Η Ο.Γ.Ε. για το εργατικό δυστύχημα με θύμα εργαζόμενη στην καθαριότητα του δήμου Ξυλόκαστρου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΘΥΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ
ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια της εργαζόμενης στην καθαριότητα του δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Κορινθίας, που  σκοτώθηκε όταν αυτοκίνητο χτύπησε πάνω στο απορριμματοφόρο στο οποίο επέβαινε, την ώρα που έκανε την αποκομιδή με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο της.

Εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για το γεγονός ότι τόσο η πολύτεκνη μητέρα εργαζόμενη στο απορριμματοφόρο όσο και ο οδηγός δούλευαν αδήλωτοι και ανασφάλιστοι, χωρίς να υπάρχει εργασιακή σχέση με το δήμο, χωρίς κανένα δικαίωμα, χωρίς καμία προστασία της ζωής τους.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής που απαξιώνουν τις υπηρεσίες των δήμων από προσωπικό και από υλικοτεχνική υποδομή για να τις εκποιήσουν στους εργολάβους, που χρησιμοποιούν ανέργους για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, κι από την άλλη τα ρίχνουν όλα στην κακιά την ώρα.

Δεν ανεχόμαστε να πηγαίνουμε οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στο μεροκάματο και να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε πίσω στα σπίτια μας και τις οικογένειες μας. Δεν δεχόμαστε να δουλεύουμε χωρίς μέτρα ασφάλειας,  χωρίς συμβάσεις εργασίας, χωρίς δικαιώματα. Δεν τους επιτρέπουμε να βάζουν την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους για το κράτος και του οφέλους για τους επιχειρηματίες.

Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στους ΟΤΑ και απαιτούμε από την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, για την πρόσληψη μόνιμου και επαρκούς προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με την προμήθεια όλου του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Αθήνα, 9.1.2023
Το Γραφείο Τύπου της ΟΓΕ