Γιώργος Πετρίδης: “Διαρροή Μαθητών-ως πότε η Αγία Βαρβάρα θα στερείται το μυαλό την ψυχή και το μέλλον της;”

Η Αγία Βαρβάρα έχει 7 Δημοτικά, 3 Γυμνάσια και 2 Λύκεια.

Ως υπεύθυνος Εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ ΄Αθήνας από το 2010 έως το 2013, με αρμοδιότητα και το χωροταξικό –κατανομή μαθητών στα σχολεία της περιοχής μας- και Εκπαιδευτικός που 41 χρόνια βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τους μαθητές και τα παιδιά της πόλης μας,  επισημαίνω 2 ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ που αφορούν άμεσα τα σχολεία μας.

α) Δεν υπάρχει Γυμνάσιο ή Λύκειο στην μισή πόλη (Κάτω Αγία Βαρβάρα) και έτσι αναγκάζονται να περπατάνε τα παιδιά το πρωί  από την μια άκρη της πόλης στην άλλη, από την Πλατεία 19 Μάη μέχρι το Praktiker, χωρίς βοήθεια οποιουδήποτε συγκοινωνιακού μέσου  για την μεταφορά τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί γονείς να ζητούν τρόπο διαφυγής στα σχολεία του Αιγάλεω, στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης, στην Αγία Μαρίνα ή σε σχολεία του Κορυδαλλού, όσοι μένουν στα όρια των δύο Δήμων κοντά στην οδό Κερκύρας. Όσα παιδιά από αυτά φύγουν τελικά από τα σχολεία της Αγίας Βαρβάρας χάνονται οριστικά από την πόλη μας αφού δημιουργούν άλλους φίλους σε άλλα μέρη και δεν επιστρέφουν ξανά πίσω .Αυτό αποτελεί μάστιγα  αφού τα παιδιά αυτά δεν προσφέρουν στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ και  την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ της πόλης μας. Έχω λάβει πολλές αιτήσεις γονέων για μετεγγραφές παιδιών και για τους λόγους αυτούς δεν προχώρησα καμμιά, προτρέποντας τους γονείς να αφήσουν τα παιδιά εδώ. Προσωπικά οι δύο μου γιοί επειδή ήταν αριστούχοι μαθητές, δέχτηκα πιέσεις από Ιδιωτικά Σχολεία άλλης περιοχής να φοιτήσουν εκεί με πολύ χαμηλά δίδακτρα, αλλά δεν δέχτηκα ούτε εγώ ούτε εκείνοι. Επίσης οφείλω να εξάρω την στάση των δύο Διευθυντριών του 5ου  Γυμνασίου και του 3ου  ΓΕΛ Αιγάλεω που αρνήθηκαν πεισματικά και δεν έγραψαν ούτε ένα παιδί από την Αγία Βαρβάρα, για να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στα σχολεία μας. Την ίδια στάση κράτησε αυστηρά και η Διεύθυνση Β΄ Βθμιας  Γ΄Αθήνας.

β) Είμαστε ο μοναδικός Δήμος από τους 7 της Δυτικής Αθήνας που δεν έχει ΕΠΑΛ . Το Καματερό, στο συγχωνευμένο Δήμο με τους Αγίους Αναργύρους, έχει το δικό του ΕΠΑΛ εδώ και πολλά χρόνια, όταν ακόμη ήταν αυτοτελής Δήμος, πολύ πριν τη συγχώνευση με το Δήμο Αγίων Αναργύρων. Έτσι όταν το μεγαλύτερο παιδί μίας οικογένειας φύγει από την Αγία Βαρβάρα για τα ΕΠΑΛ Αιγάλεω, Χαϊδαρίου ή Κορυδαλλού, ο γονέας άμεσα ζητά να μετεγγραφούν και τα μικρότερα παιδιά της οικογένειας για να τα συνοδεύουν τα μεγαλύτερα, οπότε φεύγουν από την πόλη μας όχι ένα αλλά περισσότερα παιδιά. Υπήρχε πριν χρόνια ΦΕΚ ίδρυσης ΕΠΑΛ, αλλά δεν προχώρησαν οι διαδικασίες.

Οι ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ μου είναι οι εξής:

α) άμεσα να γίνουν ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς ώστε να δημιουργηθεί Γυμνάσιο στην Κάτω Αγία Βαρβάρα

β) να προχωρήσουν οι διαδικασίες που έχουν σταματήσει εδώ και καιρό για την δημιουργία ΕΠΑΛ με ειδικότητες διαφορετικές εκείνων των γειτονικών ΕΠΑΛ π.χ ειδικότητα Ναυτιλιακών Σπουδών σε υπάρχοντα χώρο όπως στο κτίριο Τσιλιβάκου στην ΕΛ. Βενιζέλου που είναι ήδη σχολείο και δεν χρησιμοποιείται

γ) με ενέργειες του Δήμου να δοθεί χώρος η αίθουσα που να χρησιμοποιηθεί ως χώρος Εστίας για τους νέους της πόλης μας με δωρεάν  Internet, όπου θα συναντώνται, θα μιλούν, θα ανταλλάσσουν ιδέες, θα δραστηριοποιούνται και θα παρακινούνται ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΔΩ

δ) να επαναδραστηριοποιηθεί ο σύλλογος φοιτητών Αγίας Βαρβάρας που μπορεί να αποτελέσει κυψέλη δημιουργίας ιδεών και ενεργειών για την πόλη μας.

Οι ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ  ΠΡΕΠΕΙ να μείνουν στην Αγία Βαρβάρα, ειδικά τώρα που με την επέκταση του Μετρό, έχουν πολύ εύκολη την πρόσβαση στον Κορυδαλλό και το Αιγάλεω!!!

Είμαι στη διάθεση όλων των αρμοδίων φορέων για κάθε συνεργασία και γόνιμη επικοινωνία, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ.

                                 Γιώργος Πετρίδης

                                 Καθηγητής Μαθηματικών

                                  π. Υπεύθυνος Εκπ/κων Β/θμιας Γ Αθήνας