Ερώτηση στη Βουλή το Νοσοκομείο της πόλης μας, από την Χαρά Καφαντάρη και άλλους Βουλευτές

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου  2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Νοσοκομείο Λοιμωδών «η Αγία Βαρβάρα»

Οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας δικαιούνται ικανοποιητικής πρόσβασης στη Δημόσια Υγεία.

Το νοσοκομείο Λοιμωδών «η Αγ. Βαρβάρα», ένα ιστορικό μικρό, αλλά και πολύπαθο νοσοκομείο παρείχε νοσοκομειακή περίθαλψη μέχρι το 2013. Τότε, επί υπουργού κ. Γεωργιάδη έκλεισε «ουσιαστικά», μετά από πολυετή υποβάθμισή του. Έμειναν μόνο «κάποια» εξωτερικά ιατρεία, το αξιόλογο μικροβιολογικό εργαστήριο, υποβαθμισμένο όμως και η μονάδα τεχνητού νεφρού.

 H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με νομοθετικές πρωτοβουλίες ρύθμισε πολεοδομικά θέματα και έτσι ανασκευάσθηκαν κτίρια, ώστε το κτίριο της Παθολογικής Κλινικής να λειτουργήσει ως κλινική covid και έτσι να συμβάλει καθοριστικά στη μάχη κατά της πανδημίας. Απεδείχθη έτσι στην πράξη, η χρησιμότητα του νοσοκομείου σε μια δύσκολη χρονική στιγμή για τα υγειονομικά δεδομένα της πατρίδας μας.

Πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, μεγάλου μέρους της ΤΑ και των εργαζομένων του νοσοκομείου είναι να λειτουργεί το νοσοκομείο , παρέχοντας υγεία σε όλες τις βαθμίδες, για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, που οι ανάγκες τους για δημόσια υγεία είναι πολλές, λόγω και χαμηλών εισοδηματικών δεδομένων.

O ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επανειλημμένα έχει φέρει το θέμα στη Βουλή, με ερωτήσεις, επίκαιρες κλπ. Οι απαντήσεις δε της κυβέρνησης, ήταν πάντα ασαφείς, χωρίς καμιά συγκεκριμένη δέσμευση.

Τα εγκαίνια-παρουσία κυβερνητικών στελεχών-,της 14ης Ιουνίου, μιας πτέρυγας για ψυχιατρική δομή εφήβων, μετά από  χορηγία, είναι αναγκαιότητα που δεν υποτιμάται, πρέπει όμως να συνδυασθεί και με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενταγμένους στο ΕΣΥ.

Στα εγκαίνια ακούσθηκαν πάλι πολλά ‘θα’ (θα λειτουργούν Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, θα αναβαθμισθεί η  Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, θα υπάρξει  διεπιστημονική ομάδα παιδοψυχίατρων, καθώς και νοσηλευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, λογοθεραπευτών και εργοθεραπευτών, θα προκηρυχθούν δυο θέσεις παιδοψυχίατρων).

Δεδομένου ότι:

-Το νοσοκομείο Λοιμωδών «η Αγ. Βαρβάρα» πρέπει να λειτουργεί ως ΔΗΜΟΣΙΟ νοσοκομείο, στελεχωμένο πλήρως, με μόνιμες θέσεις εργασίας στο ΕΣΥ, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της τοπικής Κοινωνίας και ευρύτερα της Δυτικής Αθήνας.

– Η εξαγγελθείσα ψυχιατρική κλινική εφήβων είναι όντως σημαντική κίνηση, καθώς δεν υπάρχει ικανός αριθμός ψυχιατρικών κλινών και ιδιαίτερα εφήβων.

– Μέχρι στιγμής υπάρχει μόνον η «ξενοδοχειακή» υποδομή, δεν υπάρχει προϋπολογισμός της δομής και αναπτυξιακός σχεδιασμός.

-Δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της νέας δομής.

-Δεν έχει αποσαφηνισθεί με τι προσωπικό θα λειτουργήσει.

-Το νοσοκομείο είναι διασυνδεδεμένο με το ΓΝ Νίκαιας, με συνέπεια νοσηλευτικό προσωπικό με οργανικές θέσεις στο Λοιμωδών «η Αγ. Βαρβάρα», να υπηρετεί στη Νίκαια.

 Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.     Ποιος είναι ο προϋπολογισμός της νέας Δομής?

2.     Με τι προσωπικό θα λειτουργήσει η Δομή?

3.  Θα αποδυναμωθούν σε προσωπικό, πάλι, γειτονικές νοσηλευτικές μονάδες?

4.     Θα υπάρξουν αποσπάσεις από όμορα νοσοκομεία?

5.    Θα προκηρυχθούν και πότε νέες θέσεις ιατρών και ειδικών με τη ψυχική Υγεία?

6.    Ποιος είναι ο τελικός σχεδιασμός του υπουργείου για την αναβάθμιση του     Νοσοκομείου?

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

 

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Βίτσας Δημήτρης

Γιαννούλης Χρήστος

Δραγασάκης Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νίκος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Ραγκούσης Γιάννης

Σπίρτζης Χρήστος

Τζούφη Μερόπη

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία