Οι μαθητές του Β Δημοτικού Σχολείου σε Δράση για το Κλίμα

Οι μαθητές της ΣΤ’ Τάξης από τις αρχές του Οκτώβρη – στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων – υλοποιούν το Πιλοτικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα της WWF Ελλάδας “Οι μαθητές σε δράση για το Κλίμα”. Σκοπός του προγράμματος η ευαισθητοποίηση των μαθητών και – μέσω αυτών – όλων των μελών της σχολικής κοινότητας αλλά και της ευρύτερης μέσα απ’ τη διάχυση των αποτελεσμάτων του.

Οι μαθητές έχοντας ενημερωθεί για το “βρωμερό αποτύπωμα” του άνθρακα έχουν αναλάβει δράση προκειμένου στη μικρό κλίμακα του σχολείου μας να το μειώσουμε συνολικά ως Οργανισμός. Αποφάσισαν, λοιπόν, αφενός να αυξήσουν τα ανακυκλώσιμα υλικά που συγκεντρώνουμε, μαθητές, εκπαιδευτικοί & γονείς-συγγενείς τους. Έτσι, παράλληλα, έχουμε δηλώσει συμμετοχή στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής, “Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης – Νικώντας το τέρας της ανακύκλωσης” και σε ειδικούς κάδους συλλέγουν, ξεχωρίζουν και ανακυκλώνουμε τα εξής υλικά: χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό. Για τον σκόπο αυτό έχουμε στείλει επιστολή ευαισθητοποίησης σε όλους τους γονείς κι έχουν αρχίσει να φέρνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στους κάδους του σχολείου μας. Να σημειωθεί ότι ήδη εδώ και έξι χρόνια, ανακυκλώνουμε μπαταρίες, λαμπτήρες και ηλεκτρικές συσκευές.

Μέχρι σήμερα, λοιπόν, οι μαθητές των δύο τμημάτων της Έκτης Τάξης – στην αγαπημένη μας πρασινή αυλή – αρχικά με καταιγισμό ιδεών ανέφεραν πτυχές της κλιματικής αλλαγής, κατόπιν χωρίστηκαν σε πέντε Ομάδες Εργασίας και συζήτησαν για το περιεχόμενο του poster τους, το οποίο “θα γίνει η σημαία μας, κύριε!”. Το περιεχόμενο του κάθε poster εστιάζει με διαφορετικό τρόπο σε παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα. Σε έναν μήνα είχαν ολοκληρωθεί όλες οι ομαδικές εργασίες – posters των μαθητών. Σε όλη τη διάρκεια βγάζαμε συνεχώς φωτογραφίες. Αυτές, λοιπόν, μαζί με λεζάντες μεταφρασμένες και στην αγγλική γλώσσα – στην υλοποίηση του προγράμματος συμμετέχουν η εκπαιδευτικός αγγλικής γλώσσας κα. Σιαπλαούρα Καραγκούνη Ρηγούλα, η κοινωνική λειτουργός, κα. Τζωρτζή Ελένη κι ο υπεύθυνος του εργαστηρίου δάσκαλος, κ. Ευθύμης Χατζηευσταθίου (ο διευθυντής του σχολείου) – έχουν αποτελέσει τα βασικά δομικά υλικά για τα βίντεο ευαισθητοποίησης, τα οποία ετοιμάστηκαν εξ ολοκλήρου από μαθητές των δύο τμημάτων με ανεπτυγμένες ψηφιακές δεξιότητες.

Στους μαθητές δόθηκαν πέντε μουσικά θέματα κι εκείνοι επέλεξαν τα τραγούδια των βίντεο ευαισθητοποίησης.

Περήφανοι για τους μαθητές μας!!!!

Για τη συνέχεια του προγράμματος σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή θα παρέμβουμε σε εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους (παρτέρια κι όχι μόνο) αλλάζοντας τους όψη, αυξάνοντας το πράσινο, ενώ θα συνεχίσουμε να συλλέγουμε και να ανακυκλώνουμε υλικά, συμβάλλοντας στη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα, ενώ στις 17 του Γενάρη οι επιστήμονες του WWF θα περάσουν το κατώφλι του σχολείου μας για ένα βιωματικό εργαστήριο έρευνας και ευαισθητοποίησης.

Όπως το λένε, το ζωγραφίζουν το τραγουδάνε οι μαθητές της ΣΤ’ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Βαρβάρας. “Τελικά, θα νικήσουμε!!!!