή τους.
.
.
Ο Νίκος Καζαντζάκης έκαμε καλά την δουλεία του τελικά.. Ακούμπησε την ψυχή των παιδιών και άναψε μέσα τους δυο φλόγες, της πνευματικής αναζήτησης και του αδιάκοπου αγώνα προς έναν σκοπό που δεν τελεύει μα μετατοπίζεται.
.
Φυσικά, όλα τούτα τα καταφέραμε έχοντας αρωγό και σύμμαχο τον Εκδοτικό Οίκο Διόπτρα. Άλλωστε αφορμή τούτης της εκδήλωσης ήταν η έκδοση του μοναδικού ανέκδοτου έργου του μεγάλου συγγραφέα με τίτλο ο «Ανήφορος» που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Διόπτρα στις 26 Οκτωβρίου 2022.
.
Ο κύριος, όμως, λόγος ήταν ότι μοιραστήκαμε ένα κοινό όραμα, έναν κοινό πόθο: Να διαδώσουμε το έργο και τα ιδανικά του Νίκου Καζαντζάκη στις νέες γενιές του 21ου αιώνα.
.
Κάμαμε την αρχή… ανοίξαμε τον δρόμο. Μέχρι χθες δεν είχε διοργανωθεί ανάλογη εκδήλωση σε σχολείο. Ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος, εκδότης των Εκδόσεων Διόπτρα ανέφερε συγκινημένος ότι το 1ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας γίνεται η αφετηρία προς τούτο τον υψηλόφρονα σκοπό.
.
Δεν θα μπορούσαμε, φυσικά, να μην αναφέρουμε την σημαντική συμβολή της Ένωσης Κρητών Αγία Βαρβάρας «Η Μεγαλόνησος» σε τούτη την εκδήλωση, με την συμμετοχή της χορευτικής της ομάδας, η οποία καθήλωσε τους παρευρισκόμενους αλλά και με το παραδοσιακό κρητικό κέρασμα.
.
.
Επίσης, να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον κ. Κωνσταντίνο Ηλιόπουλο, ο οποίος, πέραν των εκτυπώσεων των αφισών και εξωφύλλων των βιβλίων παρουσίασης των μαθητών, ενίσχυσε το ταμείο του Συλλόγου μας με ένα γενναίο ποσό, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αμέριστη υποστήριξή του στην διοργάνωση ποιοτικών και επιμορφωτικών δράσεων.
.
Την εκδήλωση του Συλλόγου μας τίμησαν με την παρουσία τους εκπαιδευτικοί των σχολείων της πόλης μας καθώς επίσης εκπρόσωποι από τον πολιτικό χώρο και στελέχη δημοτικών παρατάξεων.
.
Σας ευχαριστούμε όλους θερμά!
.
Εις το επανιδείν… Χρέος έχουμε να μην σταματάμε. Μα ν’ ανηφορίζουμε.
.
Για το ΔΣ
Η πρόεδρος
Θεόκλη Κοτσυφάκη