Οδός Ραιδεστού, ο Σύλλογος Γονέων του 8ου Δημοτικού Σχολείου, ζητά λύσεις για την ασφάλεια των μαθητών

Γράφαμε εχθές το πρωί σχετικά με την οδό Ραιδεστού από την οποία καθημερινά περνάνε εκατοντάδες μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και άλλοι συμπολίτες μας και κάναμε αναφορά στα προβλήματα που υπάρχουν https://proodeutiki.gr/?p=183344.

Αργότερα επικοινώνησε με την εφημερίδα μας, ο Σύλλογος Γονέων του 8ου Δημοτικού Σχολείου, ο οποίος μας ενημέρωσε πως ανάλογα αιτήματα με όσα αναφέραμε έχει γνωστοποιήσει και εκείνος προς το δήμο ζητώντας να δοθούν λύσεις, από τον περασμένο Νοέμβριο.

Μάλιστα μας κοινοποιήθηκε και έγγραφη απάντηση στα αιτήματά των Γονέων από την Αντιδήμαρχο κ. Φέγγη, η οποία δεν τους ικανοποίησε με το περιεχόμενό της και μας στάλθηκε επίσης και υπόμνημα (χθεσινό) του Συλλόγου σαν απάντηση σε όσα η κ. Φέγγη υποστηρίζει στην δική της επιστολή.

Παρακάτω δημοσιεύουμε τις επιστολές της κ. Φέγγη και του Συλλόγου Γονέων του 8ου Δημοτικού Σχολείου:

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥ 8ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ                                                10/1/2023

8ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ                               Αρ.Πρωτ.:10

Ραιδεστού 2,Αγία Βαρβάρα, 12351

mail:syllogos8ouagiasvarvaras@gmail.com

Κοινοποίηση προς : Γραφείο Δημάρχου (grdim@agiavarvara.gr)

Υπ’ όψιν : κας Αλεξάνδρας Φέγγη (alekafeggi@gmail.com)

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

Σε απάντηση της υπ’ αριθμόν 47978 επιστολής σας προς το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι:

Στις 21/12/2021 διενεργήθηκε συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου μας μαζί σας στην οποία, αφού σας θέσαμε τις προτάσεις μας για το ζήτημα της οδού Ραιδεστού, μας διαβεβαιώσατε ότι θα αναφέρατε τα αιτήματά μας στους αρμόδιους φορείς και κατόπιν θα μας ενημερώνατε σχετικά. Έκτοτε, αν και οι προτάσεις μας είχαν αναφερθεί και στα δύο σχολικά συμβούλια που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2022, δεν είχαμε καμία ενημέρωση από εσάς μέχρι την 27/12/2022, όπου μας ενημερώσατε με επιστολή ότι δεν θεωρείτε εφικτές και αναγκαίες τις προτάσεις μας με την αιτιολογία ότι η αναμόρφωση της οδού Ραιδεστού εντάσσεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), το οποίο προβλέπει και τον χαρακτηρισμό της σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.

Με αφορμή, επομένως , την προαναφερόμενη εξέλιξη το ΔΣ θα ήθελε να εκφράσει ενστάσεις που αφορούν στα παρακάτω σημεία:

  • Οι στόχοι του ΣΒΑΚ είναι μακροπρόθεσμοι και η υλοποίησή τους δεν έχει προσδιορισμένο χρονικό ορίζοντα, πράγμα που μπορεί να μεταθέτει στο διηνεκές την ικανοποίηση των αρχικών μας αιτημάτων.

  • Οι τέσσερις σχολικές μονάδες, η ύπαρξη κλειστού γηπέδου και η γειτνίαση με το πάρκο «Μητέρα» σαφώς προσδιορίζουν τον χαρακτήρα της οδού Ραιδεστού ως σημείου αδιάλειπτης διέλευσης μαθητών κάθε ηλικίας και των οικογενειών τους. Η ιδιαιτερότητα επομένως του αστικού αυτού τμήματος δεν θα μπορούσε παρά να συμβάλει στην ένταξή του στον ευρύτερο σχεδιασμό του προγράμματος ΣΒΑΚ. Ως εκ τούτου επικροτούμε τη διάθεση της δημοτικής αρχής να συμμεριστεί τις ανησυχίες των γονέων που εκπροσωπούμε και να συμπεριλάβει στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΣΒΑΚ και το εν λόγω σημείο.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να αναδιατυπώσουμε τα αιτήματά μας:

  • Διεκδικούμε την άμεση τοποθέτηση οδικής σήμανσης, ακόμη κι αν το μέτρο αυτό έχει προσωρινό χαρακτήρα, καθώς ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του ΣΒΑΚ μπορεί να εκτείνεται από 5 έως 20 χρόνια. Αναιρείται, επομένως, αυτόματα η αμεσότητα της υλοποίησης του έργου και ως εκ τούτου διατηρούμε έντονες επιφυλάξεις ως προς τους ισχυρισμούς σας για «άμεση επικείμενη διαμόρφωση».

Απευθύνουμε έκκληση να ευαισθητοποιηθείτε επί του ζητήματος που επανειλημμένα σας έχουμε θέσει, ενός ζητήματος κοινωνικού χαρακτήρα, του οποίου η επίλυση θα επέφερε βελτιώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι τα αιτήματά μας εκπορεύονται από απόψεις γονέων που πρεσβεύουν ότι στον συγκεκριμένο δρόμο επιβάλλεται να γίνουν παρεμβάσεις για την ασφάλεια των παιδιών.

Διαμαρτυρόμαστε, λοιπόν, για την απροθυμία των αρμόδιων φορέων να εισακούσουν με τη δέουσα προσοχή τα αιτήματά μας και να δώσουν έστω κάποια προσωρινή λύση. Η υιοθέτηση αδιάλλακτης στάσης και η απροθυμία διαβούλευσης με φορείς πολιτών δεν αρμόζουν σε μία εκλεγμένη διοικητική αρχή. Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή, καθώς για οποιοδήποτε απευκταίο συμβάν τραυματισμού παιδιού ή έκθεσής του σε κίνδυνο θα κληθείτε να αναλάβετε εξ ολοκλήρου την ηθική και διοικητική ευθύνη που σας αναλογεί, καθώς είσαστε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τα σχολεία. Δεν μπορεί η ασφάλεια των παιδιών μας και η ασφαλής διέλευση σε ώρα αιχμής να εναπόκειται στην ατομική ευθύνη των γονέων, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα από τους αρμόδιους φορείς.

ΤΟ ΔΣ