Θα «κλειδώνει» ο ΑΜΚΑ των ασθενών. Στόχος η καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης

Στο μικροσκόπιο θα μπαίνει σε λίγο καιρό ο ΑΜΚΑ κάθε ασθενούς, ενώ ταυτόχρονα θα κλειδώνει από τον ΕΟΠΥΥ μέχρι νεωτέρας.

Με τη συγκατάθεση του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ από το Μάρτιο θα «κλειδώνει» τον ΑΜΚΑ κάθε ασθενούς μετά από κάποια εργαστηριακή ή διαγνωστική εξέταση που θα κάνει.

Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος ασθενής κάνει μια βιοχημική εξέταση αίματος, όπως π.χ. σάκχαρο, με το που αποδοθεί το παραπεμπτικό, θα κλειδώνει αυτόματα ο ΑΜΚΑ για τη συγκεκριμένη εξέταση και θα ξανανοίγει μόνο όταν θα πρέπει να την επαναλάβει.

Το πότε κάποιος ασθενής πρέπει και δικαιούται να επαναλάβει μια εξέταση θα ορίζεται με βάση κάποιο πρωτόκολλο και όλος ο έλεγχος θα γίνεται από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Υπό αυτό το πλαίσιο, υπάρχει σχέδιο που εξετάζει την πρόσληψη 50 γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα καλύπτουν τις βασικές ιατρικές ειδικότητες –δηλαδή Παθολόγος, Γενικός Γιατρός, Καρδιολόγος, Ορθοπεδικός, Χειρούργος και πιθανότατα και Ογκολόγος- και θα ελέγχουν ηλεκτρονικά τα παραπεμπτικά. Μόνο αυτοί θα μπορούν να «ξεκλειδώνουν» τους ΑΜΚΑ.

Το σχέδιο αυτό έχει ως στόχο την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης, που είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που προκαλείται ετήσια ζημία στον προϋπολογισμό…

Από Μαριάννα Κουρούπη

Πηγή http://stasinews.